G-E0EWZBLP0V
уторак , 16 априла 2024
Home / DRUŠTVO / OVO JE RODNO MESTO SRPSKE HEROINE Mala Dara iz Jasenovca živi u teškim živonim uslovima sa porodicom, radi sve kućne poslove i čuva ovce, a ima jedan VELIKI SAN

OVO JE RODNO MESTO SRPSKE HEROINE Mala Dara iz Jasenovca živi u teškim živonim uslovima sa porodicom, radi sve kućne poslove i čuva ovce, a ima jedan VELIKI SAN

Srpska heroina Biljana Čekić (13), devojčica koja je amaestralno doigrala glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ i oduševila milione gledalaca u Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta, sa svojom porodicom živi u veoma teškim uslovima u selu Sreflije nedaleko od Kozarske Dubice.

„Dara iz Jasenovca“, Foto: Printscreen

Selo Sreflije broji samo 196 stanovnika. Jedina deca u ovom selu su Biljana, njena sestra Dajana (15) i brat Stefan (11).

Daleko od prodavnica, škole, svake civilizacije, ispred jedne nedovršene kuće u toj „nedođiji“ živi nasmejana devojčica Biljana. Devojčica čiji se lik nalazi na bilbordima širom Amerike i na svim naslovnim stranama u Srbiji. 

Da li ste gledali film Dara iz Jasenovca?DaNePlaniram da gledam

O filmu u kojem igra glavnu ulogu pisali su najpoznatiji svetski mediji, a njenu glumu pohvalili su najcenjeniji filmski kritičari u SAD i Evropi. A mala glumica je i dalje u svom seocetu i ponaša se kao da se sve to događa nekom drugom. 

Ustaje svakog jutra pre šest da bi na vreme stigla u školu. Kada joj se zavšre časovi, žuri kuči da pomogne ocu oko stoke i ostalih poslova. Odrasta bez ijednog prijatelja jer u selu nema druge dece, osim njenog brata i sestre.

– Najbolji prijatelji su mi brat Stefan i sestra Dajana. SA ostalim drugarima se višam samo kada smo u školi, zove se „Vuk Karadžić“ i u nju idu deca iz svih sela raštrkana oko Kozarske Dubice. Tako da školske drugove viđam samo u školi, nema ovde kod nas proslava, žurki… Navikla sam tako, ne znam drugačije. Za rođendane nekako uspemo da se okupimo i to je sve. Tako vam se ovde živi, nije vam ovo Beograd… – priča tiha i skromna Biljana.

I dok ceo region priča o njoj i njenim glumačkim bravurama, mlada filmska diva ustaje pre prvih petlova kako bi se spremila za školu. Nijednu ocenu, kaže, nije dobila na „filmsku slavu“. Umorna je već jer je posle premijere „Dare“ dala brojne intervjue i gostovala u raznim emisijama…. Dok je pakovala knjige u školsku torbu, objasnila nam je kako izgleda jedan njen dan.

Dara iz Jasenovca

Dara iz Jasenovca, Foto: trailer iz filma, printscreen

– Budim se oko šest, a u posla sedam krećem na stanicu, do koje moram peške nešto oko kilometar i po. Tamo brata i mene čeka autobus kojim se vozimo do škole. To je nekih sedam kilometara dalje. Stižemo uveka na vreme za prvi čas, jer vozač autobusa posle nas mora da ide i po đecu iz drugih sela… – priča devojčica lepih, tužnih očiju baš u renutku kada se plavi školski autobus zaustavlja kraj puta.

Vozač Željko je srdačan čovek. Daže da je Biljana divna devojčica, dete za primer. 

– Biljana je sjajno dete! Uvek dođe na vreme, nikada ne moram da je čekam. Povučena je i tiha. Odivek je takva bila. Nimalo se nije promenila zbog ovog filma sad – priča vozač Žeeljko i izvinjava se što ne može više da ćaska jer mora da razveze drugu decu. 

VREDNA DEVOJČICA

Nakon što je školsko zvono označilo kraj nastave, Biljana je sa širokim osmehom izašla iza zgrade.

– Imala sam danas kontrolni iz matematike. Nisam baš sigurna da sam dobro uradila, videćemo – priznaje mala zvezda.

– Čim dođem iz škole, odmah radim domaći zadatak i učim lekcije koje smo tog dana radili. onda malo sa sestrom pospremim kuću kako bih pomogla ocu, baki i deki. Nahranimo ovce, pa tek onda sestra, brat i ja možemo da se igramo – kaže Biljana.

Dara iz Jasenovca

Dara iz Jasenovca, Foto: screenshoot

Biljana je otkrila i kako se sa svojim bratom i sestrom zabavlja u slobodno vreme.

– Uglavnom igramo „Monopol“ – kaže Biljana, ali lepo vreme je mami napolje.

– Hamo napolje da vozimo bicikle. obožavamo da smo na svežem vazduhu. Uživamo, srećni smo! Ne treba nama mnogo da bismo bili zadovoljni. Najvažnije je da smo zajedno brat sestra i ja – zaključuje mala, a velika glumica.

DARA JE SVE NAS ZADUŽILA

Biljana Čekić je prava srpska heroina. Maestralno je odigrala glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ i jedna je od najzaslužnijih što je strašna istina o ustaškom genocidu konačno doprla do šire javnosti i u Srbiji i u Srpskoj i širom sveta.

I baš zato, svi zajedno treba da učinimo sve što možemo da pomognemo ovoj devojčici i njenoj porodici.

(feljton.rs/alo)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 51 = 56

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)