G-E0EWZBLP0V
Home / BIZNIS / SVI DETALJI PRIJAVLJIVANJA ZA ZAMENU STOLARIJE: Evo od kada će građani moći da se prijave i šta je potrebno

SVI DETALJI PRIJAVLJIVANJA ZA ZAMENU STOLARIJE: Evo od kada će građani moći da se prijave i šta je potrebno

BIZNIS feljton.rs
13.06.2021.

Skoro 40 odsto energije u domaćinstvima se gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, zbog loše fasadne i krovne izolacije, različitih sistema grejanja.

Plan države je da dotira polovinu novca građanima koji se odluče da to promene na svojim kućama i stanovima i tako smanje potrošnju energije.

Na konkurs se prijavilo više od 70 lokalnih samouprava spremnih da obezbede deo novca. Sada sledi izbor izvođača.

„Nakon izbora opština i preduzeća koja će to raditi, u julu očekujemo objavu konkursa od strane lokalnih samouprava za građane, tako da do kraja jula bi trebalo da se potpišu i prvi ugovori“, kaže Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njegovim rečima, procedure će biti jasno definisane, građani će morati da se prijave uz premer i predračun firmi koje se nalaze na listi.

„Taj predmer i preračun ih ništa neće koštati. Pre početka sprovođenja mera, komisija koju bude formirala lokalna samouprava, izaći će na teren da pogleda i sagleda šta treba da se radi“, kaže Lakićević.

Tek će biti definisano koje uslove građani treba da ispune da bi dobili subvenciju.

Do kraja nedelje znaće se koje će lokalne samouprave biti uključene u program za obnovu izolacije uz dotaciju države. Nakon toga, biće raspisan poziv za firme koje se bave tim poslovima. Građani će moći da se prijavljuju od jula i da bespovratno dobiju polovinu novca koji ulože u zamenu stolarije, grejanje, uređenje fasade, postavljanje solarnih panela.

Stanari zgrada moći će pojedinačno za svaki stan da konkurišu za zamenu stolarije. Za radove na fasadi, grejanju ili postavljanju solarnih panela potrebna je saglasnost komšija. Zahtevi će moći da se podnesu za objekte koji imaju makar građevinsku dozvolu.

U ministarstvu navode da u program neće ući opštine koje nisu odvojile sredstva za njihov udeo u subvenciji, ako nemaju energetskog menadžera ili nisu dostavile akt o finansiranju.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

77 + = 86

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.