G-E0EWZBLP0V
Home / PLANETA / DILERIMA 15 I PO GODINA: Izrečena presuda u predmetu „Unikat“ Šeraniću i Đajiću iz Banjaluke

DILERIMA 15 I PO GODINA: Izrečena presuda u predmetu „Unikat“ Šeraniću i Đajiću iz Banjaluke

24. 02. 2021

ДИЛЕРИМА 15  И ПО ГОДИНА: Изречена пресуда у предмету Уникат Шеранићу и Ђајићу из Бањалуке
VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Sanelu Šeraniću (34) i Deanu Đajiću (31), iz Banjaluke, Danijelu Trniniću (38), iz Kostajnice, kojom su osuđeni na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija ikada otkrivenih u Srpskoj.

Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić je dobio pet i po, a Đajić tri i po godine. Svi su proglašeni krivim za neovlašćenu proizvodnju i promet droge, dok su Šeranić i Trninić osuđeni i za nedozvoljeno posedovanje 850 grama eksploziva iz automatske puške.

– Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i tužilaštvo i branioci optuženih, ali su obe odbijene kao neosnovane. Sudsko veće je potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci, koja je sada pravosnažna – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Prema presudi, optuženi su od februara do jula 2019. uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu kod Laktaša. Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje, 1,8 kilograma osušene marihuane, eksploziv i oružje.

Šeranić i Trninić osuđeni su i da su od 2018. uzgajali marihuanu u kući, u Ulici Janka Veselinovića. Đajić je marihuanu uzgajao i u potkrovlju kuće u Banjaluci, gde je otkrivena mini-laboratrija i 240 grama suve „trave“.

SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVICE

U PREDMETU „Unikat“ ranije je na tri godine i deset meseci zatvora osuđen Nenad Dragišić (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice. Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, i ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, koja je izdata od strane PU Sremska Mitrovica.

Velika laboratorija se nalazila u hali, sa oko 600 kvadrata, koju je Šeranić unajmio od vlasnika „Big radija“ i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke LJubiše Buce Kragulja, koji nije imao pojma u koje svrhe je ona korišćena.

Zanimljivo je da je Šeranić ugovor o zakupu sklopio pomoću lažnog slovenačkog pasoša na ime Sretko Rožić iz LJubljane. Tokom suđenja Kragulj je posvedočio da mu je rečeno da će se hala koristiti za recikliranje plastike, i da će u njoj raditi firma iz Slovenije.

Mesečna zakupnina hale je iznosila 3.000 KM, a Kragulj je u sudnici Šeranića prepoznao kao čoveka koji mu se predstavio kao Rožić.

Laboratorija u Trnu je otkrivena 15. jula 2019. godine u policijskoj akciji „Unikat“, kada su optuženi i uhapšeni. Osim droge i oružja policija je tada pronašla i zaplenila još 30.569 evra i 2.200 franaka.

(feljton.rs/novosti)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.