G-E0EWZBLP0V
понедељак , 15 априла 2024
Home / SRBIJA / RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNA: Osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odbijena žalba Tužilaštva da bude osuđen za genocid u 6 opština VIDEO

RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNA: Osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odbijena žalba Tužilaštva da bude osuđen za genocid u 6 opština VIDEO

POLITIKA FELJTON.rs
08.06.2021.

* Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica

* Sin Darko pratio presudu iz posebne prostorije

* Na početku ročišta, Mladić potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume. Delovao opušteno, imitirao fotoreporteraHagu

BEOGRAD/HAG – Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, danas u 15 sati objavilo je drugostepenu presudu Ratku Mladiću. Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

Ratko Mladić
FOTO: EPA/JERRY LAMPEN

16.20 – Generalu Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora. Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, potvrdio je njegov sin Darko Mladić.

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

HIT VEST

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA JASNA BRCKALOVA! NAPLACUJE! HOCU 1.225.000 ZA DUG OD 70.000 DIN

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima. Žalbu tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

PRAVOSNAŽNA PRESUDA RATKU MLADIĆU U HAGU: Nije kriv za genocid u 6 opština BiH

07:04

PRAVOSNAŽNA PRESUDA RATKU MLADIĆU U HAGU: Nije kriv za genocid u 6 opština BiH

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu. Mladić je osuđen na doživotni zatvor jer je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice: – po tački 2 za genocid u Srebrenici, – po tački 3 za zločin protiv čovečnosti, – po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, – po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva, – po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, – po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva, – po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva – po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja – po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i – po tački 11 zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ratko Mladić
FOTO: EPA/JERRY LAMPEN

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen. Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Sudija Niambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema stattutu ima odmah izvršiti.

16.06 – Sudija: Odbija se žalba Mladića u vezi sa UZP. Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prbvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

suđenje Ratku Mladiću
FOTO: IRMCT PRINTSCREEN

Predsednica petočlanog Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu sudija Prisca Matimba Niambe, rekla je da je ovaj stav veće zauzelo uz njeno suprotno mišljenje kao i od zaključka veća u vezi sa „terorisenjem“ Sarajeva. Presuda se čita po tačkama presude i tačkama žalbe.

15.46 – Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume.

PRVE MLADIĆEVE REČI NA SUĐENJU U HAGU: Sudija ga pitala da li može da prati postupak, evo šta je odgovorio

00:15

PRVE MLADIĆEVE REČI NA SUĐENJU U HAGU: Sudija ga pitala da li može da prati postupak, evo šta je odgovorio

 U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Poslušajte prve Mladićeve reči u sudnici 

SLEDECA VEST

UBIŠE BOGA U NJEMU: OSUMNJICEN JE DA JE POKUSAO DA PRODA STOMATOLOSKU OPREMU UKRADENU U NOVOM SADU pogledajte(video)

HIT VEST NE PROPUSTITE…

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA BILJANA PESEVEKA! NAPLACUJE! 136.000 ZA DUG OD 15.000 DIN

Ratko Mladić
FOTO: AP/PETER DEJONG

15.45 – Počelo izricanje presude sa 15 minuta zakašnjenja. U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem. 

Ratko Mladić
FOTO: EPA/JERRY LAMPEN

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni Ngums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj. Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Ratko Mladić je vojnik, a ne zločinac
Ratko Mladić
FOTO: EPA/JERRY LAMPEN

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15.30. 

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Ratko Mladić
FOTO: EPA/JERRY LAMPEN
Генерал Ратко Младић навршава 78 година

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

15.35  – Prve slike Mladića iz haške sudnice.

Former Bosnian Serb general Ratko Mladic appeals genocide conviction | News  | DW | 25.08.2020

15.20 – Kapetan Dragan Vasiljković: Za mene je Mladić postao heroj tek kada je uhapšen, a njegovo hapšenje naša je velika ljaga i sramota! Protiv njega rat se još vodi!

KAPETAN DRAGAN: Oni su promenili definiciju genocida jer im tako odgovara, u Srebrenici nema ubijenih žena ni dece

01:33

KAPETAN DRAGAN: Oni su promenili definiciju genocida jer im tako odgovara, u Srebrenici nema ubijenih žena ni dece

General Mladić dolazi da obiđe grobove najbližih? – nula49.com

On je dodao i da treba da nas bude sramota jer ćemo Mladića zaboraviti kao što smo zaboravili i druge koji trule po tuđim kazamatima.

presuda, Ratko Mladić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/KURIR TV

15.10 –  Advokat Lukić: Ratko nikad ne brine o sebi i nikad se ne žali. Psihički je kao kamen, nepokolebljiv i stamen, a fizički kao grančica. Nikad mi se ne žali da nije dobro a onda mi se onesvesti u sudnici.

Lukić je objasnio i zašto danas nije u haškoj sudnici. On je pojasnio da je reč o proceduralnim razlozima i da je odbrana dvaput reagovala kod Tribunala da se presuda odloži međutim to nije bio slučaj. Lukić je rekao da je ovo apsurd i da je ovo prvi put u njegovoj karijeri da nije u sudnici sa svojim branjenikom.    

presuda, Ratko Mladić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/KURIR TV

15.05  – Atmosfera u Lazarevu, selu u kojem je uhapšen general Mladić.

KOMŠIJE IZ LAZAREVA MOLE SE BOGU ZA MLADIĆEVO OSLOBOĐENJE: Kurir televizija na licu mesta: Molimo se Svetom Vasiliju za PRAVDU!

02:18

KOMŠIJE IZ LAZAREVA MOLE SE BOGU ZA MLADIĆEVO OSLOBOĐENJE: Kurir televizija na licu mesta: Molimo se Svetom Vasiliju za PRAVDU!

15.00 – Počelo izricanje presude generalu Mladiću sa odloženim prenosom od 30 minuta. 

14.38 – Hoće li presuda Mladiću biti suđenje celom srpskom narodu? Gosti u studiju su Branko Lukić, Mladićev branilac, zatim Ljiljana Bulatović Medić, novinarka i publicista, i kapetan Dragan Vasiljković.

Branko Lukić
BRANKO LUKIĆFOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/KURIR TV

Advokat Lukić je naglasio će današnja presuda biti presuda Mladiću ali i da se iz navoda optužnice vidi da je namera i da ta presuda bude presuda čitavom narodu.

ADVOKAT BRANKO LUKIĆ U SPECIJALNOJ EMISIJI: Zvanično je to presuda generalu, nezvanično SRPSKOM NARODU

00:58

ADVOKAT BRANKO LUKIĆ U SPECIJALNOJ EMISIJI: Zvanično je to presuda generalu, nezvanično SRPSKOM NARODU

– Ako drugostepeno veće bude gledalo dokaze, biće slobodan čovek! Ukoliko tu bude politike, ne piše mu se dobro, rekao je generalov branilac Lukić dodavši da što više vremena prolazi, istina sve više izlazi na videlo  – rekao je Lukić dodavši da Mladić uopšte nije bio ni u Srebrenici čak ni u BiH u vreme Srebrenice nego u Beogradu gde je razgovarao sa brojnim strancima.

GLEDAO SAM KAKO GORE SRPSKA SELA!" General Ratko Mladić u lice rekao  Miloševiću, Micotakisu i Ćosiću istinu o stradanju našeg naroda | Novosti.RS
presuda, Ratko Mladić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/KURIR TV

– Mi smo već bili proterani – rekla je Medićeva opisujući svoje poslednje dane u Sarajevu koje je već tada bilo „pozelenelo“.

PUBLICISTA O RATKU MLADIĆU: On je simbol slobode srpskog naroda, šta god bude borićemo se za istorijsku istinu

00:55

PUBLICISTA O RATKU MLADIĆU: On je simbol slobode srpskog naroda, šta god bude borićemo se za istorijsku istinu

Uhapšen Ratko Mladić | Skala radio

Ona je rekla da je Mladić bio heroj i sinonim za slobodu, što je potom potvrdio i advokat Lukić rekavši da je on bio oficir koji je vršio svoju ustavnu dužnost – branio svoju zemlju. 

presuda, Ratko Mladić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/KURIR TV

14.30 – Počeo specijal Kurir televizije uoči drugostepene haške presude Ratku Mladiću. 

13.10 – Incident ispred Haškog tribunala.

11.13 – SVETSKI MEDIJI O MLADIĆU: Podsećaju da nema prava na novu žalbu, a oslobađanje je neizvesno. Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor. Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude „staviti tačka“ na poslednje suđenje za „genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju“. Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Prva slika Ratka Mladića posle 16 godina skrivanja bila je ona iz Specijalnog suda na dan njegovog hapšenja 26. maja 2011. Dvanaest sati ranije, zorom, lociran je u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina, u kući jednog rođaka. Vest da haški begunac više nije na slobodi prvo su preneli hrvatski mediji, da bi zvanična potvrda kasnije stigla iz Beograda.

„U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina“, izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Ratko Mladić, presuda
FOTO: CANVA.COM

Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem. „Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima“, rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Direktna kontrola Miloševićevog režima: General Mladić izvještavao Beograd  o stanju na ratištu u BiH | Visoko.co.ba

Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

„Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine“, istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

Генерал Ратко Младић - Хаг уживо

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. „Sve je ovo čista laž“, izjavio je tada Mladić. Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

Ratko Mladić, presuda
FOTO: CANVA.COM

„Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora“, pročitao je sudija Alfons Ori.

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob.

Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini. Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)