G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / OVO JE RODNO MESTO SRPSKE HEROINE Mala Dara iz Jasenovca živi u teškim živonim uslovima sa porodicom, radi sve kućne poslove i čuva ovce, a ima jedan VELIKI SAN

OVO JE RODNO MESTO SRPSKE HEROINE Mala Dara iz Jasenovca živi u teškim živonim uslovima sa porodicom, radi sve kućne poslove i čuva ovce, a ima jedan VELIKI SAN

Srpska heroina Biljana Čekić (13), devojčica koja je amaestralno doigrala glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ i oduševila milione gledalaca u Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta, sa svojom porodicom živi u veoma teškim uslovima u selu Sreflije nedaleko od Kozarske Dubice.

„Dara iz Jasenovca“, Foto: Printscreen

Selo Sreflije broji samo 196 stanovnika. Jedina deca u ovom selu su Biljana, njena sestra Dajana (15) i brat Stefan (11).

Daleko od prodavnica, škole, svake civilizacije, ispred jedne nedovršene kuće u toj „nedođiji“ živi nasmejana devojčica Biljana. Devojčica čiji se lik nalazi na bilbordima širom Amerike i na svim naslovnim stranama u Srbiji. 

Da li ste gledali film Dara iz Jasenovca?DaNePlaniram da gledam

O filmu u kojem igra glavnu ulogu pisali su najpoznatiji svetski mediji, a njenu glumu pohvalili su najcenjeniji filmski kritičari u SAD i Evropi. A mala glumica je i dalje u svom seocetu i ponaša se kao da se sve to događa nekom drugom. 

Ustaje svakog jutra pre šest da bi na vreme stigla u školu. Kada joj se zavšre časovi, žuri kuči da pomogne ocu oko stoke i ostalih poslova. Odrasta bez ijednog prijatelja jer u selu nema druge dece, osim njenog brata i sestre.

– Najbolji prijatelji su mi brat Stefan i sestra Dajana. SA ostalim drugarima se višam samo kada smo u školi, zove se „Vuk Karadžić“ i u nju idu deca iz svih sela raštrkana oko Kozarske Dubice. Tako da školske drugove viđam samo u školi, nema ovde kod nas proslava, žurki… Navikla sam tako, ne znam drugačije. Za rođendane nekako uspemo da se okupimo i to je sve. Tako vam se ovde živi, nije vam ovo Beograd… – priča tiha i skromna Biljana.

I dok ceo region priča o njoj i njenim glumačkim bravurama, mlada filmska diva ustaje pre prvih petlova kako bi se spremila za školu. Nijednu ocenu, kaže, nije dobila na „filmsku slavu“. Umorna je već jer je posle premijere „Dare“ dala brojne intervjue i gostovala u raznim emisijama…. Dok je pakovala knjige u školsku torbu, objasnila nam je kako izgleda jedan njen dan.

Dara iz Jasenovca

Dara iz Jasenovca, Foto: trailer iz filma, printscreen

– Budim se oko šest, a u posla sedam krećem na stanicu, do koje moram peške nešto oko kilometar i po. Tamo brata i mene čeka autobus kojim se vozimo do škole. To je nekih sedam kilometara dalje. Stižemo uveka na vreme za prvi čas, jer vozač autobusa posle nas mora da ide i po đecu iz drugih sela… – priča devojčica lepih, tužnih očiju baš u renutku kada se plavi školski autobus zaustavlja kraj puta.

Vozač Željko je srdačan čovek. Daže da je Biljana divna devojčica, dete za primer. 

– Biljana je sjajno dete! Uvek dođe na vreme, nikada ne moram da je čekam. Povučena je i tiha. Odivek je takva bila. Nimalo se nije promenila zbog ovog filma sad – priča vozač Žeeljko i izvinjava se što ne može više da ćaska jer mora da razveze drugu decu. 

VREDNA DEVOJČICA

Nakon što je školsko zvono označilo kraj nastave, Biljana je sa širokim osmehom izašla iza zgrade.

– Imala sam danas kontrolni iz matematike. Nisam baš sigurna da sam dobro uradila, videćemo – priznaje mala zvezda.

– Čim dođem iz škole, odmah radim domaći zadatak i učim lekcije koje smo tog dana radili. onda malo sa sestrom pospremim kuću kako bih pomogla ocu, baki i deki. Nahranimo ovce, pa tek onda sestra, brat i ja možemo da se igramo – kaže Biljana.

Dara iz Jasenovca

Dara iz Jasenovca, Foto: screenshoot

Biljana je otkrila i kako se sa svojim bratom i sestrom zabavlja u slobodno vreme.

– Uglavnom igramo „Monopol“ – kaže Biljana, ali lepo vreme je mami napolje.

– Hamo napolje da vozimo bicikle. obožavamo da smo na svežem vazduhu. Uživamo, srećni smo! Ne treba nama mnogo da bismo bili zadovoljni. Najvažnije je da smo zajedno brat sestra i ja – zaključuje mala, a velika glumica.

DARA JE SVE NAS ZADUŽILA

Biljana Čekić je prava srpska heroina. Maestralno je odigrala glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ i jedna je od najzaslužnijih što je strašna istina o ustaškom genocidu konačno doprla do šire javnosti i u Srbiji i u Srpskoj i širom sveta.

I baš zato, svi zajedno treba da učinimo sve što možemo da pomognemo ovoj devojčici i njenoj porodici.

(feljton.rs/alo)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

89 + = 95

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.