G-E0EWZBLP0V
понедељак , 15 априла 2024
Home / SUDBINA / Nema ništa od toplog vremena, spremite se za OGROMNU promenu: Poznati meteorolog objavio detalju prognozu do 20. aprila

Nema ništa od toplog vremena, spremite se za OGROMNU promenu: Poznati meteorolog objavio detalju prognozu do 20. aprila

FELJTON.rs

 11.04.2021.

Do utorka pravo proleće osim na juguzapadu regiona, a zatim sledi novo pogoršanje i jače zahlađenje

Vreme, ljudi, Ada Ciganlija

Foto: Alo/ Masanori Jošida

Narednih dana ka nama će sa jugozapada nastaviti da pritiče topao vazduh te će temperature konačno biti oko ili čak malo iznad prosečnih vrednosti i maksimumi će se kretati od 16 do 21 stepen Celzijusa, dok će u ponedeljak ponegde biti i do 23 stepena Celzijusa. S obzirom da će vazduh po visini biti i dosta vlažan nad priobaljem severnog Jadrana, južnim planinskim zaleđem srednjeg Jadrana i Gorskim Kotarom pretežno oblačno uz povremenu kišu i pljuskove tako da nad ovim delom regiona treba očekivati svežije vreme.

U ponedeljak uveče hladan front ciklona nad središnjom Evropom će se premesitti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad severnom Italijom, što je uvod u novo, jače, pogoršanje vremena koj već u utorak ujutro zahvata jugozapadne i zapadne predele donoseći kišu, zahlađenje i grmljavinske pljuskove, a planinskim delu regiona uz jače zahlađenje i nov sneg, objavio je meteorolog i profesor geografije Marko Čubrilo.

U utorak tokom dana naoblačenje i pogoršanje uz kišu, pljuskove i jače zahlađenje napreduje dalje na istok, ponegde će biti ređe pojave grmljavinskih pljuskova ispred samog fronta, ali generalno atnosfera još nije dovoljno bogata energijom (nema toplote) za jače grmljavinske procese. Na planinama najvećeg dela regiona uz jače zahlađenje kiša će na oko 800mnv ponovo prelaziti u sneg. U utorak se očekuje i velik temperaturni kontrast, od samo oko 1 stepen Celzijusa ma krajnjem severozapadu do oko 19 na krajnjem jugoistoku. Vetar će već ujutro na severu regiona okrenuti na jak severozapadni, dok će se do kraja dana severozapdni vetar i bura duž Jadrana širiti dalje na jugoistok.

Sredinom naredne nedelje uz uticaj ciklona sa centrom nad jugozpadom Rumunije i dotok hladnog vazduha sa severa preovlađivaće pretežno oblačno i neobično hladno vreme uz kišu povremeno, dok bi se snežna granica verovatno nalazila na oko 800mnv što je jako nisko za sredinu aprila. Vetar umeren i pojačan, severozapadni, a duž Jadrana bura. Dnevni maksimum znatno ispod proseka za ovaj deo godine i trebao bi se kretati od 3 do 7 stepeni Celzijusa, dok bi ponegde uz jači nalet padavina bio samo oko 2 stepena Celzijusa i to otvara mogućnost kratkotrajne pojave susnežice ili snega i ispod 500mnv.

U drugom delu naredne nedelje za sada nema najava za neko konretnije poboljšanje i otopljenje.

Proračuni modela već nekoliko dana posle 16. aprila simuliraju razvijanje snažnog anticiklona u prostoru od Skandinavije, preko zapadne Evrope i Velike Britanije sve do jugozapdnog Atlantika. U tom položaju anticiklon bi ka našem delu Evrope po svojoj istočnoj periferiji i dalje transportovao relativno hladan vazduh, dok bi se nad širim prostorom Sredozemlja održavalo prostrano polje sniženog vazdušnog pritiska.

Ovo bi bila veoma naobična sinoptika, tipična „zimska“ za naše predele i još jednom se ponavlja situacija gde naš deo Evrope ima „pogrešan“ tajmnig sinoptike i umesto da smo ovakve situacije imali zimus mi ih imamo u proleće, objašnjava Čubrilo.

– Sve to znači da nad nama do daljeg ostaje relativno hladno vreme uz povremenu pojavu kiše i pljuskova, dok će planinski delovi i dalje imati povremen sneg, posebno preko 900mnv gde će se snežni pokrivač nastaviti povećavati. Nizije bi ipak imale kišu, ali velik problem bi nastavili da čine jutarnji minimumi koji bi i dalje biti jako niski za drugi deo ovog meseca i uglavnom bi se kretali od 0 do 6 stepeni Celzijusa, što i dalje drži mogućnost pojave jutarnjih mrazeva, posebno kada se posle hladnog i kišovitog dana uveče razvedri. U predelima preko 800mnv bi jutarnji mrazevi bili dosta česti.

Oko 20. aprila dnevni maksimumi između 6 i 13 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka.

– Do utorka u najvećem delu regiona prolećno vreme, a zatim se vraćaju niske temperature, jakne, cipele, čizme, a preko 800mnv stiže i nov sneg – zaključuje Čubrilo.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/alo)

About feljton

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)