G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / DRUŠTVO / Како олакшати муке умирућима од рака(VIDEO) UZIVO UMIRANJE OD KANCERA!

Како олакшати муке умирућима од рака(VIDEO) UZIVO UMIRANJE OD KANCERA!

FELJTON.rs
20.10.2021.

Са овог света, када дође време за умирање, људи желе да оду на достојанствен и безболан начин, најрадије код своје куће, окружени ближњима и пријатељима. Реалност је другачија, а у Србији најтеже је оболелима од рака: за њих постоји само 100 постеља, а сваке године малигне болести однесу 21.600 жртава.

Мала нам је утеха да се питање достојанствене, а не смрти у мукама, помиње и у Америци, о чему је недавно известио „Њујорк тајмс”. У САД један од четири оболела од рака умире у болници, исти проценат последњих месец дана проведе на интензивној нези. Већина оболелих са Алцхајмеровом болешћу последњих месеци борави у домовима за старе.

„Отац ми умире у мукама какве не бих пожелео ни најгорем непријатељу”, „умирала нам је пред очима два месеца”… Ово су честе изјаве чланова породица оболелих. Јавна је и тајна да ће онај ко има „везу” обезбедити место у болници и бар своју породицу поштедети немоћи и очаја. Да ли оболелима од рака у последњим стадијумима болести можемо обезбедити стручну помоћ око физичких потреба и болова, емоционално окружење и осећај личног достојанства?

– Као друштво нисмо омогућили да ови најтежи болесници те дане проводе у хосписима, што је пракса у многим развијеним земљама. У Србији не постоји ниједан хоспис, а у нашој установи је тешко збринути умируће од рака, јер ми морамо да имамо простор и болничке постеље за оне болеснике код којих још има простора за лечење и наде за излечење. Са друге стране, породице нажалост често одбијају да негују свог најближег члана који умире. Имали смо чак и ситуацију да породица остави пацијента у ходнику Института за онкологију и побегне – каже директор Института за онкологију и радиологију Србије професор др Радан Џодић.

Наш саговорник каже да је и то доказ да је онкологија деценијама била запостављана. Тек 2014. године на Медицинском факултету у Београду је уведен предмет Клиничка онкологија.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

– Сада изгледа да су нас сви проблеми снашли у исто време и да је све потребно решавати као приоритет. Прошли смо ратове и немаштину, а медицина је скупа, па нам је набавка већег броја апарата за зрачење ипак већи приоритет него оснивање хосписа, мада је и то неопходно. Мислим да би установе које припадају секундарном нивоу здравствене заштите, здравствени и клиничко-болнички центри, требало да обезбеде већи број постеља за негу и палијативно збрињавање ових пацијената – став је др Џодића.

Наш саговорник подсећа да оболели од рака умиру лагано, често имају тешке болове, нарочито код метастаза у скелету које су најболније.

– У неким срединама, на пример, у Рашкој области, Новом Пазару, има породица које се о свом болесном члану брину до последњег часа, јер верују да онај ко их је узгајао и подигао заслужује да га негују до смрти. У великим градовима, попут Београда, много је теже то предлагати, јер често три генерације живе у малом стану, а опет мучно је умирати остављен иза неког паравана у болници – каже наш саговорник.

Професор Џодић међутим категорички тврди да у Србији нико не треба да трпи бол, јер постоји доступна и примерена терапија да човек не пати.

– Велика је заблуда да болесник треба да трпи бол. Сваком пацијенту у терминалном стадијуму може се помоћи, олакшати бол и патња, ако се одреди добра терапија. У Србији сваке године од малигних болести оболи 37.000 особа, а 21.000 умре. Канцерски бол се може јавити у свакој фази малигне болести, с тим да се учесталост и јачина бола повећавају како болест напредује. Бол је заправо оно што највише плаши болесника и породицу оболелог од малигне болести. Бол се најчешће јавља код примарних тумора костију и метастаза тумора у костима, тумора органа за варење, плућа, дојке, простате, јајника и грлића материце. Око 25 до 30 одсто болесника има јаке болове – објашњава др Џодић.

Он каже да је канцерски бол могуће отклонити код већине болесника, односно код 70 до 90 одсто пацијената. Др Џодић наглашава и да лечење бола захтева стрпљење, поверење и сарадњу болесника, породице и лекара.

Координаторка за пројекат палијативног збрињавања у Србији др Наташа Милићевић наводи да 33,4 одсто онколошких пацијената годишње умире у болницама, на редовним одељењима, уместо у својој кући, у породици уз стручну помоћ или јединици за палијативно збрињавање.

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

– Цела заједница и друштво, а не само здравство, мора да мисли о овом проблему. Породица зове Хитну помоћ и по три пута током ноћи, екипе дођу и дају лекове који нису адекватни. Оснивање првог хосписа одлаже непостојање законске регулативе. Закон не препознаје невладине организације као пружаоце услуга палијативног збрињавања, што је решење из развијених земљама – објаснила је др Милићевић.

Такође, до сада по плану, требало једа имамо 300 постеља у палијативним јединицама, али новац је преусмерен на неке друге приоритете.

– Наш проблем је што је у Србији присутан страх од опијата (опиофобија) у породицама и јавности, али и међу неким лекарима у дому здравља, који се не усуђују да напишу рецепте за те лекове и ставе свој печат – поручује др Милићевић

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/politika)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 24 = 32

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)