G-E0EWZBLP0V
понедељак , 28 новембра 2022
Home / SRBIJA / TAJNI SASTANAK MI6 I BEZBEDNJAKA VJ U LAKTAŠIMA UOČI 5. OKTOBRA 2000: Kakva je bila uloga Britanaca u dovođenju DOS na vlast?!

TAJNI SASTANAK MI6 I BEZBEDNJAKA VJ U LAKTAŠIMA UOČI 5. OKTOBRA 2000: Kakva je bila uloga Britanaca u dovođenju DOS na vlast?!

POLITIKA FELJTON.rs
19.10.2021.

Četvrti oktobar 2000. godine. Narednog dana tadašnja Demokratska opozicija Srbije u Beogradu organizovala je veliki miting zbog navodne krađe glasova na Saveznim i predsedničkim izborima koji su bili održani 24. septembra na kojima su skoro podjednak broj glasova dobili kandidat opozicije Vojislav Koštunica i Slobodan Milošević, tad aktuelni predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Od početka oktobra u Srbiji je bilo uzavrelo. Demonstracije, blokade, neodustajanje. Međutim obaveštajne službe, posebno strane nisu mirovale, a posebno britanska koja je imala na podrčju Srbije velika interesovanja i očekivanja. Tako je bio zakazan i sastanak pripadnika britanske obaveštajne službe Mi6 i Vojne obaveštajne službe SRJ u najvećoj diskreciji u Laktašima kod Banjaluke.

Zapravo, Britanci su se pribojavali prevare i mogućnosti, da neko od njihovih agenata bude uhvaćen, vezan i prebačen preko Drine, pa su kao zaštitu poveli jedan tim specijalaca SAS, koji su bili tada deo kontingenta SFOR-a, odnosno mirovnih snaga u BiH. Noć uoči pada sa vlasti Slobodana Miloševića, čija se vlast već uveliko zaljuljala.

Slobodan Milošević
FOTO: PROFIMEDIA

Specijalci su stigli pred jednu kafanu u neobeleženom vozilu. Sastanak je bio održan u večernjim časovima i obe strane su nosile naoružanje, jer se razgovaralo o veoma ozbiljnim stvarima, svedočio je pre nekih 15 godina jedan neimenovani operativac CIA koji je učestvovao u organizaciji tog sastanka.

Cilj sastanka tad britanskih i jugoslovenskih obaveštajaca bio je razmena mišljenja o političkoj krizi posle predsedničkih izbora u Jugoslaviji, a britansku službu Mi6 zanimalo je pre svega da li će Vojska Jugoslavije intervenisati protiv opozicije na strani Slobodana Miloševića.

Ovu informaciju prvi put obelodanio je tada dopisnik iz Beograda, britanski novinar Tim Maršal u svojoj knjizi Igra Senki.

Zapravo ova knjiga je veoma važno svedočanstvo o političkim i zakulisnim igrama koje su se dešavale na Balkanu 1998, 1999, 2000 i kako je Zapad pomogao rušenje Slobodana Miloševića. Inače interesantno je to jer su sva dešavanja bila prožeta delovanjem britanske obaveštajne službe.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Maršal blizu kraja svoje knjige folkusirao se na to kako je britanska obaveštajna služba delovala protiv Slobodana Miloševića. Pa se tako spominje jedan sastanak iz juna 1999. na kome je tadašnji ministar spoljnih poslova Robin Kuk odobrio u Londonu operaciju destabilizacije Miloševića, koji je uspeo da opstane na dve velike laži: „Prvo, ubeđivao je naciju da svet mrzi Srbe. Drugo, ubeđivao ih je da sa svetom mogu da opšte isključivo preko njega. Cilj je bio izolovati režim i aktivirati opoziciju.

5.oktobar, 5.oktobar 2000, Skupština Srbije
FOTO: PROFIMEDIA

„Politički rat ima mnogobrojne oblike. Svaki ponaosob ne znači mnogo, ali svi zajedno čine strategiju kaoja je moćno oružje. Godinama su primenjivani najočigledniji oblici političkog rata. Od početka devedestih Britanska ambasada je nadgledala dopremanje novca i opreme za nezavisne medije. Te stvari su u zemlju ulazile uglavnom privatnim, nezvaničnim kanalima. Forin Ofis je odobrio pomoć opozicionim steankama, a Mi6 tražio je kontakte na terenu kako bi prikupio informacije koje su nedostajale“, piše Maršal koji navodi i ime kompromitovanog operativca Mi6 Ričarda Tomilsona koji je isteran iz službe i označen kao nepouzdan kadar kako je otvoreno pokušao da vrbuje neke novinare u Beogradu, ali kad je jedan zapretio da će pozvati policiju i da mu daje tri sata fore da nestane pre nego što ode u policiju i kaže koje..

Ubrzo su došli i ostali koji su bili malo suptilniji , koji su skupljali informacije do kojih su mogli da dođu, ali sve su to bile nepouzdane i neprovrene informacije.

Britanci su takođe radili na psihološkom profilu Slobodana Miloševića. Zaposlili su razne stručnjake, koji su stotine sati analizirali njegovo stanje psihičko, zdravstveno, navike. A onda jedan od zaposlenih u Mi6 zaklljučio je da je lakše nači ljude iz režima i sa njima uspostaviti kontakt i dobiti prave informacije, za razliku od neproverene opozicije.

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

Metod za regrutaciju u Srbiji

Vrbovanje se kako opisuje Maršal odvijalo na tri načina davanjem pomoći određenim medijima, davanje podrške određenim oppzicionim političarima i traženja insajedra koji žele da sarađuju. Britanci su kako navodi ovaj novinar još 1997. godine bili digli ruke od opozicionih političara, jer ovi nisu uspeli da iskoriste pobedu koju im je na ruke isporučio običan narod… Po Maršalu ti političari su se brzo vratili šepurenju i međusobnim svađama. Tad je Forin ofis zaključio da su mediji jedina vredna opozicija koju vredi podržati.

Tako Maršala na podužem poglavlju svoje knjige na strani 179 navodi i da su Amerika, Britanija i Nemačka potrošile više od 60 miliona dolara na finasiranje srpske opozicije…

Ali vratimo se na sastanak u kafani u Laktašima, naime Maršal piše da su specijalci SAS sedeli u kamionu i preko skrivenih mikrofona služali razgovor koji se vodio u kafani.

„Ovog puta ljudi iz vojne obaveštajne službe jasno su rekli: čak i ako Milošević pozove vojsku da izađe na ulice, Vrhovna komanda neće poslušati. Nije bilo grancija za to i još uvek niko nije znao da će se cela Vrhovna komanda s tim složiti, ali poruka je preneta opozicionim liderima u Beogradu. Samo nekoliko sati pre početka Dana D svi zainteresovani su pomno pručavali svoje karte. Pitanje je bilo kako će ko odigrati“, zapisao je Maršal.

Posle ovoga nije bilo ni čudo što su nekadašnji lideri DOS-a kada se pojavila ova knjiga dočekali je na nož i beswno histerisali da ništa od onoga što je u njoj zapisano nije bilo tačno. Da li su obaveštajci Mi6 i analitičari iz Forin ofisa govorili istinu ili lideri DOS-a i ondašnje srpske opozicije ostaje na čitaocima da procene.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha + 39 = 41

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)