G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / GAGI JOVANOVIĆ 10 GODINA UZIMAO PARE OD RUŽE RUMENE, A NIJE DELIO S KOLEGOM Od Sokoja zaradio više od milion dinara

GAGI JOVANOVIĆ 10 GODINA UZIMAO PARE OD RUŽE RUMENE, A NIJE DELIO S KOLEGOM Od Sokoja zaradio više od milion dinara

POP KULTURA FELJTON.rs
22.06.2021.

Godinama je Nebojša Ljubišić pokušavao da se dogovori sa svojim kolegom Draganom Gagijem Jovanovićem oko autorskih prava nad pesmom „Ružo rumena“ i tek posle deset godina podneo je tužbu.

Kurir je juče ekskluzivno objavio da bivše prijatelje čeka sudski proces kako bi se utvrdilo ko ima pravo na numeru iz serije „Moj rođak sa sela“. Na ovaj potez se Ljubišić, kako saznajemo, odlučio kad se saznalo da njegov kolega i klasić od Organizacije muzičkih autora Srbije Sokoj dobija sve tantijeme na svoje ime i da je tu samo on potpisan kao autor kompletne muzike i teksta. Pesma „Ružo rumena“ doživela je i nekoliko obrada, a procenjuje se da je Gagi samo od nje mogao tokom desetak godina da zaradi od autorskih prava više od milion dinara. Tačan iznos nemoguće je utvrditi jer se autoru isplaćuje naknada za sve pesme u registru. Jovanoviću je zbog tužbe blokirana godišnja isplata za autorska prava u Sokoju.

Dragan Jovanović
FOTO: SAŠA PAVLIĆ KOKI

Pre 12 godina pesmu je Jovanović napravio i izveo u seriji „Moj rođak sa sela“. Ubrzo, ona je postala pravi muzički hit i nezaobilazna na mnogim veseljima u Srbiji. Negde na zapadu njeni autori bi mogli da žive bezbrižno do smrti, ali u Srbiji to nije slučaj.

Dragan Gagi Jovanović ne poriče da Ljubišić nije autor spornog hita, a to je izjavio prilikom gostovanja na Mondu.

– Pesma je nastala neke 1988/1989. godine i napravio sam je zajedno sa mojim kolegom Nebojšom Ljubišićem, on sa gitarom, ja ovako… Bila je dugo negde tamo. Stajala je samo u našim sećanjima i pronašla je svoj put posle 30 godina i dobro je da je tako, ostala bi samo za nas odabrane sa klase i sa akademije, a ovako svi su je čuli – rekao je Gagi.

Nebojša Ljubišić
FOTO: DRAGAN KADIĆ

„Ruža rumena“ je, zahvaljujući glasovima gledalaca RTS, 2017. godine, povodom 60 godina postojanja RTS, proglašena za najlepšu domaću pesmu među 60 numera. Na Jutjub kanalu Javnog servisa Srbije kao autori potpisani su Dragan Jovanović i Nebojša Ljubišić, a sa RTS su nam potvrdili da su to uradili na Gagijevo insistiranje.

Glumci i bivši prijatelji tek treba da se suoče u sudnici.

– Ne zanima me šta Jovanović priča za medije, već šta će reći na sudu. Ostajem pri stavu da do daljeg neću davati izjave – poručio je Ljubišić za Kurir.

Za hit „Dejo, majstore“ nula dinara

Dragan Gagi Jovanović, pored pesme „Ružo rumena“, ima i hit „Dejo, majstore“. Numeru izvodi grupa Kuguars, nastala je vrlo prosto, kao obrada jednog hita iz Meksika, a na tekst Đure Mornara.

Vladimir Đurić, Đura Mornar
FOTO: DADO ĐILAS

– Za tu pesmu nisam dobio ni dinara. Najviše sam zaradio od tantijema za hit „Fenomenalno“, koji izvodi Ćira – otkriva za Kurir Đura.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.