G-E0EWZBLP0V
Home / SRBIJA / „KLJUČNI AKTER JE BOJKOT OPOZICIJA“ Međustranački dijalog počinje 1. marta: Spremne tri platforme, a teme NEPOZNATE

„KLJUČNI AKTER JE BOJKOT OPOZICIJA“ Međustranački dijalog počinje 1. marta: Spremne tri platforme, a teme NEPOZNATE

  •  27.02.2021.
opozicija pregovori

Za razgovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima zasad su spremni sto, kompjuter, predstavnik Skupštine Srbije i reprezenti Evropske unije. Šalu na stranu, 1. marta će video-konferencijom otpočeti dijalog o izbornim uslovima, kada će konačno biti utanačeni teme, dinamika, format i učesnici razgovora.

Time će otpočeti dugo očekivana druga faza dijaloga, a na video-konferenciji organizovanoj zbog korone, uz predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića učestvovaće i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika – bivši poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, i aktuelni zvaničnici EU Vladimir Bilčik i Tanja Fajon.

Na prvom sastanku učestvovaće i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister
Na prvom sastanku učestvovaće i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister

Ono što je sigurno, tom razgovoru neće prisustvovati predstavnici stranaka, ali će se ovaj susret ipak smatrati početkom dijaloga. Prelazak sa reči na dela, na razgovor sa strankama opozicije, planiran je za drugu polovinu marta. To je ono što se zasad zna, a velike su šanse da će se susreti odvijati u dva koloseka, kao što je Dačić ranije predložio. To znači da će na prvom koloseku uz EU i vlast biti one stranke koje pristaju na posredovanje Brisela, a to su partije okupljene oko SSP i Dragana Đilasa, Narodne stranke Vuka Jeremića i SDS Borisa Tadića, ali i Nova stranka, „Ne davimo Beograd“, DS i SMS. U drugoj koloni biće stranke za koje je prisustvo i pomoć EU nepoželjna, DSS i SRS.PROČITAJTE JOŠ:

Bilčik: Nova faza međustranačkog dijaloga 1. marta

Teme razgovora još nisu poznate, ali stranke opozicije su već spremile tri platforme sa različitim zahtevima. Jednu je već obelodanio trojac DS, SSP i PSG, a drugu grupacije okupljene oko SDS. Treću ima Narodna stranka, koju je radila sa Skupštinom slobodne Srbije, Dverima i nekim manjim organizacijama, ali su je oni sačuvali za sebe kako ne bi, kako su rekli, stvarali privid nesloge.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević ocenjuje za „Blic“ da su ključni akteri stranke opozcije koje su bojkotovale prošle izbore.

– Teško je bilo šta sada komentarisati, jer je nejasno sa kojim to kartama sve strane ulaze u razgovore. Ključni akter je opozicija koja je bojkotovala, ali nema pritiska javnosti koji bi mogli da usmere ka vlasti. Zato smatram da ishod pregovora zasad zavisi od sposobnosti EU da utiče na to da dijalog urodi plodom – rekao je Spasojević.PROČITAJTE JOŠ:

Sredinom marta će biti jasno i da li će proći predlog da pred vlast u ime opozicije sednu dva predstavnika, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši lider DS-a Bojan Pajtić i profesor FPN i predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić. To je predložio Zdravko Ponoš iz Narodne stranke, ali kako sada stvari stoje, male su šanse da se to desi. Govoreći o tome, politikolog Boban Stojanović ocenio je da opozicija ne bi trebalo da ima posrednike kao pregovarače, „uz dužno poštovanje Bojanu Pajtiću i Slobodanu Samardžiću“.

– Treba da budu pregovarači na najvišem političkom nivou, s jedne strane predsednici stranaka vlasti, a sa druge predsednici stranaka opozicije. Pregovori moraju da uđu u fazu da ih vode političari – naglasio je Stojanović za N1.

On je istakao i da je ključno utvrđivanje mehanizama kako dogovoreno da se ostvari.

– Ključna stvar je obezbediti mehanizam za zaista realno sprovođenje stvari, a to da li će to biti prelazna vlada, ministarstvo ili koordinaciono telo, suštinski su manje više iste stvari i zato mi nije jasno zašto imamo tri ili četiri opozicione platforme, zašto nije mogla da bude jedna, niti zašto su predlozi o tome da ispred opozicije u pregovorima učestvuje dvoje ili troje ljudi olako odbačeni – kazao je Stojanović.

Bilčik: Na izborima da učestvuju i bojkot-stranke

Da razgovorom vlasti i opozicije posreduje Brisel zatražio je PSG dok ga je predvodio glumac Sergej Trifunović, nakon čega su stupili na scenu predstavnici Evropskog parlamenta (EP). Stavove suprotnih strana pokušao je da pomiri Fond za otvoreno društvo pod krovom Fakulteta političkih nauka, ali su se učesnici s vremenom osipali, pojedine stranke opozicije su odustale, a nisu uzele učešće ni kad je na scenu stupila EU. Tada se većina opozicionih stranaka odlučila za bojkot, dok su one koje su prelomile da izađu pred birače, 21. juna prošle godine, dobile epitet lažne ili Vučićeve opozicije. Takav scenario EU sada ne želi, što je jasno pre dva dana izneo izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je poručio da „na izborima treba da učestvuje i onaj deo opozcije koji je bojkotovao prošle izbore“.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

54 + = 62

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.