G-E0EWZBLP0V
Home / EVROPA / STANIŠIĆ OTKRIO CIA GDE SE NALAZE MASOVNE GROBNICE: Advokat nekadašnjeg šefa DB-a izneo ŠOKANTNE DETALJE na završnoj reči u Hagu

STANIŠIĆ OTKRIO CIA GDE SE NALAZE MASOVNE GROBNICE: Advokat nekadašnjeg šefa DB-a izneo ŠOKANTNE DETALJE na završnoj reči u Hagu

POLITIKA FELJTON.rs
14.04.2021.

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić stupio je 1991. godine u kontakt sa američkom Centralnom obaveštajnom službom, a 1993. je CIA „vodio“ do masovnih grobnica u Bosni, rekao je danas pred sudom u Hagu njegov branilac Vejn Džordaš.

Tokom završne reči na suđenju Stanišiću advokat se tom tvrdnjom suprotstavio optužbi da je Stanišić od 1991. do 1995. godine bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Hrvata i Muslimana koji je navodno predvodio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

– Stanišić je stupio u kontakt sa CIA 1991. godine i potom je bio pouzdani sagovornik  te službe – rekao je Džordaš u sudnici i naglasio da Stanišić ne bi 1993. godine vodio CIA vodio u BiH da nađe masovne grobnice da je bio učesnik u zločinačkom udruženju.

S.Milosevic,Dragan Tomic ,N. Sainovic i Jovica Stani- sic.kraj devedesetih.

Advokat Džordaš je nakon suđenja medijima dodatno objasnio tvrdnju.

Potvrdio je da je „Stanišić 1991. stupio u kontakt s CIA i sa njom sarađivao kako bi pomogao da se rat završi“.

– Ta saradnja sa CIA je obuhvatala različita pitanja od pomoći Srbiji uključujući i traženje masovnih grobnica u Bosni 1993. godine – napisao je Džordaš u odgovoru medijima.

Da je Stanišić bio njen „pouzdani sagovornik“ CIA je ranije potvrdila u pismu Stanišićevoj odbrani.

U oktobru 2019. godine Stanišića je pred haškim sudom „tajnim agentom CIA“ nazvao i bivši britanski ambasador u Srbiji ser Ajvor Roberts i to kao svedok Stanišićeve odbrane.

NE PROPUSTITE

IGOR JURIC NIJE NIKAKAV CASTAN OTAC! NEGO JEDAN NESAVESTAN OTAC, KOJI JE DOPUSTIO DA MU CERKA RADI STA HOCE! IZJAVIO JE VLADISLAV (slike)

Roberts je u sudnici potvrdio da u svojoj knjizi o službovanju u Beogradu 1994-1997. napisao da je Stanišić „tajni agent CIA“ dodajući da toj tvrdnji valja verovati.

Za Stanišića je Roberts tada rekao i da bio Miloševićev „zastrašujući“ šef tajne policije.

– Stanišić je znao gde su tela zakopana – kazao je Roberts ne precizirajući da li koristi stilsku figuru za tajnu u engleskom jeziku ili misli doslovno.

Presuda u dogledno vreme

Ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću (70) i Franku Simatoviću Frenkiju (71) optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH okončano je inače danas pred sudom u Hagu.

Stanišić je zajedno sa operativcem SDB Simatovićem optužen za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995.

Sudija Barton Hol je rekao da će presuda biti izrečena u „dogledno vreme“.

Tužioci su u završnoj reči zatražili da ih sud osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobodjeni zato što njihova krivica nije dokazana.

Optuženi nisu prisustvovali raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog suđenja Haški tribunal je Stanišića i Simatovića u maju 2013., oslobodio krivice. Postupak traje već 18 godina i to je najduži postupak u istoriji suda u Hagu.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − = 8

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.