G-E0EWZBLP0V
понедељак , 24 јуна 2024
Home / SRBIJA / EKSPERT ZA POLIGRAF OTKRIO ZA FELJTON.rs: Ogromna je verovatnoća da je Lečić obmanuo poligrafistu i prevario poligraf , ali jednu mogućnost NIJE MOGUĆE ISKLJUČITI!

EKSPERT ZA POLIGRAF OTKRIO ZA FELJTON.rs: Ogromna je verovatnoća da je Lečić obmanuo poligrafistu i prevario poligraf , ali jednu mogućnost NIJE MOGUĆE ISKLJUČITI!

CRNA HRONIKA FELJTON.rs
27.03.2021.

Glumac Branislav Lečić, koga je kooleginica Danijela Štajnfeld optužila da ju je pre devet godina silovao, dao je juče iskaz u policiji, u svojstvu građanina. On je iskoristio i svoje zakonsko pravo i zahtevao ispitivanje na poligrafu. 

„Samo za moje partijske drugove koji su ostali uz mene i za sve ljude koji su ostali uz mene znaju da Lečić može samo da leči a nikako ne može da truje i da siluje. Znajte da sam sedam i po sati davao izjavu , da je sve prošlo profesionalno i da sam poligraf prošao“, rekao je likujući Branislav Lečić u kratkom video klipu.

VIDEO OBRAĆANJE BRANISLAVA LEČIĆA POSLE SASLUŠANJA: Znajte da sam POLIGRAF PROŠAO!

00:27

VIDEO OBRAĆANJE BRANISLAVA LEČIĆA POSLE SASLUŠANJA: Znajte da sam POLIGRAF PROŠAO!

Ipak, za Lečića još nije sve završeno, jer poligraf je samo indicija za policiju a ne dokaz na sudu. Ulogu poligrafa, čarobne reči u srpskoj javnosti, govori Nikola Novak, jedini poligrafista u Srbiji sa američkom licencom iza kojeg stoji impozantna brojka od 5.200 ispitanika. 

„Da bi ispitivanje bilo validno, potrebno je da se ispuni nekoliko uslova. Jedan od osnovnih je da poligrafista bude stručan i da nema nikakav ličan odnos prema subjektu. Kod poznatih ličnosti, naročito glumaca, postoji opasnost da šarmiraju poligrafistu i na taj način utiču na njegovu objektivnost“, objašnjava Nikola Novak. 

Nikola Novak
NIKOLA NOVAK FOTO: JELENA RAFAILOVIĆ

Drugi neophodni uslove je da pitanja budu jasna i precizna i da ispitanik ne može da ih racionalizuje. 

„Na primer, ako je iz kase nestalo 1.000 evra, pitanje treba da glasi da  li ste uzeli 1.000 evra, a ne 950, jer tada ispitani, čak i ako je stvano ukrao taj novac, može da odgovori da nije uzeo 950 evra i odgovor će biti ispravan“, navodi Nikola Novak. 

Danijela Štajnfeld
FOTO: PRINTSCREN

Ipak, pitanje je da li je ispitivanje Branislava Lečića u beogradskoj policiji obavljeno baš po svim standardima koji važe u drugim zemljama. Novak, koji svake godine mora da putuje na dodatno obrazovanje u SAD da bi mu bila obnovljena licenca, kaže da u toj zemlji važe nešto drugačiji propisi. 

„Tamo je praksa da budu saslušani i žrtva i osumnjičeni.  Prvo žrtva a onda osumnjičeni, što kod nas nije bio slučaj. Takođe, u toj zemlji da bi neko ispitivao osobu osumnjičenu za silovanje, pedofiliju ili seksualnog predatora, on mora da prođe posebnu obuku i na takve osobe se primenjuje poseban set pitanja“, navodi Nikola Novak. 

Na pitanja se odgovara kratko, sa da ili ne. Nema objašnjavanja, jer u tom slučaju se ispitivanje prekida i počinje nanovo.

„Prvo se radi kontrolni set pitanja, kako bi se subjekat opustio, a onda slede tri seta pitanja koja se postavljaju različitim redom. Ispitivanje traje najmanje sat vremena, a onaj ko odgovora može da ga prekine u svakom trenutku“, kaže Nikola Novak. 

Po njegovim rečima, ljudi imaju dosta predrasuda ali i pogrešnih informacija kada je u pitanju poligraf. 

poligraf, ispitivanje

SLEDECE VESTI

DOMACE PROPALE NAJEFTINIJE JUTJUBERKE, BLOGERKE RIJALITI ZVEZDE, ALI SVE SU U POKUSAJU! TOP 10 PROPALITETA..

„Nauka je napredovala, pa tako i testiranje ljudi. Sada se primenjuje takozvani CIT sistem, koji je tačan u 99,94 odsto slučajeva, ali se on ne primenjuje kod nas. Jedine osobe koje mogu da izgebnu su bolesni od šizofrenije, a ne primenjuje se ta metoda ni na osobe koje imaju epilepsiju i na trudnice. Uprkos uvreženom mišljenju, može da se primenjuje kod psihopata i sociopata, ali se kod njih koriste drugačiji setovi pitanja nego kod običnih ljudi“, navodi Nikola Novak. 

FELJTON.rs! EKSKLUZIVNO SAZNAJE! Danijele Štajnfeld ce pre na robiju nego Lecic ;Otkrivamo šta je Branislav Lečić izjavio u policiji, a desiće se neverovatan obrt u slučaju koji trese javnost u Srbiji!

To što je neko glumac, ne može da utiče na moderni poligraf. 

„Meri se nekoliko parametara, od disanja i otkucaja srca, do znojenja. Postavljaju se senzori ispod stopala i šaka, kao i na mesto gde ispitanik sedi i oni beleže svaki pokret i svaki pokušaj manipulisanja. Glumci mogu da kontrolišu svoje ponašanje, čak i telo, ali ne mogu fiziološke reakcije, kao što je znojenje, grčenje creva, sužavanje ili širenje krvnih sudova, mada je u Egiptu, recimo, zabranjeno da svedoče jer tamo smatraju da mogu da odigraju ulogu svedoka“, navodi Nikola Novak.

 EVO JE JOS JEDNA SILOVANA KOJA SKUPLJA SNAGU DA PROGOVORI:OGLASILA SE BOJANA MALJEVIĆ I CITIRALA: „Jednom ću svedočiti protiv dvojice“

PRATITE NAS I NA DRUSTVENIM MREZAMA

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)