G-E0EWZBLP0V
петак , 26 априла 2024
Home / DRUŠTVO / KRIK osuđen zbog vesti sa suđenja u kojoj je spomenut Gašić! Gašić na sudu odbio da se izjasni da li poznaje kriminalca Jotku

KRIK osuđen zbog vesti sa suđenja u kojoj je spomenut Gašić! Gašić na sudu odbio da se izjasni da li poznaje kriminalca Jotku

DRUŠTVO: FELJTON.rs

 05/11/2022

Sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj je preneo ono što se dešavalo u sudnici – citirao prisluškivani razgovor članova kriminalne grupe u kome se čulo da je direktor BIA-e Bratislav Gašić kod Jotića „na kazanu“. Presuda je doneta po Gašićevoj tužbi za povredu časti i ugleda, a urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kaže da je reč o opasnom presedanu jer se postavlja pitanje da li novinari u Srbiji i dalje smeju da izveštavaju iz sudnice. „Ova presuda pokazuje da je vlast u velikoj meri zavladala i sudovima. Može biti početak otvorenog gaženja preostalih slobodnih medija“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Bratislav Gašić (kolaž: Miodrag Ćakić)

Pišu: Bojana Jovanović

Na sajtu Ministarstva pravde na kome može da se prati tok sudskih predmeta objavljena je informacija da je doneta osuđujuća presuda. Razlozi zbog kojih je sudija Petričević Milisavljević osudila KRIK još nisu poznati, kao ni koliko novca treba da plati Gašiću pošto presuda još nije stigla u redakciju. 

Gašić je tužio KRIK u maju prošle godine i tražio da mu se isplati pola miliona dinara zbog navodne povrede časti i ugleda zbog vesti sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. KRIK je u vesti preneo ono što se dešavalo u sudnici – kao dokaz pušteni su prisluškivani razgovori u kojima jedan od optuženih kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Gašić kod njega na kazanu“ – izraz koji u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Novinari KRIK-a ispoštovali su sva načela novinarske profesije – pre objavljivanja vesti pokušali su da dođu do Gašića za komentar, zbog čega su i vest objavili sa danom zakašnjenja, da bi on imao dovoljno vremena da odgovori. Novinarka Milica Vojinović je i nakon objavljivanja vesti nastavila da pokušava da dođe do Gašića, a kada se on konačno javio, rekao je da ne želi da razgovara sa njom. 

Presuda KRIK-u doneta je u neobično brzom roku za domaća suđenja – posle samo dva održana ročišta. Sudija je zabranila većinu pitanja koja su Gašiću postavljali urednik KRIK-a i njegova advokatica. 

Gašić je u sudnici odbio da kaže li je ikada bio u Jotićevom društvu i u kontaktu sa njegovim saradnicima, kao i da li je veče pred Jotićevo hapšenje bio u istom restoranu u kome je bio i poznati kriminalac. 

FOTO: MUP SRBIJE

Tokom postupka sudija je odbila predlog KRIK-a da se kao dokaz pribave audio-snimci prisluškivanih telefonskih razgovora koji su puštani na suđenju Jotiću, a koje je KRIK citirao u vesti, kao i transkript sa tog suđenja.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović istakao je da je presuda opasan presedan.

„Postavlja se pitanje da li novinari u Srbiji smeju i dalje da izveštavaju iz sudnica. Mi smo tačno preneli ono što se desilo u sudnici i to nijednog trenutka tokom ove parnice nije dovedeno u pitanje. Ne postoji nijedan opravdan razlog da budemo osuđeni pošto smo Gašića pozvali, a čak smo i odložili objavljivanje vesti za sutradan da bismo mu dali dovoljno vremena da odgovori. On do danas nije odgovorio na pitanje o svojim potencijalnim vezama sa Jotkom iako kao funkcioner javnosti duguje objašnjenje.“  

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić kaže da je ovo možda početak još većeg pritiska na nezavisne medije.

„Ova presuda pokazuje da je vlast u velikoj meri zavladala i sudovima. To je još jedan u nizu pritisaka na rad KRIK-a, koji je pokazao dosadašnjim radom da profesionalno prati teme od javnog značaja, ali je opasnost i za sve medije“, kaže Bodrožić. „Ovo je možda tek samo početak otvorenog gaženja preostalih slobodnih medija.“ 

Gašićeva tužba jedna je od 11 koje su tokom prethodne i ove godine stigle na adresu KRIK-a. Redakcija KRIK-a, ali i domaća i strana medijska udruženja, smatraju da su u pitanju SLAPP tužbe, odnosno tužbe čiji je cilj da novinare zastraše i spreče ih u obavljanju svog posla i izveštavanja o određenim temama od javnog interesa. Više o ostalim tužbama

Gašić na sudu odbio da se izjasni da li poznaje kriminalca Jotku

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), nije želeo juče da odgovori na pitanja urednika i advokata KRIK-a o tome da li poznaje poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotku. Gašića su ovo pitali na suđenju koje se po njegovoj tužbi vodi protiv novinarke i urednika KRIK-a, a u kojoj tvrdi da su mu povredili čast i ugled time što su objavili citat prisluškivanih razgovora sa suđenja Jotiću u kojima se čuje da jedan od sagovornika kaže da je „Gašić kod njega na kazanu“. Suđenje je juče završeno i čeka se da sudija Nataša Petričević Milisavljević donese presudu u narednih mesec dana.

Piše: Bojana Jovanović

„Svaki kriminalac može u svojim razgovorima i pred sudom da izjavi šta god hoće“, ovako je juče Gašić počeo svoj iskaz u postupku u kome je tužio KRIK jer je u vesti sa suđenja Jotićevoj grupi preneo sadržaj prisluškivanog razgovora optuženih članova ove kriminalne grupe.

U ovom razgovoru Jotićev saradnik kaže da Jotić nema razloga da se plaši ubistva budući da je „Gašić kod njega na kazanu“ – izraz koji u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Na pitanje da li poznaje kriminalca Jotića, Gašić juče nije želeo da odgovori. 

„To nema veze s ovim sporom, ne želim da odgovorim na to pitanje“, kazao je. 

Gašić nije želeo ni da se izjasni da li je ikada bio u Jotićevom društvu i u kontaktu sa njegovim saradnicima.

„To nema nikakve veze s ovim tekstom“, odgovorio je na pitanje tuženog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića o tome da li je veče pred Jotićevo hapšenje bio u restoranu svog brata u Kruševcu, u isto vreme kada je u njemu bio upravo Jotić.

Direktor BIA-e je u slobodnom izlaganju pred sudijom Natašom Petričević Milisavljević u više navrata ponovio da su mu povređeni čast i ugled, ali i naveo da su sve informacije iznete u tekstu „apsolutno neistinite“. 

„Meni je čast i ugled povređena s obzirom da sam rukovodilac organa koji se bavi suzbijanjem organizovanog kriminala. Ovim tekstom je kod mojih zaposlenih narušen moj autoritet i pitanje je kako ja posle mogu da ga vratim“, citirane su Gašićeve reči u zapisniku sa jučerašnjeg suđenja.

Gašić je naveo da nije imao nameru da demantuje navode iz teksta, već da se odmah obrati sudu.

„Imajući u vidu naslov teksta i funkciju koju obavljam prejudicira se da je jedna od najvećih kriminalnih grupa zaštićena od strane političara i da sam ja korumpiran i da ih štitim“, kazao je. „Ja sada nisam političar, politička funkcija mi je zamrznuta.“ 

Osim Gašića, juče su saslušani i tuženi – novinarka KRIK-a Milica Vojinović koja je autorka teksta, kao i urednik Stevan Dojčinović. 

Vojinović je istakla da smatra da je tužba direktora BIA-e pokušaj zastrašivanja novinara da više ne pišu o njemu. Objasnila je da je na suđenju Jotkinoj grupi čula prisluškivane razgovore i da je u jednom od njih rečeno da je „Gašić kod Jotića na kazanu“, što u žargonu znači da je na njegovom platnom spisku. 

„Urednik i ja smo prepoznali da se radi o temi koja je bitna za javnost jer je reč o direktoru BIA, jednoj vrlo ozbiljnoj funkciji za bezbednost ove zemlje koji je stavljen u kontekst odnosa sa kriminalnom grupom“, kazala je.

Istakla je i da je na sve načine pokušala da dođe do Gašića kako bi od njega dobila komentar, a da je to uspela tek narednog dana kada je on odbio da priča sa njom.

„Nije želeo da sasluša moje reči i rekao je da ne želi da razgovara sa nama“, rekla je Vojinović.

Urednik Dojčinović naveo je da u tekstu nije objavljeno ništa za šta ne postoji dokaz.

„Netačno je da smo imali zlu nameru (kako to Gašić tvrdi), a što potvrđuje i to da smo tekst, suprotno uobičajenoj praksi, objavili sa dan zakašnjenja –  kako bi pokušali da dođemo do njegovog komentara“, rekao je Dojčinović navodeći i da nisu objavili druge informacije o Gašiću jer za njih nemaju materijalne dokaze.

Nakon što su svo troje dali iskaze, postupak je okončan i ostaje samo da sudija Petričević Milisavljević donese presudu, koju će učesnicima u postupku dostaviti u pisanoj formi.   

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/krik.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

Izvor: krik.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 8

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)