G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / CRNA HRONIKA / ФИЛМСКА ОСВЕТА РАДА ЂУКИЋА! Za obraz dade glavu: На суђењу убицама, њен отац Раде Ђукић, из пиштоља је упуцао

ФИЛМСКА ОСВЕТА РАДА ЂУКИЋА! Za obraz dade glavu: На суђењу убицама, њен отац Раде Ђукић, из пиштоља је упуцао

FELJTON.rs
04.09.2022.

Бранка Ђукић је трагично настрадала дјевојка, коју су покушали да силују, а потом и убили двојица Албанаца из западних делова Метохије. Она је била ученица плавске гимназије, тек стасавала за живот. Злочинци су били ухапшени и суђено им је у судници Суда у Белом Пољу. Њен отац Раде Ђукић није могао да чека изрицање пресуде, јер је адвокат одбране тражио ослобађајућу пресуду. Тада је узео пиштољ и сам пресудио злочинцу.

IZVOR: FACEBOOK/PRINTSCREEN

Ово је један од најпознатијих случајева у правосуђу бивше СФРЈ, а о њему су писали медији и ван граница тадашње Југославије. Многи часни људи су оправдавали поступак освете Раде Ђукића, за своју невино убијену кћер. Тако је Бранка отишла у рај, а прича о њеном страдању у легенду…
__________________________________
СТРАДАЊЕ

2. септембра 1975. године у раним јутарњим сатима Бранка Ђукић је отишла у Пећ аутобусом, како би се уписала у нову школу. Завршила је своје обавезе, јер пећка гимназија те школске 1975/1976 није почињала на вријеме, већ пар дана касније. Тако је несрећна Бранка кренула аутобусом назад, како би још пар дана провела са својом породицом, која је због летњих послова одлазила у катуне где је у брдима држала стоку на испаши.

На Чакор је Бранка стигла у поподневним часовима, одакле је пешке кренула путем ка Јечмишту и Шабовој глави. Стаситу и одважну Бранку спазише два Aлбанца из Стреоца код Пећи, који су били са стоком у оближњем катуну и одлучише да је прате ка омару. Бранка их није примијетила, јер нису ишли путем већ заобилазно и то трчећи. Кад је Бранка била већ поодмакла и у дубини четинарске шуме, бесни албански пресретачи изађоше пред њу и покушаше да је зауставе, али како су касније већ изјавили на суђењу, Бранка их је тотално игнорисала и наставила да иде даље својим путем. Видевши да од вербалне претње нема ништа, покушаше да је физички присиле на обљубу, али их је кршна и снажна Бранка, олако од себе физички одбацила.

Опет ова алабанска недоношчад не одустају од своје прљаве намјере. Један од њих вади пиштољ и запријети јој да ће пуцати уколико она не пристане на обљубу. Чувши те огавне ријечи, Бранка му опали шамар и пљуну у лице. Тог тренутка опалио је пиштољ и хитац је прошао кроз Бранкину главу. Бранка тако положи свој младалачки живот, али зато сачува своју част, достојанство и понос. Видевши шта су направили, извршиоци овог монструозног злочина побегоше натраг, а Бранка оста насред пешачког пута у близини чакорског превоја.

Стицајем околности тог поподнева тим путем није нико наишао, а за још већу трагедију случај је хтио да изјутра наредног дана на мртву Бранку наиђе управо несрећни отац Раде. У први мах помислио је – да је привиђење, јер зна да је Бранка у Пећи. Пита се у себи, да ово није случајно само ружан сан, из којег се треба што пре пробудити. Родитељска драма се одвија као у неком филму са трагичном тематиком. Подиже Раде своју кћерку са земље, проверава њен пулс срца, али нажалост не примјећује код Бранке никакве знаке живота. Не верује несрећни родитељ ни својим очима, ни својим ушима. За тренутак помисли да је нису случајно дивље звијери убиле. Испоставило се да јесу звијери, да јесу дивље и још веома поганог рода.

СУЂЕЊЕ

Није извесно да су судски органи и милиција били обавештени о Радевим намерама, али с обзиром на то да су предузели строге превентивне мере – да не дође до обрачуна у судници, стиче се утисак да се очекивао догађај који се десио на крају судске расправе. Првог дана суђења претресани су сви који су ушли у судницу, а највише пажње је у том погледу посвећено управо Раду Ђукићу, који је, намерно, последњи ушао у судницу. На самом судском претресу није било потешкоћа за тужиоца и Радеве адвокате, јер убице све признаше. Изјављују, да се не кају, нарочито онај који је и пуцао. Не крију ни намеру, да су хтели да изврше присилну обљубу, зато што је Српкиња. Оцу Раду и свим присутним у судници, осим родбине убица, се од ових изјава диже коса на глави.

Следећи дан је пресудан и последња нада да се изврши план. Смислио Раде и извео боље него било који режисер и сценариста за снимање филма. Када је улазио Раде, опет последњи, милиционер поче да претресањем проверава има ли оружје, а Раде га дочека оштрим и прекорним речима: – “Макни ми се с очију, зашто ме гњавиш, доста ме зла убило, а ти ме још претресаш. Видио си јуче да немам ништа, зашто ме мучиш?!”. Милиционер се повуче и одустаде од претресања, а Раде уђе са напуњеним револвером домаће марке (војно-државни) калибра 9 мм (кратка деветка).

Знао је Раде да ће се судије повући на већање ради изрицања пресуде, па се определио да тада изведе планирану акцију. Када се судије повукоше, присутнима се саопшти – да не могу излазити ван они који желе да чују пресуду, јер безбедоносни органи нијесу у могућности да поново врше проверу о евентуалном уношењу ватреног и хладног оружја при улазу. Међутим, у судници је било ватрено оружје (код Рада). Скоро сви пуше, па се судница убрзо напуни димом од дувана. Многи од тог дима почеше да кашљу. Један човек се окрену милиционеру који је управо чувао убицу и замоли га да отвори прозор због дима. Милиционер то прихвати и приђе прозору, а Раде процени – да је куцнуо час да оконча суђење непосредно пре саопштења пресуде.

РАДЕВА ОСВЕТА

Извади Раде свој револвер који је био за појасом, направи само три корака и уз пуцањ се појави пламен на глави убице, а одмах и други на леђима. Како су касније медицински стручњаци утврдили – оба хица су била смртоносна, јер је први прошао кроз мозак, а други кроз срце убице, који није имао времена ни да јаукне. А онај други Албанац, саучесник у злочину над недужном Бранком, одмах се баци под ноге осталим милиционерима и тако се спаси, мада је Раде био припремио сљедећи метак и за њега, који је већ био у цеви пиштоља. Отац и друга родбина присутних Албанаца се нису макли с места. Милиционери одмах појурише ка Раду, а он им пружи свој пиштољ и запали цигарету. Раде Ђукић се није опирао, већ се одмах предао. Предавши пиштољ милиционеру, Раде га упозори: – „Пази да некога не убијеш, јер је метак у цеви“. А затим се окрену према оном другом Албанцу и рече: – “И ти ћеш овако проћи”.

У судници завлада права паника милиције и судија који чуше пуцњеве пиштоља, те одмах дођоше у судницу. Иако је већ судско вијеће било донело пресуду (убици 15 година строгог затвора, а саучеснику 13,5 година затвора), одлука тада није саопштена, већ уместо тога председник судског вијећа саопшти, да се због убиства обуставља поступак против убице, а одлука о висини казне саучесника у убиству биће саопштена накнадно. А милиционерима се наложи да изврше детаљни претрес, како би дошли до података о припреми убиства у судници.

Раде је затим осуђен на 8 година затвора. Уследила је петиција са потписом 75.000 грађана, тражећи пуштање Рада на слободу. Казна је затим са 8 смањена на 5 година, а у Радову одбрану су стали чувени адвокати из Београда, Вељко Губерина и његов сарадник Милан Вујин и то добровољно, без новчане надокнаде. Казна је коначно смањена на 3 године.Раде Ђукић је Губерини касније у знак захвалности поклонио гусле од јаворовог дрвета. На церемонији приликом преноса Бранкиних мошти из Метеха у Спуж (25. август 1991. године), Вељко Губерина је изјавио:

„Ове гусле су ми веома драг поклон и вјечито ће ме подсјећати, јер бранећи Рада, истовремено сам бранио и достојанство, част и понос једног одважног и храброг оца.“

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/facebook Принцип)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

текст је настао у сарадњи са: zlocininadsrbima.com

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)