G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / SRBIJA / Vlast napravila gužvu jer vakcini ističe rok! POSLEDICE SU JAKO OPASNE A VIDECE SE TEK NAKON 3 MESECA, TE VAKCINE SU SAMO IZBEGLICE PRIMILE ILI KOMSIJE KOJE SU NAHRLILE.

Vlast napravila gužvu jer vakcini ističe rok! POSLEDICE SU JAKO OPASNE A VIDECE SE TEK NAKON 3 MESECA, TE VAKCINE SU SAMO IZBEGLICE PRIMILE ILI KOMSIJE KOJE SU NAHRLILE.

FELJTON.rs

„Hvala Srbiji što nam spašava živote!“, jedna je od čestih poruka u knjizi utisaka u Sportskoj hali „Čair“ u Nišu, gde su se protiv kovida 19 prethodnih dana vakcinisali privrednici i drugi građani Severne Makedonije, stojeći u dugim redovima i praveći gužvu. Nakon što im je u tom redu pozlilo, po neke od njih došla je Hitna pomoć, a neki su završili i u Univerzitetskom kliničkom centru.0Piše: Zorica Miladinović30. marta 2021. 10.57 Izmenjeno: 10.58

Vlast napravila gužvu jer vakcini ističe rok 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je u Beogradu i Nišu za tri dana- 25, 27. i 28. marta, vakcinisano više od 22.000 privrednika i drugih građana iz država Zapadnog Balkana, pre svega iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Došli su na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala Vlade Srbije eUprava, a deo njih je došao samoinicijativno, bez zakazivanja, jer su “čuli da se to može”. Svi su vakcinisani cepivom AstraZeneka.

– Za vikend, u subotu i nedelju, samo u Nišu vakcinisano je 4100 ljudi- privrednika i građana koji su bili zakazani, i koji su imali prioritet, ali i onih koji su došli “na sreću”. Bilo je izuzetno velikih gužvi, a u nedelju, u jednom trenutku, situacija je pretila da izmakne kontroli, pa smo pozvali nišku Policijsku upravu, koja je poslala dve interventne ekipe. Ljudi su se smirli, neki od njih su nas poslušali, pa prošetali dok ne dođe njihov red, kako bi se gužva smanjila. Da je bilo nekih incidenata, morali bi da zatvorimo vakcinalni punkt- kaže za Danas Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore u Nišu.

Milićević dodaje da je vakcina za sve bilo dovoljno i da niko nije vraćen. Ekipe Doma zdravlja radile su “kao Japanci”, efikasno, ljubazno i bez greške. Nije im bilo lako, jer je bio vikend a oni “morali da budu angažovani po čitav dan na vakcinisanju stranih državljana, koji su sve masovnije pristizali”. To je visok ezički nivo i humanost, zaključio je on.

Premijerka Ana Brnabić je, međutim, juče potvrdila javne sumnje da motiv za vakcinisanje privrednika i drugih građana susednih država nije samo altruistički, već i krajnje pragmatičan.

Ona se za Televiziju Hepi, zahvaljući svima koji su došli i imali poverenja u Srbiju, a istričući da je njoj lično „najsimpatičinija slika bila kada su na vakcinisanje u Beograd došle stjuardese u uniformama albanske avio kompanije“, objasnila i jedan od ključnih razloga za komšijsku solidarnost.

– Procenili smo da ćemo morati da uništimo 20.000 do 25.000 vakcina AstraZeneka jer im početkom aprila ističe rok. Nismo hteli tako nešto da uradimo, već smo hteli da pomognemo i građanima u regionu. Drago mi je da smo bili solidarni, i ne samo sada već i kad je Aleksandar Vučić nosio drugim državama vakcine- rekla je Brnabić, uz tvrdnju da u ovoj akciji “nije bilo politike”.

Vlast napravila gužvu jer vakcini ističe rok 2
Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Milan Višnjić, lekar i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, kaže da od početka nije bio siguran da su motivi Srbije za vakcinaciju građana iz zemlja regiona samo humani, ali da uprkos tome podržava ovu akciju, jer komšijama treba pomoći. Ima, međutim, velike zamerke na “jako lošu organizaciju vakcinacije”, koja nije dobro isplanirana i ne protiče uz poštovanje epidemiloških mera.

– S jedne strane se zatvaraju kafići i tržni centri, a sa druge država organizuje gužvu za naše komšije koji se vakcinišu. To može da napravi štetu građanima Srbije, jer je svaka velika gužva epidemiološki rizik, a nije dobro ni za komšije, jer mogu da se zaraze. Da li smo im uopšte pomogli ako se vakcinišu, zaraze, odu i, recimo, teško razbole – kaže Višnjić za naš list.

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) prethodno je saopštilo da za vakcinisanje stranih državljana u Srbiji ne postoji nijedno prihvatljivo objašnjenje, da se ni u jednoj zemlji u svetu ne dešava ništa slično i da prioritet mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva, kao i suzbijanje “bezumnih antivakserskih istupanja” u medijima pod kontrolom vlasti.

– Da li je i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Srbiji? Da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? – upitali su iz UPK, dodajući ovoj listi i pitanje: zašto vakcine nisu donirane stranim državama kako bi se smanjio rizik od zaraze na teritoriji Srbije.

Vakcinisanje privrednika i drugih građana susednih država u Beogradu i Nišu nastavljeno je i juče, uz nešto manje gužve nego prethodnih dana. Prema najavama iz srpske Vlade i Privredne komore, ono bi trebalo da bude produženo i danas, a svi koji budu primili prvu dozu “biće pozvani na revakcinaciju”.

SLEDECA VEST

SINIŠA VUČINIĆ ZA FELJTON.rs O SERIJI PORODICA: Borojević me je odlično „skinuo“ ALI JE SERIJA ODRADJENA AMATERSKI I NEREALNIM CINJENICAMA!

U VELJINOJ EKIPI SVAKO IMAO SVOJE ZADUŽENJE Jedni su mamili žrtve, dok su drugi bili VOJNICI KOJI SU UBIJALI, svi prodavali drogu!

Bratstvo i jedinstvo između političara i privrednika

– Čim sam video da vlast u Srbiji zove na vakcinaciju biznismene iz susednih zemlja, bila je to još jedna potvrda da među tajkunima i političarima vlada bratstvo i jedinstvo. Mada, pitanje je koliko su sve to zaista privrednici, a koliko trange- frange i dam – daš preduzetnici. Utisak je da je sve ovo jedna predstava, koja treba da pokaže da je vlast u Srbiji superiorna na Balkanu, a ne da smo kao narod solidarni. Pretpostavljam da jedna ovakva akcija treba da obezbedi štit ovdašnjoj vlasti i pred sve ozbiljnijom kritikom koja joj stiže iz Evrope. Jer, da je reč o iskrenoj solidarnosti, zašto kontigenti vakcina nisu poslati u te zemlje, koje imaju svoje zdravstvene službe, koje nisu lošije od naših, čime bi se izbegli epidemiološki rizici – kaže za Danas Đokica Jovanović, sociolog i univerzitetski profesor u penziji.

Vakcinu primili zaposleni u 1.500 kompanija, za početak

Privredna komora Srbije je saopštila juče da su tokom vikenda vakcinu protiv Kovida 19 u Beogradu i Nišu primili zaposleni u više od 1.500 kompanija iz BIH, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova.

Akciju imunizacije privrednika iz regiona organizovao je Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana, a 10.000 vakcina obezbedila je Privredna komora Srbije zajedno sa Vladom Srbije.

Nakon novih prijava, zbog velikog interesovanja za vakcinaciju, preko privrednih komora prijavilo se ukupno oko 8.500 zaposlenih iz regiona.

Makedonac kome je pozlilo u redu u Nišu se nalazi u komi

Muškarac iz Severne Makedonije (73) kome je u nedelju pozlilo u redu za vakcinaciju ispred hale “Čair” u Nišu nalazi se u komi, kazao je juče direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić.

On je dodao da su lekari za sada isključili kardiološki razlog za takvo stanje, a da se dijagnostika nastavlja.

KALINIĆ SKAKUCE KAO CVERGLAN, DOBIO JE SAMAR, ALI ZBOG IZAZIVANJA NEREDA NA UTAKMICI CEKAGA 1 GODINA ROBIJE! PRESUDA 6. APRILA

(feljton.rs/danas)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

96 − = 86

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)