G-E0EWZBLP0V
субота , 27 априла 2024
Home / PLANETA / (UŽIVO) NAROD RUŠI VLADU U JERMENIJI: Pašinjan zvao Putina, oglasio se NATO! (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) NAROD RUŠI VLADU U JERMENIJI: Pašinjan zvao Putina, oglasio se NATO! (FOTO/VIDEO)

25. 02. 2021.

(УЖИВО) НАРОД РУШИ ВЛАДУ У ЈЕРМЕНИЈИ: Пашињан звао Путина, огласио се НАТО! (ФОТО/ВИДЕО)
JERMENIJU potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera zemlje Nikola Pašinjana o ruskim raketama „Iskander“.

Kriza se pogoršala nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtevao ostavku jermenskog premijera, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu u opasnom pravcu. Sa svoje strane, premijer je optužio vojsku da pokušava da izvede državni udar. 

Popodne su u Jerevanu održani skupovi opozicije, kao i pristalica Pašinjana.

Podsetimo, Pašinjan je u intervjuu za „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa. Zamenik načelnika Generalštaba Tiran Hačatrjan ismejao je ovu njegovu izjavu, dodajući da je to neozbiljno. Nakon toga je šef vlade Hačatrjana razrešio dužnosti.

U izjavi za jermenski Sputnjik stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan objasnio je da rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije. Prema njegovim rečima, premijer ne može da razrešava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje, već se to radi ukazom predsednika. Predsednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će doneti premijer.

21:30 Amerikanci se oglasili

Američki Stejt department pozvao je sve strane u Jermeniji da izbegnu eskalaciju nasilja i da se vojska ne meša u politiku.

20:10 Namere opozicije

Opozicija je spremna za protest neodređenog vremenskog trajanja sve dok premijer Pašinjan ne siđe sa vlasti. 

19:10 – UN zabrinute

U Ujedinjenim nacijama su zabrinuti zbog događaja u Jermeniji i pozivaju strane na uzdržanost i rešavanje političkih nesuglasica dijalogom, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

– Ono što vidimo u Jermeniji izuzetno nas brine. Veoma je važno da sve strane ostanu mirne. Pozivamo na uzdržanost, pozivamo i inkluzivni dijalog za deeskalaciju tenzija i rešavanje političkih neslaganja – istakao je Dižarik.

On je dodao da to „treba činiti uz puno poštovanje ustava i demokratskih procesa“.

18:29 – Oglasio se jermenski predsednik

Predsednik Jermenije u skladu sa Ustavom može da izrazi svoj stav u roku od tri dana.

Polazeći od potrebe da se osigura normalno funkcionisanje državnih organa, predsednik do sada nije imao principijelne primedbe po pitanju imenovanja i razrešavanja zvaničnika, navodi se u izjavi pres službe administracije jermenskog lidera.

18:20 – NATO prati razvoj situacije

NATO pažljivio prati razvoj situacije u Jermeniji i poziva strane da izbegavaju eskalacije i reše sve nesuglasice mirnim putem u okviru ustava zemlje, napisala je na Tviteru portparol Alijanse Oana Lungesku.

Ona je dodala da se „sve političke razlike moraju rešavati mirno i demokratski u skladu sa Ustavom Jermenije“.

17:29 RUSIJA: Jermenija nije upotrebila „Iskander“ rakete

Jermenija nije upotrebila svoje rakete „Iskander“ tokom sukoba u Nagorno-Karabahu. Čitav kontingent raketa nalazio se u magacinima Oružanih snaga, saopštili su u ruskom Ministarstvu odbrane, komentarišući izjavu jermenskog premijera Nikole Pašinjana na tu temu.

U Ministarstvu su novinarima rekli da su sa „čuđenjem i iznenađenjem“ reagovali na izjavu Pašinjana da rakete „Iskander“ upotrebljene u Nagorno-Karabahu nisu „eksplodirale ili je eksplodiralo samo 10 odsto“.

„Prema objektivnim i pouzdanim podacima, koje su potvrdili i sistemi objektivne kontrole,  nijedna takva raketa nije upotrebljena tokom sukoba u Nagorno-Karabahu. Čitav kontingent bio je u magacinima Oružanih snaga Jermenije“, naveli su u ruskom Ministarstvu.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=Novostionline&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1364964383470850058&lang=sr&origin=https%3A%2F%2Fwww.novosti.rs%2Fplaneta%2Fsvet%2F968881%2Fuzivo-narod-rusi-vladu-jermeniji-pasinjan-zvao-putina-oglasio-nato-foto-video&siteScreenName=Novostionline&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

Kako se navodi, sudeći po svemu jermenski premijer je doveden u zabludu zbog čega je upotrebio netačnu informaciju.

17:23 Pašinjan zvao Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom o situaciji u Jermeniji, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Peskov je naveo da je telefonski razgovor održan na inicijativu jermenske strane.

„Razgovarano je o situaciji u Jermeniji … Putin se založio za održavanje reda i mira u Jermeniji i rešavanje situacije u okviru zakona“, precizirao je Peskov.

„Ruski lider takođe je pozvao sve strane na uzdržanost“, dodao je portparol Kremlja.

Rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije, rekao je jermenski stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan za Sputnjik.

„Premijer ne može da razrešava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje. To se radi ukazom predsednika. Trenutno nema ukaza predsednika i ti ljudi ostaju na svojim položajima. Može se reći da se u ovoj situaciji Oružane snage nalaze u cajtnotu i moraju efikasno da iskoriste vreme predviđeno zakonom“, objasnio je Ajvazjan.

Prema njegovim rečima, predsednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će doneti premijer.

Član 133 Ustava Republike Jermenije glasi:

„Predsednik Republike na predlog premijera u slučajevima i na način propisan zakonom, postavlja i razrešava najviše oficire Oružanih snaga i drugih trupa.

2. Predsednik Republike na predlog premijera u slučajevima i na način propisan zakonom, dodeljuje najviše vojne činove“.

A član 139 glasi:

„Predsednik Republike u slučajevima utvrđenim članovima 131-137, paragrafom 3 člana 155, paragrafima 3, 4, 6 i 7 člana 166 Ustava, može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim prigovorima organu koje je podnelo predlog ili molbu. Ukoliko nadležni organ ne prihvata ove primedbe, tada predsednik Republike potpisuje odgovarajući akt ili se obraća Ustavnom sudu.

3. Ukoliko predsednik Republike ne ispuni uslove utvrđene paragrafom 2 ovog člana, odgovarajući akt stupa na snagu po sili zakona“.

Na taj način će, kako je objasnio Ajvazjan, ako se predsednik ne obrati Ustavnom sudu, premijerova odluka stupiti na snagu.

S druge strane, Ustavni sud ima pravo da donese odluku prema žalbi predsednika u roku od pet dana. Odnosno, maksimalni period za rešavanje situacije je osam dana.

(feljton.rs/novosti)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 2 = 12

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)