G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / DRUŠTVO / PORFIRIJEV AMANET: Zarekao je brata i sestru da rode decu i za njega i oni su ISPUNILI ZAVET! FOTO

PORFIRIJEV AMANET: Zarekao je brata i sestru da rode decu i za njega i oni su ISPUNILI ZAVET! FOTO

DRUŠTVO
19.02.2021. 21:13h

Čurug, mirno vojvođansko selo čudnog imena na obali Mrtve Tise, uzburkalo se od prekjuče kad je saznalo da je dobilo, ni manje ni više nego – patrijarha! Njihov Prle postao je poglavar SPC.

Jednu od mnogih žućkastih kuća, s velikom kapijom i natpisom „čuvaj se psa“, kakvih je u dugačkim i širokim ulicama Čuruga mnogo, opsedaju novinari, komšije, celo selo. Tu je Prvoslav Perić odrastao i odatle otišao na škole u Novi Sad, pa Beograd, Atinu i beli svet. U kući je majka Radojka, teško bolesna, leži. Ispred kuće izlazi zet Božidar, od sestre mu muž. Pred foto-aparat neće.

Patrijarh Porfirije, Čurug, porodična kuća, baka Mara
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

– Iznenađeni smo, zatečeni i presrećni što smo blagosloveni da je patrijarh. Majka je plakala od sreće. Presrećna je, pre svega, zato što se vratio, što će sad biti u Srbiji – priča Božidar, dok se oko naših nogu mota Maza.1 / 3 FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Na kapiji već dve devojke, traže Željku, sestru novog patrijarha i direktorku lokalne osnovne škole. – Otišla je u Beograd, na ustoličenje – Božidar će.

Patrijarh Porfirije, Čurug, porodična kuća
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

U tom stižu novi na kapiju, a iz kuće izlazi fizijatar – brine o majci Radojki. – Vi ko portparol – smeju se devojke.

– Da, svi bi sad kod nas. Svi svraćaju, pitaju, čestitaju. I svi me zovu. A nas strah zbog korone i bolesne nam Radojke – Božidar će, koga svi ometaju da na miru pogleda prenos iz Saborne crkve u Beogradu.

Patrijarh Porfirije
FOTO: PRINTSCREEN

U kući preko puta sa širokim osmehom dočekuje nas baka Mara Milin. Iako joj je 85 leta, seća se svega kao da je juče bilo.

Videlo se da će od njega biti nešto

l Jovan Stojakov iz iste ulice je dve godine mlađi od novog patrijarha, ali su zajedno igrali stoni tenis, koji je Prvoslavu Periću odlično išao: – Bilo je to negde 1978/89, bio je treći na takmičenju u Vojvodini, a imao je povređenu ruku. Još se sećam zavoja u kom je bila ruka. I sa takvom rukom on je bio treći. A Mirko Gvozdenac, nastavnik biologije u penziji, koji je predavao Prvoslavu, ali i vodio stonotenisku sekciju u školi, veli da su zahvaljujući njemu svojevremeno pobedili i na školskoj olimpijadi: – Uvek je bio dobro raspoložen, najbolji, najpametniji, vođa društva. Videlo se da će od njega biti nešto.

– Srce mi je puno što je Prle postao patrijarh. Bio je jako dobro dete. I ko i sva deca, po ceo dan su bili ovde na ulici, igrali fudbala. Dvojica mojih, pa Prle i brat mu Srđan, pa dole dvojica…. Ma bilo ih je gomila. Pa malo, malo pa mi razbiju prozor. Al’ neće niko da kaže ko je – uvek govore: „Mi smo.“ A ja skinem prozor, a oni svi pomalo i kupe staklo – Mara će.

Patrijarh Porfirije
FOTO: PRINTSCREEN

Perići su, veli, ko i svi tu teško radili i mučili se.

– Majka mu je išla u nadnicu, na tuđu zemlju, a otac bio u zadruzi. Bili smo svi siromašni. Ali divna mu je žena bila majka. Ranije je šetala ovuda, sad je ne viđam. Ne izlazi. Ima i Željku, koja ima petoro dece, a Srđan, koji je sveštenik u Somboru, ima kol’ko ‘oćeš. Kolima ne dolaze, pun kombi ih izađe. Jednom mi je Radojka rekla da je Prle zarekao brata i sestru da rode dece i za njega jer je monah. Da oni imaju unučića na broj kao da je od troje dece – priča baka Mara. U komšiluku je Savka Gatarić (75), koja, kao i ceo Čurug, ima samo reči hvale za njihovog Prleta.

Patrijarh Porfirije, Čurug, porodična kuća, baka Mara
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

– Dete za primer. Dobra su sva Radojkina deca. On ode u monahe, a Srđan posta pop – osmoro dece izrodi. I Željka petoro – veli Savka.

I zaista, Srđan ima pet sinova i tri ćerke, dok Željka izrodi tri sina i dve ćerke. Na biciklu prolazi Radomir Vasić, veli, dve godine je mlađi od patrijarha: – Onako kuštrav, lep dečko, Prle je bio vrlo inteligentan, odličan đak. Družili smo se svi tu u ulici, a i on je bio jedan od popularnijih u školi.

(FELJTON.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 3 = 4

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)