G-E0EWZBLP0V
петак , 3 маја 2024
Home / DRUŠTVO / NOVOSAĐANI MOGU DA SAZNAJU IMA LI OPASNOSTI OD POPLAVA: Prof. Savić nam je otkrio SVE o URBAN-PREX projektu! VIDEO

NOVOSAĐANI MOGU DA SAZNAJU IMA LI OPASNOSTI OD POPLAVA: Prof. Savić nam je otkrio SVE o URBAN-PREX projektu! VIDEO

FELJTON.rs
17.10.2022.

URBAN-PREX projekat je novi korak u istraživanju poplava koje su izazvane atmosferskim padavinama u Evropi

Poplava
foto: Printscreen espreso

Ekstremne padavine i poplave u gradovima su velika smetnja normalnom funkcionisanju stanovnika urbanih sredina. Zbog obilnih padavina putevi neretko budu blokirani, a građani sprečeni da dođu do posla ili škola.

Za ovaj tip polava specifične su i velike ekonomske štete, a ove probleme kao glavnu temu imaju veliki svetski projekti u Parizu, Roterdamu, Londonu i drugim gradovima.

Takođe, ovi problemi se istražuju i na brojnim univerzitetima kao što je Univerzitet u Njukastlu.

URBAN-PREX projekat je novi korak u istraživanju poplava koje su izazvane atmosferskim padavinama u Evropi. Aktivnosti su usmerene na praćenje i prognozu pojave i intenziteta padavina i poplava u gradskim sredinama u Novom Sadu i Segedinu.

Koordinator URBAN-PREX projekta bio je profesor Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Stevan Savić koji je za portal Espreso istakao sve prednosti razvoja online javnog sistema za rano upozoravanje na ekstremne padavine.

– Klimatske promene uzrokuju porast frekventnosti i intenziteta padavina, pa samim tim i pojave poplava u gradskim sredinama na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope. Na osnovu toga, URBAN-PREX projekat imao je za cilj da pruži dobar primer implementacije inovativnog praćenja i prognoziranja i razvoj online javnog sistema za rano upozoravanje na ekstremne padavine i poplave u gradskim sredinama međugraničnog područja Mađarske i Srbije, ističe dr Stevan Savić za naš portal.

dr Stevan Savić
dr Stevan Savićfoto: Printscreen/youtube/ URBAN-PREX project

URBAN-PREX projekat, sa punim nazivom Praćenje, prognoziranje i razvoj online javnog sistema za rano upozoravanje na ekstremne padavine i poplave u gradskim sredinama međugraničnog područja Mađarske i Srbije (eng. Monitoring, forecasting and development of online public early warning system for extreme precipitations and pluvial floods in urban areas in the Hungarian-Serbian cross-border region), počeo je sa realizacijom 01.11.2017. godine, a sve aktivnosti su realizovane do 31.10.2019., odnosno projekat je trajao 2 godine.

Prema rečima našeg sagovornika, ovo su bili glavni ciljevi projekta:

– implementacija monitoring sistema sa padavinskim stanicama (kišomerima) u gradskim sredinama u Novom Sadu i Segedinu u cilju detaljnog praćenja ekstremnih i intenzivnih padavina;

– kreiranje dvodnevne prognoze padavina iznad prekograničnog područja (Vojvodina u Srbiji i dve županije u Mađarskoj) u cilju mogućnosti najava ekstremnih padavina;

– informisanje javnih institucija, stejkholdera i stanovništva o pojavama pluvijalnih poplava u gradskim sredinama koje nastaju nakon ekstremnih padavina; – da se predstavi da na osnovu celokupnog monitoring sistema može da se obezbedi bolja prevencija i adaptacija od pluvijalnih poplava.

Postavljanje padavinske stanice u Novom Sadu
Postavljanje padavinske stanice u Novom Sadufoto: Privatna arhiva/ espreso

Kako objašnjava koordinator URBAN-PREX projekta, kroz aktivnosti instalirana je mreža padavinskih stanica u Novom Sadu. Ukupno je postavljeno 19 senzora na 15 različitih lokacija (15 padavinskih senzora/kišomera, 2 radarska padavinska senzora i 2 automatske meteorološke stanice).

– U Segedinu je postavljeno ukupno 11 senzora (10 padavinskih senzora/kišomera i 1 automatska meteorološka stanica). Cilj ove dve mreže padavinskih stanica jeste da stanovništvo može u realnom vremenu da se informiše o visini padavina. Skoro svaki deo grada je pokriven sa jednom padavinskom stanicom, što je veoma značajno za stanovništvo, jer padavine imaju veoma izražen lokalni karakter (naročito leti i tokom kasnog proleća). Na osnovu ovakvog monitoringa, svaki stanovnik u Novom Sadu i Segedinu može da se informiše da li trenutno ima padavina u njegovom kraju i kolikog je intenziteta (u smislu kako da se obuče i da li da nosi kišobran), kaže profesor Stevan Savić.

URBAN-PREX
foto: Printscreen/www.urban-prex.org

U cilju predviđanja eventualnih ekstremnih padavina, kreiran je model dvodnevne prognoze padavina koji, kako ističe koordinator ovog projekta dr Savić, pokriva ne samo dva najveća grada u regionu, Novi Sad i Segedin, nego i celo prekogranično područje između Srbije i Mađarske.

– Prognostički model nam može pokazati gde i sa koliko intenziteta možemo očekivati padavine za dva dana unapred. Ovaj prognostički model ima značaj u informisanju stanovništva, ali takodje i nadležnih institucija, da se na vreme i adekvatno pripreme u slučaju ekstremnih padavina. Model prognoze funkcioniše na bazi globalnih satelitskih meteoroloških podataka i na osnovu toga daje vremensko/prostorni prognostički rezultat o mogućim padavinama. Detaljna prognoza padavina, pored Novog Sada, može da se vidi i za još 12 gradova u Vojvodini (Vršac, Pančevo, Zrenjanin, Subotica, Sombor, Kikinda, Sremska Mitrovica, Ruma, Bačka Palanka, Bečej, Senta i Bačka Topola), a za Novi Sad, prognostički model ide na mikro nivo, odnosno daje prognozu za 9 distrikta (Centar, Liman, Telep, Bistrica, Sajam, Petrovaradin, Kać, Sremski Karlovci, Severna zona).

Podaci o prognozi padavina, u vidu prostorne mape, mogu se uvek pratiti preko vebsajta projekta.

URBAN-PREX
foto: Printscreen/www.urban-prex.org

Osim toga, građani će putem pomenute veb stranice biti obavešteni o potencijalnim opasnostima što ima veliki praktični značaj za svakodnevni život.

– Na osnovu podataka iz prognostičkog modela i podataka sa padavinskih stanica kreiran je javni sistem rane najave od pluvijalnih poplava (early warning system). Podaci o potencijalno mogućim poplavama u gradskim sredinama se mogu pratiti preko vebsajta projekta. Sistem sadrži tri nivoa rane najave, odnosno u zavisnosti od intenziteta padavina javlja se zeleni nivo (nema mogućnosti pojave poplava), žuti nivo (potoji verovatnoća pojave poplava) i crveni nivo (sigurna pojava pluvijalnih poplava). Sistem rane najave je podešen za Novi Sad i Segedin po delovima grada, odnosno distriktima, što ima praktični značaj za stanovništvo, kaže za Espreso profesor Stevan Savić i dodaje da većina stanovnika zna koji delovi grada, ulica, podvožnjaka, raskrsnica uvek budu poplavljeni nakon obilnih kiša

– Na osnovu podataka o ranim najavama po delovima grada, stanovnici će biti obavešteni da li treba da izbegavaju određene ulice ili delove grada, ističe koordinator URBAN-PREX projekta, profesor Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Stevan Savić.

Vizuelizacije urbanih poplava posle intenzivnih padavina
Vizuelizacije urbanih poplava posle intenzivnih padavina foto: Privatna arhiva espreso

Zašto dolazi do poplava u gradskim sredinama?

Viša temperatura vazduha u gradskim sredinama (urbano toplotno ostrvo) kao i povećana koncentracija mikro čestica u vazduhu, imaju za posledicu povećanu količinu i intenzitet padavina u gradskim sredinama (u odnosu na seosku sredinu).

Često, zbog nedostatka vegetacije, sa veštačkih gradskih površina atmosferske vode usmerene su ka komunalnoj i kišnoj kanalizacionoj mreži. Ovi gradski sistemi imaju svoja ograničenja u mogućnosti prihvata atmosferskih voda pa kao posledica, intenzivne padavine mogu izazvati poplave. Višak vode u komunalnoj kanalizacionoj mreži može izazvati i izlivanje komunalne kanalizacije po gradskim ulicama.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/espreso.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

78 − 74 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)