G-E0EWZBLP0V
четвртак , 21 новембра 2024
Home / ZABAVA / OVO JE NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU SMETE DRŽATI ZAMRZNUTU NAJVIŠE 4 MESECA! Nutricionistkinja Stanković otkrila pravila čuvanja hrane u zamrzivaču

OVO JE NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU SMETE DRŽATI ZAMRZNUTU NAJVIŠE 4 MESECA! Nutricionistkinja Stanković otkrila pravila čuvanja hrane u zamrzivaču

FELJTON.rs

Zamrzavanje hrane jedan je od najraširenijih načina čuvanja namirnica. Međutim, mnogi ne znaju koliko dugo, na primer meso, sme da bude u zamrzivaču, napominje nutricionistkinja dr Veroslava Stanković.

Živinsko meso sme do godinu dana da se čuva u zamrzivaču, a ukoliko je rasparčano, do devet meseci. Jagnjetina devet meseci, dok svinjetina i junetina, šest do devet meseci. Već u devetom mesecu bi trebalo da se izbaci iz zamrzivača, navodi doktorka.

„Svako meso i svaka obrada mesa dovodi do gubitka nutritivnog kvaliteta. Međutim, zavisno od načina na koji zamrzavamo i higijenske pripreme pre toga, može doći i do pojave crevnih bolesti, tzv. alimentarnih infekcija, ukoliko posle toga ne bude dobro termički obrađeno“, ističe gošća Jutarnjeg programa.

Prvo i osnovno jeste gubitak kvaliteta i gubitak organoleptičkih svojstava hrane, odnosno gubitak ukusa samog mesa. Zbog zamrzavanja dolazi do promena na nivou proteina i dolazi do razgradnje vitamina. Minerali koji su nam neophodni ostaju u mesu, ali svi ostali nutritivni sastojci gube svoje vrednosti.

„Najopasnije je mleveno meso zato što se prilikom mlevenja meso uzima u ruke, a nikada nismo sigurni koliko su te ruke našeg mesara čiste, ali i koliko su naše ruke čiste. Tako da ono može u frižideru da bude maksimalno dva dana, jer već gubi kvalitet i dobija onu braonkastu skramicu na sebi. U zamrzivaču sme da bude maksimalno do četiri meseca“, naglašava dr Stanković.

Riba u zamrzivaču

Sveža riba u frižideru sme da se čuva maksimalno dva dana. U zamrzivaču, pak, duže može da se čuva posnija riba i tanji fileti, maksimalno do šest meseci. Međutim, masna riba sme samo tri meseca.

EVO JE JOS JEDNA SILOVANA KOJA SKUPLJA SNAGU DA PROGOVORI:OGLASILA SE BOJANA MALJEVIĆ I CITIRALA: „Jednom ću svedočiti protiv dvojice“

Posna riba sadrži više vode i prilikom zamrzavanja se uništavaju i bakterije. Masnoća se ne zamrzava, ona nastavlja da pliva na površini, tako da u delovima oko masnih naslaga mogu da prežive bakterije, a ujedno ostaju i štetne mineralne materije i toksini.

Voće i povrće

Voće i povrće može duže da boravi u zamrzivaču, ali zavisno i od toga kako ga pripremimo. Voće se uglavnom zamrzava sirovo i može od osam do 12 meseci da bude u zamrzivaču.

„Voće ne gubi mnogo nutritivnih svojstava, jer u principu u voću i povrću imamo mineralne materije koje se ne gube i imamo hidrosolubilne vitamine i ne dolazi do njihove razgradnje. Gube se, ali u manjem procentu nego prilikom termičke obrade“, dodaje doktorka.

Svaka namirnica ima rok upotrebe i kada je zaleđena

Povrće može do 12 meseci da se čuva u zamrzivaču i u sirovom i u blanširanom stanju.

Ima li kisela zimnica rok trajanja?

Najbolji način da znamo koliko neka zimnica može da traje dovoljno je da pogledamo dekleracije na takvim proizvodima u prodavnicama, a to je uglavnom do godinu dana.

BUGARSKA VODITELJKA NAPRAVILA DIL SA KAPETANOM DRAGANOM:TI IZJAVI DA SAM POGODILA U CENTAR, JA TE ZOVEM U JUTARNJI SVAKI VIKEND!

Osim toga, trajnost proizvoda zavisi i od mesta gde čuvamo zimnicu. Ukoliko su podrum ili ostava topliji, tu ne bi trebalo duže od godinu dana čuvati turšiju i ostalu zimnicu.

Ukoliko čuvamo u podrumima sa nižom temperaturom ili u frižiderima do četiri stepena Celzijusa, može da stoji do godinu i po do dve, maksimalno.

Konzervansi

Razni konzervansi, esencije i drugi aditivi koji se dodaju u zimnicu, po rečima doktorke Veroslave Stanković, ne utiču mnogo na nutritivni sastav namirnica. Oni dovode do fermentacije, održavaju svežinu i sprečavaju razvoj bakterija, tako da održavaju proizvode u dužem vremenskom periodu.

„Ključ je u spoljašnjoj temperaturi na kojoj se namirnice razgrađuju i postaju mekše, čime gube i organoleptička svojstva, ali mogu da dovedu i do kontaminacije jer je to veća količina vode i sredina u kojoj bakterije lako uspevaju“, navodi nutricionistkinja dr Veroslava Stanković.

Vreme je da kiseli kupus vadimo iz kace

Kiseli kupus je odlična namirnica, pre svega zbog svog probiotskog dejstva i velike količine Ce-vitamina. Međutim sa toplijim danima, kada temperature prelaze osam stepeni Celzijuzovih, dolazi do razmekšavanja kupusa i stvaranja neprijatnog mirisa.

Zato doktorka Stanković savetuje da sada izbacimo kupus iz kace i premestimo u zamrzivač da bi nam duže trajao, ali ga nikako ne treba izbaciti iz ishrane.

Ali kada dođe leto, bolje je da pređemo na sveži kupus.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

26 − 24 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)