FELJTON.rs
03.02.2023.
U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara
Nekada sirotinjska hrana sada je skuplja od junećeg bifteka. Kilogram čvaraka u pojedinim trgovinskim lancima dogurao je do 4.033 dinara!
Građani se šokiraju kada uđu u prodavnicu, a i jedna objava na društvenim mrežama dodatno im je otvorila oči – u jednom marketu biftek košta 4.488 dinara za kilogram gok se inače može naći za 2.800, a od cene čvaraka mogu samo da zaneme, jer su u rangu sa biftekom!
U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara. U drugim megamarketima kutija istog brenda se može naći od 460 do 580, a pre dva meseca je koštao od 320 do 510 dinara.
Poskupela i slanina, mast…
Računajući po kilogramu, sva pakovanja čvaraka bez obzira na proizvođača i vrstu, da li su u pitanju obični ili duvan, kreću se od 2.510 do 4.033 dinara, dok je početkom decembra za njih trebalo izdvojiti od 2.300 do 3.400 dinara.
To znači da su za 60 dana poskupeli od 210 do 633 dinara. Kilogram ove namirnice sa oznakom robne marke može se nći i za 1.700 dinara. Ista količina običnih čvaraka u rinfuzu u trgovinskim lancima košta 2.190, a „duvan“ 3.030 dinara. Na zelenim pijacama su jeftiniji, kilogram običnih se prodaje za oko 1.800, a duvan-čvarci za oko 2.200 dinara.
Osim čvaraka, skočila je i cena svinjske masti i slanine. Kilogram pakovanja masti u marketima uglavnom se kreće od 540 do 600 dinara, a ovaj proizvod je u jednom trgovinskom lancu jeftiniji, košta 400 dinara.
Potrošači za kilogram slanine, u zavisnosti od vrste i proizvođača, plaćaju 1.000 do 2.511 dinara. Takozvana slajs pakovanja, odnosno nasečene šnite ove namirnice, paprena su. Tako se 100 grama slanine i pančete kreće od 280 do 375 dinara.
Ovo je najviše poskupelo od svih mesa
Kako stručnjaci objašnjavaju za „Novosti“, na skok cena čvaraka uticala je velika potražnja i činjenica da nema dovoljno svinja. Agroekonomista Žarko Galetin kaže da je ova namirnica poskupela više nego sve ostale kategorije mesa.
– Potražnja je velika, ali treba imati u vidu da je to sezonska roba, interesantna je do marta. Nekada je to bilo meso van svake klase koje ne mpže ni za šta drugo da se upotrebi, a sada se čvarci prave od kvalitetnijeg mesa, a „duvan“ su postali svojevrsni brend – kaže on.
Navodi da je na rast cene ove namirnice, osim velike potražnje, uticao i mnogo skuplji tov. Agroekonomista Milan Prostran navodi da nutricionisti ponovo ukazuju da je zdravije konzumirati čvarke i mast, što utiče na rast potražnje, a time i na skok cena ovih proizvoda. S druge strane, kako navodi, proizvodnja svinja je sa pet miliona koliko je iznosila devedesetih godina, pala na dva miliona.
– Jednostavno, manje svinja-manje čvaraka, a veća potražnja. Takođe, od rase svinja koje se danas gaje u Srbiji mali je procenat masnijeg dela, slanine. I od tako malog procenta koji se dobije, vrlo mali deo ide u čvarke, a uglavnom se koristi za pančetu. Ima kvalitetnijih čvaraka, koji imaju više mesa, kao što su „sprža“ i „duvan“ i oni su skuplji – objašnjava Prostran.
On smatra da najveći deo čvaraka, masti i slanine kod nas proizvode domaćinstva i da se na tržištu plasiraju uglavnom preko pijaca i raznih manifestacija, vašara. Najmanji deo koji ide u trgovinske lance, dolazi iz velikih klanica.
I kobasice odoše u nebesa
Čitaoci su se požalili da su čajne kobasice značajno poskupele. U zavisnosti od proizvođača i da li je u pitanjuu akcijska ili redovna cena, kilogram ovog proizvoda u ranfuzu košta od 920 do 1.800 dinara.
Od sličnih vrsta kobasica, najskuplja je izletnička, čija se cena kreće od 1.800 do 2.600 dinara.
Izvor: ( FELJTON.rs/Espreso/Blic/Novosti)
https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci
FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com
HIT VESTI……
Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..
NE PROPUSTITE…
SLEDECA VEST…
….
SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA
POSTANITE NAS NOVINAR…
Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.
Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.
pisite nam
feljton.rs@gmail.com
Pratite nas na društvenim mrežama
https://www.instagram.com/feljton.rs/
https://www.facebook.com/feljton.rs
(FELJTON.rs)
Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com
Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.
FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..
Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs