G-E0EWZBLP0V
уторак , 16 априла 2024
Home / INTERVJU / DIREKTORKA ŠKOLE UPOZORILA! NE VRACAM PARE DRZAVI I TACKA! Ne dam 180 miliona, ULOZICU U SKOLU I DECIJE IGRALISTE

DIREKTORKA ŠKOLE UPOZORILA! NE VRACAM PARE DRZAVI I TACKA! Ne dam 180 miliona, ULOZICU U SKOLU I DECIJE IGRALISTE

DRUŠTVO FELJTON.rs
05.06.2021.

Ukoliko konačno rešenje budžetske inspekcije bude da moramo da uplatimo oko 180 miliona dinara u republički budžet, sledeći korak je Upravni sud. Novac nećemo da uplaćujemo u budžet jer nismo ništa protivzakonito uradili, kaže za Kurir dr Vera Petrović, predsednica Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd (ATUSS), kojoj je budžetska inspekcija Ministarstva finansija dala rok od 90 dana da vrati oko 180 miliona dinara, što je oko 1,5 miliona evra, u državni budžet.

ATUSS je pravni naslednik Visoke škole elektrotehnike i računarstva, čija je direktorka bila Vera Petrović. Ova visoka škola je sa još četiri druge 2019. postala odsek novoosnovane ATUSS, čija je predsednica Petrovićeva. Budžetska inspekcija češljal“ je period od 1. januara 2018. do 1. februara 2021. i našla da je oko 180 miliona protivzakonito i nenamenski trošeno na stimulacije, povećanja plata, nagrade, poklone… I naloženo je da te pare vrate u budžet.

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

HIT VEST

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA JASNA BRCKALOVA! NAPLACUJE! HOCU 1.225.000 ZA DUG OD 70.000 DIN

Petrovićeva navodi da je novac, za koji je naloženo da treba da se vrati u budžet, mera data u zapisniku budžetske inspekcije i dopuni zapisnika, a da se tek očekuje rešenje, posle koga će možda biti i pravnog postupka.

– Osporene stimulacije isplaćivane su iz sopstvenih prihoda, a ne iz budžetskih sredstava, i to u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, drugim propisima i donetim aktima, što se i u samom zapisniku konstatuje – priča Petrovićeva i dodaje:

– Nije bilo ni nenamenskog, ni nezakonitog trošenja novca. Iako je budžetska inspekcija dala rok do 5. avgusta, a ne do 12. jula, kako ste objavili, da neki novac vratimo u budžet, ne može se vratiti nešto što nije dobijeno.

Petrovićeva navodi da je nenamensko trošenje ono koje nije predviđeno finansijskim planom, a da je kod njih sve istim predviđeno i usvajano u završnom računu, pa potom dostavljano Ministarstvu prosvete.

SLEDECA VEST

UBIŠE BOGA U NJEMU: OSUMNJICEN JE DA JE POKUSAO DA PRODA STOMATOLOSKU OPREMU UKRADENU U NOVOM SADU pogledajte(video)

HIT VEST NE PROPUSTITE…

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA BILJANA PESEVEKA! NAPLACUJE! 136.000 ZA DUG OD 15.000 DIN

– Da je bilo problema sa prihodima i rashodima, do sada bi neko verovatno ukazao na to. Stimulacije su isplaćivane iz sopstvenih prihoda ustanove. Ministarstvo nam transferiše budžetska sredstva po koeficijentima i uredbama iz 2004, dakle još iz doba viših škola. U uredbi postoji dodatni koeficijent za rukovodioca grupe, katedre ili odseka, a mi imamo rukovodioca studijskog programa. Dakle, tu je reč o tumačenju uredbe, jer smo od 2007. prešli iz više u visoku školu i od tada imamo strudijske programe, ali nemamo grupe i katedre – kaže i nastavlja:

Kontrole

Blate me da bi me skinuli

– Sve ovo je već odavno otpočelo kako bi me oblatili i skinuli s mesta predsednika Akademije i kako bi to bio neko ko iz dva pokušaja nije uspeo da me pobedi. Trenutno nas kontroliše i DRI, prosvetna inspekcija stiže u ponedeljak, upravo sam obaveštena da me je Inspekciji rada tužio nepostojeći sindikat ATUSS, tako da svako radi svoj posao – kaže Petrovićeva.  

– U zapisniku se navodi da se stimulacija, po zakonu, „može, ali i ne mora isplatiti“, pa je pitanje da li bi se zaposleni trudili da rade više ako im se ne isplati stimulacija, da li bi škola bila konkurentna i mogla da zadrži traženi i plaćeni IT kadar.

Na našu opasku da je samo sebi stimulacijama pribavila oko 10 miliona, ističe: – Nemoguće je da je taj iznos 10 miliona. Ne znam koliko je tačno, nisam sabirala, ali toliki iznos može biti eventualno samo ako se računaju sva primanja za te tri godine – i osnovna zarada i stimulacija i honorari. 

Ona i dodaje da imaju odobrenu kvotu od 210 studenata za upis na budžet na osnovnim studijama.

– Možemo da upišemo ukupno 700 studenata na prvu godinu, dakle 490 na samofinansiranje. Trenutno je u školi 2.697 samofinansirajućih studenata. Stimulacije su isplaćivane po zakonu baš za rad zaposlenih sa studentima koji se ne finansiraju iz budžeta. Da li profesori koji održe maksimalno dozvoljenih 12 časova, a norma im je šest, ne treba da dobiju stimulaciju i da li će želeti da rade? Da li rad sa više od 3.000 studenata treba da bude plaćen isto kao za rad sa 650 njih koji se finansiraju iz budžeta? Da li spremačice koje čiste za 3.000 studenata treba da budu plaćene kao da čiste za 650? To je sve daleko veći obim posla.

Na naše pitanje moraju li pare (po 10.000) za rođendane i po 20.000 za Osmi mart, kaže:

– Mi to možemo, jer dobro poslujemo. Napravili smo brend od škole. Škola je budžet Srbije koštala oko tri miliona dinara za tri godine koje je kontrolisala budžetska inspekcija, jer je tolika razlika između prihoda od budžeta i onoga što je škola uplatila kroz poreze, doprinose i slično.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(feljton.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

50 − = 40

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)