G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / SRBIJA / Malo je falilo da cela bolnica „Sveti Sava“ u Beogradu odleti u vazduh, eksplozija helijumskih boca : Nevena otkriva zašto je izbio požar

Malo je falilo da cela bolnica „Sveti Sava“ u Beogradu odleti u vazduh, eksplozija helijumskih boca : Nevena otkriva zašto je izbio požar

FELJTON.rs
19.11.2022.

Požar koji je 24. oktobra izbio u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava”, na sreću je brzo ugašen, a još brže “zataškan”. Posledica ovog incidenta mogla je biti katastrofa, tačnije eksplozija helijumskih boca koje bi celu ustanovu digle u vazduh, da troje zaposlenih nije na vreme zaustavilo širenje vatrene stijihe. Incident je, prema rečima zaposlenih, posledica višegodišnje nebrige, tačnije neodržavanja sobe tehnike, u kojoj su medicinski aparati za hlađenje magnetne rezonance (MR), kojom je u vreme izbijanja požara rađeno snimanje jednog pacijenta. Na problem sa strujom tehničari su upozoravali više od godinu dana, ali ih niko iz uprave „nije čuo“.

Nevena Maksimović Foto: Privatna arhiva nova.rs

Dva tehničara i jedna medicinska sestra prebačeni su tog dana na Vojnomedicinsku akademiju (VMA), nakon što su se u sobi tehnike u borbi sa vatrom i u misiji spašavanja pacijenta, koji je u to vreme, prema saznanjima Nova.rs, bio u kapsuli magnetne rezonance, nagutali dima.

“Htela sam da tužim bolnicu, ali odustala sam, ne vredi boriti se sa vetrenjačama, samo ću izgubiti živce, a tog dana mogla sam da poginem. Koleginica koja je sa pacijentom bila u prostoriji, gde je magnetna rezonanca, osetila je miris paljevine. Otrčala je do tehničke sobe gde se nalazi konzola MR, kako mi zovemo taj uređaj, a odmah za njom smo otišli kolega i ja.

Kad je otvorila vrata, vatra je buknula. Uhvatila nas je panika, ali znali smo da moramo nekako da ugasimo vatru, jer je postojala realna opasnost da uhvati boce sa tečnim helijumom, koje se takođe nalaze u sobi tehnike MR, a koje su pod pritiskom i mogle su lako da eksplodiraju i možda dignu celu bolnicu u vazduh. Kolega je uzeo protivpožarni (PP) aparat, ali bio je neispravan, zatim je uzeo drugi aparat, i taj je bio neispravan. Kako na našem odeljenju nije više bilo PP aparata, koleginica je potrčala niz stepenice prema prijemnoj ambulanti, vičući ‘Upomoć požar!’.

Vatru smo pokušali da obuzdamo nekim ćebetom koje smo našli, jer u tom trenutku nismo imali čime drugim. Nedugo zatim, došlo je još kolega, sa drugih odeljenja, noseći PP aparate, koje su pokupili usput. Dok smo bili zauzeti gašenjem požara, gospođa koja je došla u pratnji pacijenta, koji je čekao snimanje, pozvala je vatrogasce.

Oni su stigli nakon desetak minuta, a do njihovog dolaska nekako smo uspeli da ugasimo vatru“, priča za Nova.rs Nevena Maksimović, medicinska sestra u bolnici “Sveti Sava”, koja je posle požara, uz još dvoje medicinskih tehničara zbrinuta na VMA.

U vreme požara, na odeljenju, nalazilo se troje pacijenata, od kojih dvoje nepokretnih, u kolicima.

“Jedan pacijent je u trenutku požara bio na snimanju magnetom, dok su dva pacijenta čekala ispred. Kada smo osetili dim i videli vatru, kolege sa odeljenja su evakuisale pacijente, dok smo je mi gasili. Najveći problem je što već više od godinu dana upozoravamo nadležne iz bolnice da postoji opasnost da se ovako nešto dogodi. MR se već duže vreme pregreva, iskače
sklopka po više puta dnevno, usled čega aparat staje sa radom. Međutim, šef tehničke službe, se našem glavnom tehničaru smejao u lice, kada mu je ovaj rekao šta može da se desi, ako se pod hitno nešto ne preduzme po pitanju instalacija i klima uređaja, u toj sobi, a evo sad ni da se izvini”, kaže Nevena.

U sobi tehnike se nalazi uređaj koji služi za pokretanje magnetne rezonance, koja je u drugoj prostoriji gde se snimaju pacijenti, a od ove sobe odvojena je zidom.

“Taj uređaj se hladi pomoću klima, koje se nalaze takođe u istoj sobi i ako dođe do pregrevanja, iskaču sklopke i MR prestaje da radi. Sve te instalacije su nestručno povezane na istu ploču uključujući i velike klima uređaje koji hlade sobu tehnike. Kako tehničari i inženjeri tvrde, dolazi do preopterećenja i iskaču osigurači. Požar je i izbio na ploči gde su te instalacije povezane. Naš šef je ukazivao više puta da to nije dobro i da može doći do požara. Da je potrebno da klime budu ispravne i servisirane i da rade konstantno, baš zbog pregrevanja uređaja (konzole). Odgovor šefa tehničke službe, bio je međutim:‘Pa nemate klime ni kod kuće. Otvorite vrata i vetrite prostoriju’”, navodi naša sagovornica.

Posle akcije „gašenja požara“, ovo troje zaposlenih od direktorke su dobili 10 odsto povišicu na platu.

„Nisam očekivala nikakvu novčanu nagradu za nešto što bi svako ko ima bar malo savesti uradio, nisam očekivala ni hvala. Ipak, očekivala sam da me direktorka pozove telefonom ili makar pošalje poruku, da pita kako sam. Umesto toga dobila sam poniženje, kad mi je sutradan suprug izbačen iz bolnice, na inicijativu sekretara. Bez obzira što ga svi znaju, jer je radio u ‚Svetom Savi‘ do pre dve godine. Nije pravio probleme, došao je kao moja pratnja jer sam bila u lošem stanju i jedva sam se kretala i tek što sam otpuštena sa intenzivne nege VMA. U bolnicu sam došla na poziv, da bih dala izjavu o požaru i dostavila podatke neophodne za popunjavanje povredne liste, a niko iz uprave nije našao za shodno da siđe da me vidi, da pita kako sam, ni mene, ni kolege, koji su sa mnom proveli noć na VMA“, revoltirano priča Nevena, koja boluje od astme, pa je tog dana, posle požara, dobila napad, a pritisak joj je skočio na 160 sa 100.

U vreme požara v.d. direktorka Marjana Vukićević, kako kažu zaposleni, bila je u bolnici, ali nije sišla do sobe tehnike da im pomogne. Naprotiv, ona je ubrzo potom izjavila za medije da se dogodio „manji požar“ i da je najvažnije da nijedan pacijent nije bio ni blizu. Međutim, na naše pitanje o stanju pacijenta koji je ipak bio blizu, na snimanju magnetom, u trenutku izbijanja požara, odgovara:

“Nije bilo nikakvog rizika da se pacijentu nešto desi. Aparat nije pretrpeo nikakvo oštećenje i proradio je vrlo brzo, a pre mesec dana bila je i kontrola Komore, koja je dala pozitivan izveštaj o prostornim i kadrovskim uslovima u Radiološkoj službi”, kaže za Nova.rs dr Vukićević.

Takođe, ona tvrdi da se u bolnici rade redovni servisi i održavanje, a da uprava uvažava sve preporuke.

„MR je instaliran je 2007. u prostoru koji je odobren od proizvođača, a svi ovakvi aparati se rashlađuju vodom, tako da je povezan na vodovod, to je princip na kojem rade. Zgrada je stara i održava se, proverena je ispravnost aparata i svih uređaja u tehničkoj sobi i dobijena saglasnost od ovlašćenog servisera za rad. Služba koja vrši održavanje zgrade prati stanje, menja dotrajalo, a serviseri su angažovani za aparate”, kaže v.d. direktorka Vukićević.

nova.rs Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zaposleni u ovoj bolnici kažu da je od 2019. godine, od kada je doktorka Marjana Vukićević na čelu ove ustanove, situacija neodrživa.

“Od tada do danas, bolnicu je napustilo oko 200 ljudi, najvećih stručnjaka, koji nisu mogli da podnesu uslove rada koje je uvela. Inženjeri su je upozoravali na brojne kvarove i hitne popravke u sobi tehnike, ali ih nije slušala. U toj sobi je kompletna tehnička podrška za ovaj zahtevni i skupi uređaj. Prostorija je mala i neadekvatna za te potrebe”, objašnjava za Nova.rs Bojan Todorović, koji je do pre dve godine bio šef tehničke službe u ovoj bolnici.

Magnetnu rezonancu je neophodno vrlo pažljivo, redovno i detaljno održavati, naglašava on.

“Tako je bilo do pre tri godine, ali sa dolaskom nove uprave, bolnica se raspada. Sistem za hlađenje MR, koji je jedan od ključnih za rad i bezbednost, se pokvario i umesto da ga poprave, hlađenje se vrši tako što je crevo iz vodovoda uvedeno u komoru i kroz nju 24 sata teče voda iz slavine, što je nedopustivo”, priča Todorović.

Inače, MR u bolnici „Sveti Sava“ trenutno čeka više od 1000 ljudi. Na listi za MR kičme je 328 pacijenata, a termini su do oktobra 2023., dok MR čeka 705 ljudi, a poslednji stiže na red tek 24. januara 2024. godine.

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − = 8

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)