G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / DRUŠTVO / Vlast na slučaju Vidovdanske skuplja izbore poene

Vlast na slučaju Vidovdanske skuplja izbore poene

FELJTON.rs
23.07.2021.

Zgrada u Vidovdanskoj ulici. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, pa se postavlja pitanje da li ova odluka znači da će grad izgraditi stanove i svim ostalim građanima, koji su proteklih godina, zbog bahate gradnje investitora, ostali bez domova.

Sudbina stanara zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru, koja se urušila prošle nedelje usled gradnje na parceli pored, po svemu sudeći, ipak je izvesna. I dok je Vesić najavio nove stanove za stanare, nejasno je da li to znači da će i stanari Dubljanske, koji od 2008. godine čekaju na pravdu, konačno dobiti krov nad glavom, ili je, prema rečima advokata Rodoljuba Šabića, reč o skupljanju poena vlasti pred izbore.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, Šabić, istakao je da gradske vlasti, prilikom rešavanja problema stanara Vidovdanske na Vračaru, ni malo ne vode računa o zakonima, pa se tako pozivaju i na one koji ne postoje.

„Odluka gradskih vlasti je krajnje netransparentna. Odluka, kojom nam saopštavaju da će za godinu dana, što je prilično teško, useliti uniju stanara, je veoma upitna iz nekoliko razloga. Pre svega, pitanje je na osnovu kog zakona je ta odluka doneta, zatim kako će se trošiti budžetska sredstva, ali i da li to znači da će ovakva praksa da se primeni i na ostale slučajeve? Stanari Vidovdanske će dobiti stanove, i to je odlično, a šta je sa ostalima koji su, takođe, ostali bez svojih kuća?“, kaže za novine „Nova“ Šabić.

Rodoljub Šabić

On podseća na slučaj stanara Dubljanske ulice na Vračaru, koji punih 13 godina, tačnije od 2008. čekaju pravdu.

„Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će se oštećena zgrada srušiti i izgraditi nova, te da potraživanje prema investitoru preuzima Grad. Sa koje budžetske pozicije se to plaća? Šta će se desiti ako se ispostavi da investitor ipak nije odgovoran, odnosno da je reč o isključivoj krivici izvođača, a reč je o firmi koja postoji tek nekoliko meseci, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara? Od koga će onda nadoknaditi štetu“, pita Šabić.

Ističe i da je nesumnjivo neophodno da se stanarima pomogne, ali sve odluke koje vlasti donose, moraju biti utemeljene na zakonima.

„Svakako mislim da se stanarima mora pomoći, ali rešenje mora biti u skladu sa zakonom. Da li bi gradska vlast donela ovakvu odluku da nam ubrzo ne predstoje izbori? I na čemu se odluka zasniva? Vesić se u saopštenju krajnje neozbiljno poziva na Zakon o prirodnim katastrofama, koji, niti postoji, niti je u ovom slučaju reč o prirodnoj katastrofi“, ističe naš sagovornik i dodaje:

Goran Vesić

„Divna je volja da se stanarima pomogne, ali takva volja mora da poštuje principe jednakosti, zakonitosti i racionalnosti. Ovde mi ništa ne znamo, sem da će Grad, iz ne znam kojih para, sagraditi zgradu“, dodaje Šabić.

Podsetimo, zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušila se 16. jula, zbog zidanja objekta pored nje zbog koga je bila iskopana velika temeljna jama. Prilikom prvog urušavanja nije bilo povređenih, a stanari su evakuisani, da bi se urušavanje zgrade nastavilo i u narednim danima.

Prvo osnovno javno tužilaštvo saopštilo je da je protiv investitora i izvođača radova podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kako je „Nova“ pisala, u slučaju Vidovdanske, prema podacima Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar, kao investitori radova upisani su Milica Mišić, Borisav Božić, Ivana Božić, ali i Slobodan Božić, kojem je dosad nekoliko puta bio blokiran račun zbog neizmiravanja obaveza – poslednji put u martu ove godine, zbog neplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Rodić: Proveriti da li su imali licence

Goran Rodić iz Građevinske komore kaže za „Novu“ da u Beogradu ima dosta zgrada, koje su doživele istu sudbinu kao i objekat u Vidovdanskoj, te da je neophodno zakonski regulisati ovo pitanje.

„Građevinska inspekcija bi trebalo da proveri da li je izvođač radova imao licence, ali i koje je objekte radio. Ukoliko je reč o sumnjivoj firmi, s punom odgovornošću ima pravo da oduzme pomenute lokacije, na njima izgradi nove zgrade, namiri stanare i ostale proda“, kaže Rodić.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(FELJTON.rs/nova)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)