G-E0EWZBLP0V
субота , 27 априла 2024
Home / NUZNA ODBRANA / Bogeski oslobođen; Sud: „Ubio provalnika u samoodbrani“. Pet puta je ubo provalnika nožem u leđa,

Bogeski oslobođen; Sud: „Ubio provalnika u samoodbrani“. Pet puta je ubo provalnika nožem u leđa,

FELJTON.rs
23.10.2023.

Beograd — Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi Saška Bogeskog, koji je u maju 2013. godine nožem usmrtio provalnika Vladimira Manića u svom stanu u Žarkovu.

Foto: Facebook/Saško Bogeski

Moze da prica ko sta hoce, ali po meni je ovo prekoracena nuzna odbrana, do mere da je ovaj iskasapio coveka na smrt, a on sam nema ni jednu jedinu povredu! On je imao pravo da se brani, ali ne i da presudjuje tom provalniku smrtnom kaznom! Kada bi ovde vazio zakon da smo vlasni da upotrebimo sva sredstva i neograncenu silu protiv onog ko nam se nepozvan nadje u domu ili nas napadne, to bi bilo u redu i ovo bi bilo po zakonu! Ali kod nas je definisana nuzna odbrana, njene granice i njeno prekoracenje, a ovde je ona svakakao prekoracena. OPresuda je doneta pod pritiskom javnosti i da bi se malo zamaskirala cinjenica da zbog nakaradnih zakona imamo mnogo lopova i razbojnika koji osecaju da ih ova drzava stiti vise nego sto stiti zrtve kradja i provala. Poenta je da nepravda i nepravo radjaju dalju nepravdu i nepravo, pa sad ovdse imamo slucvaj da je oslobodjen jedan ubica. On je izjavio da se ne seca da je ovog ubadao i sekao nozem! Da li smatrate da treba slobodno da se seta neko ko je u stanju tako zverski nekog da ubije i da se sutra toga ne seca? Eto malog trik-pitanja za pocetak! Ajmo, rasprava!

U odluci suda se navodi da je Bogeski delovao u samoodbrani, zbog čega je oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo ubistvo u prekoračenju nužne odbrane.

Reč je o prvostepenoj presudi i tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Manić, za kojeg Tanjug navodi da je bio odranije poznat policiji, 2013. godine upao je u stan porodice Bogeski i na Saška Bogeskog nasrnuo šrafcigerom. Bogeski se branio kuhinjskim nožem. Nakon koškanja, Manić je pobegao iz stana sa ubodnim ranama, a nakon 400 metara je pao i preminuo, preneli su ranije mediji.

Bogeski je prošle godine u svoju odbranu rekao da se te večeri spremao da legne, kada je njegova supruga, dok je uspavljivala njihovu ćerku, čula šumove u drugoj prostoriji i uplašila se da nekoga ima u stanu.

Kako je naveo, pomislio je da je u stanu provalnik i rekao supruzi da pozove policiju. Uzeo je nož iz kuhinje i otišao u dnevnu sobu, gde je video jednu osobu koja mu je uperila baterijsku lampu u glavu pa joj nije video lice.

Osim toga, istakao je i da je zamahnuo nožem, ali da ne zna da li je tu osobu isekao, kao i da se ne seća da je provalnik iskočio kroz prozor.

2. Beograd: Ubio provalnika u kući i odgovara za ubistvo

Saša Bogeski, koji je u utorak nožem izbo provalnika, osumnjičen za ubistvo. U slučaju nužne odbrane mogao bi na slobodu iako je usmrtio Manića

BEOGRAĐANIN Saša Bogeski (39), koji je u utorak uveče u svom stanu u beogradskom naselju Žarkovo ubio provalnika Vladimira Manića (36), odgovaraće za ubistvo, potvrđeno je „Novostima“ u policiji. Ipak, zbog okolnosti u kojima se to dogodilo, odbrana će, najverovatnije pokušati da dokaže da je Bogeski, ubio Manića u nužnoj odbrani i zahtevati oslobađajuću presudu. Stručnjaci su saglasni da u ovom slučaju ne postoji namera ubistva.

Drama koja se 21. maja oko 23 časa odigrala u domu Bogeski u Zmajevačkoj 26 privukla je pažnju javnosti i nametnula pitanje gde je granica do koje svaki građanin sme da ide u odbrani lične imovine, porodice i sopstvenog života. Da podsetimo, Saša Bogeski je preko noći postao ubica kada je provalnik, naoružan šrafcigerom, provalio u stan u prizemlju zgrade u kojoj je on bio sa suprugom i devetogodišnjom ćerkom.

Pet puta ga je ubo nožem u leđa, nakon čega je lopov pobegao kroz prozor. Ipak, samo stotinak metara od mesta incidenta, u Ulici Dušana Vlajića 26, pronađeno je Vladimirovo beživotno telo. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali je mogla samo da konstatuje smrt. Srećom, niko od članova porodice Bogeski nije povređen. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da bi, sudeći po ovoj verziji događaja, Saša Bogeski trebalo da bude oslobođen, jer je, kako kaže, ubio provalnika u nužnoj odbrani.

PRITVORBogeskom je u četvrtak određen pritvor do 30 dana, potvrđeno je „Novostima“ u Višem sudu u Beogradu. – Na teret mu se stavlja da je izvršio krivično delo ubistvo, a pritvor mu je određen zbog postojanja opasnosti od bekstva, s obzirom na to da je državljanin Makedonije, ali i mogućeg uticaja na svedoke – kaže Dušica Ristić, portparol ovog suda.

– Teško je govoriti iz ove pozicije, bez podataka iz prve ruke. Ali ako je sve što su mediji preneli tačno, onda u ovom slučaju ima više nego dovoljno elemenata da odbrana zahteva oslobađanje na osnovu nužne odbrane – ukazuje Nikolić. – Prekoračenja bi bilo da je Saša, na primer, nastavio da juri provalnika i nasrće sa nožem.

Iako je Manić imao pet uboda, Nikolić smatra da su to „dramatični momenti u kojima je skoro nemoguće iskontrolisati napad“. U svakom slučaju, sud će morati da utvrdi i najmanje detalje kako bi ocenio da li je Bogeski ubio Manića u nužnoj odbrani ili nije. Između ostalog, utvrđivaće se i da li je Manić napao njega, njegovu porodicu, imovinu. Zatim, da li je Bogeski napao Manića istovremeno kad i ovaj njega, ali i da li je njegova odbrana nožem bila neophodna kako bi se odbranio i zaštitio.

Ukoliko sud utvrdi da je Bogeski prekoračio nužnu odbranu, onda će postojati krivično delo. Ako se ispostavi da je Bogeski, kako kaže Krivični zakonik, „prekoračio granicu nužne odbrane usled jake prepasti ili razdraženosti izazvane napadom“, opet može da se nada oslobođenju od kazne.

NARKOTICI

U PRILOG Saši Bogeskom ide i činjenica da je protiv Vladimira Manića podignuto ukupno 50 krivičnih prijava za različita dela. Za njim je bila raspisana poternica, a komšije kažu da ga niko nije viđao preko dana. On se, pretpostavljaju, najverovatnije skrivao u porodičnoj kući, a noću je pljačkao stanove u komšiluku. Nezvanično, bio je poznat i kao zavisnik od narkotika.

Manićev brat Branimir ne krije da je Vladimir, „povremeno koristio narkotike i bio u kriminalu“, ali i tvrdi da nikada ne bi povredio nikoga.

– Vladimir ne bi napao bilo koga u toj kući, a ponajmanje ženu i dete. Smatram da je on svirepo ubijen – kaže Branimir.

Izvor: ( FELJTON.rs/b92.net/novosti.rs) TANJUG

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

NE PROPUSTITE…

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

23 + = 33

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)