G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / DRUŠTVO / NARODNA BANKA SRBIJE: Nije tačno da smo utvrdili zakonitost rada Đilasove firme Multikom open u Švajcarskoj

NARODNA BANKA SRBIJE: Nije tačno da smo utvrdili zakonitost rada Đilasove firme Multikom open u Švajcarskoj

POLITIKA Feljton.rs
18.03.2021.

Narodna banka Srbije (NBS) demantovala je danas navode predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firma „Multikom open“ u Švajcarskoj.

Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.

“U vezi s navodima Dragana Đilasa koji se odnose na zapisnik o kontroli koji je Narodna banka Srbije sačinila tokom kontrole deviznog poslovanja rezidenta Multikom Group d.o.o. Beograd, čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragan Đilas, a radi otklanjanja nedoumica oko moguće sadržine zapisnika i zakonskih ovlašćenja NBS, obaveštavamo javnost da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugo)“, navodi centralna banka.

Samim tim ni zapisnikom nije mogla da utvrdi da li je u vezi sa ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne, kažu u NBS.

Kako se dodaje, predmet kontrole i zapisnika NBS bila je usklađenost poslovanja navedene kompanije u oblasti deviznog poslovanja i tim zapisnikom utvrđene su povrede propisa u toj oblasti imajući u vidu da subjekt kontrole nije izveštavao Narodnu banku Srbije.

Subjekt je, kako je navedeno, kasnio sa izveštavanjem o stranim direktnim investicijama koje je imao u inostranstvu – u kompaniji Multikom Open AG, Švajcarska, odnosno Open International AG, Švajcarska, i u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom naveo je netačnu šifru osnova plaćanja, što ima negativne posledice i na statistiku platnog bilansa.

“Na osnovu konačnog zapisnika, NBS će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka imajući u vidu da je za navedene propuste predviđena prekršajna odgovornost, pri čemu je zaprećena kazna za ove prekršaje za pravno lice do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara“, ističu iz NBS.

Dragan Djilas ponovio je ranije danas tvrdnje da ne poseduje račun na Mauricijusu, kao i da će podneti krivične prijave protiv onih koji su, kako kaže, falsifikovali dokumenta koja na tako nešto ukazuju i objavili ih.

Djilas je pored ostalog, ponovio i da je njegova firma „Multikom open“ u Švajcarskoj osnovana i posluje legalno, što, kako je rekao, “pokazuje i zapisnik NBS o kontroli te firme“, kao i da u toj zemlji nema privatni račun.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 19 = 28

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)