G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / NUZNA ODBRANA / Nužna odbrana – Hitno potrebna izmena zakona

Nužna odbrana – Hitno potrebna izmena zakona

FELJTON.rs

Slučaj Hranislava Dimitrijevića iz okoline Kraljeva koji je braneći sebe i svoju imovinu ranio lopova, otvorio je mogućnost novih pokušaja izmene krivičnog zakonika koji bi trebalo da urode plodom.

Naime, Hranislav je tokom noći video da su mu lopovi obili prodavnicu. On je uzeo svoje lično naoružanje za koje ima uredno izdatu dozvolu, i došao do ulaznih vrata svoje prodavnice. Tu ga je napao jedan od lopova koji ga je oborio i pokušavao da ga udari i otme oružje. Hranislav je ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio lopova u kuk. Odvezen je u bolnicu, a Hranislava su odveli u policiju. Viši sud u Kraljevu Hranislavu je na teret stavio krivično delo nanošenja lakih telesnih povreda, dok je tužilac pokušavao da ga optuži za pokušaj ubistva. Sud je Hranislava osudio na godinu dana kućnog pritvora.

Tu se ne završavaju muke čoveka koji je branio sebe i svoju imovinu. Nedavno mu je stigla tužba, odnosno odštetni zahtev na dva miliona dinara od strane ranjenog lopova koji se danas nalazi u zatvoru zbog nekog drugog krivičnog dela, a i pre ranjavanja bio je poznat kao izvršilac preko 40 krivičnih dela.

Naš zakon poznaje institut nužne odbrane ali ovde on nije primenjen. Najverovatnije zbog lošeg advokatskog tima koji je zastupao Hranislava. Tako je čist slučaj nužne odbrane postao osuđujuća presuda za onoga ko se branio!

Nužna odbrana, u članu 19. Krivičnog Zakonika Republike Srbije, jasno kaže da svako ima pravo na nužnu odbranu. Nažalost, u praksi je veoma teško dokaziva, ne samo zato što član 19. ima nedostataka, nego i zato što praksa pokazuje da sudije nemaju sluha za nju jer, Nužna odbrana je, prema sadašnjem zakonu i praksi, ona koja je adekvatna, srazmerna i istovremena napadu. Drugim rečima, nužna odbrana je moguća samo onda kada je napad započeo i dok traje, kao i da mora da bude u bitnoj meri srazmerna napadu.

DBA smatra da su upravo to nedostaci samog zakona, odnosno člana 19. koji u stavu 2 kaže „Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.“ Naš predlog je da se iz ove rečenice izbriše reč „istovremen“ kao i da se doda još jedan stav koji bi glasio „Nužnom odbranom će se smatrati i ona odbrana koja je nesrazmerno veća od napada“.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA očekuje i da se Hranislavu Dimitrijeviću ukine presuda, odnosno da sramni odštetni zahtev ne bude usvojen jer time šaljemo pogrešnu poruku društvu. Sa druge strane, ovo što se dogodilo Hranislavu, može sutra da se dogodi bilo kome, jer svi treba da štitimo živote i imovinu od lopova i razbojnika a ne da im još dajemo i nagradu. Na internetu se pojavila i peticija čijim potpisom treba da podržimo Hranislava i na taj način pokažemo da smo pravna država koja neće tolerisati razbojnike.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/epicentarpress)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 4 = 6

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)