FELJTON.rs
11.08.2021.
Jeftin, brz, kremast sa mekanom koricom
Potrebno je:
Kora:
– 4 krupnija jaja
– 5 ravnih kašika šećera
– 5 vrhom punih kašika brašna
– 100 ml. ulja
– 100 ml. vode
– 1 kašika kakao praha
– 1 kašika arome ruma (ne mora)
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 kesica vanilin šećera
Fil:
– 1 litra mleka
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 1 kesica pudinga od vanile ili slatke pavlake
– 200 gr. kokosovog brašna
– 150 gr. maslaca ili margarina (neka bude na sobnoj temperaturi ili ga stavite u toplu rernu posle pečenja kore)
Glazura:
– 200 gr. čokolade
– 4 kašike ulja
Ovaj kolač može i bez glazure, pospite samo malo kokosa odozgo.
Priprema:
Kora
Prvo uključite rernu na 200 stepeni, pripremite tepsiju dimenzije 30×20 ili približno. Možete staviti pek papir ili podmazati uljem i posuti brašnom.
Umutite belanca u čvrts sneg, postepeno dodajte šećer iu vanilin šečer. Mutite da se šećer rastopi. Dodajte žumanca na kraju, njih takodje mikserom spojite sa belancima i šećerom.
Dodajte sve ostale sastojke, ulje, vodu, rum, brašno, kakao, prašak za pecivo. Varjačom lagano promešajte i sipajte u tepsiju. Odmah stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 25 minuta,
Fil
Izmešajte brašno, šećer i puding sa 200 ml. mleka. Zakuvajte u prokuvanom mleku i ostavite da se ohladi. Dodajte maslac koji je bio na sobnoj temperaturi i sve zajedno umutite mikserom.
Na kraju umešajte 150 gr. kokosovog brašna. Ako vam je fil malo ređi stavite ga na pola sata u zamrzivač ili na sat vremena u frižider da očvrsne.
Napomena: ovo samo radite ako ste koru izvadili iz tepsije i kolač filujete na tacni. Ako ga filujete u tespiji ne morate ga stavlajti u frižider.
Nafilovan kolač prelijte rastopljenom čokoladom, pospite sa preostalih 50 gr. kokosa. Kratko vratite u frižider da se čokolada stegne, isecite i uživajte. Prijatno!
POSTANITE NAS NOVINAR…
Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.
Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.
pisite nam
feljton.rs@gmail.com
Pratite nas na društvenim mrežama
https://www.instagram.com/feljton.rs/
https://www.facebook.com/feljton.rs
(FELJTON.rs/alo)