G-E0EWZBLP0V
Home / BILJNA APOTEKA / Divizma (Verbascum thapsus).

Divizma (Verbascum thapsus).

Ova visoka biljka može da izraste i do 2m i visinom nadmašuje sve ostale biljke oko sebe gde god da raste.  A ako je posadite u svojoj lekovitoj bašti, možete koristiti njeno lišće i cveće. Više od 2000 godina je korišćena za lečenje problema respiratornog trakta.

Čaj od lista ili cveta divizme je odličan ekpektorant. Koristi se da olakša kašalj vezan sa bronhitisom i astmom. Sluz ove biljke pomaže da se opusti sluz u plućima a saponini pomažu da se izbace. Kada je infekcija zahvatila pluća, listovi divizme mogu da se smotaju i popuše za olakšavanje stezanja u grudima.

Koren se koristi za tretiranje infekcija kože, uključujući bradavice i atletsko stopalo. Sasušeni prah korena se utrljava više puta na dan. Čaj od cveta divizme je takođe delotvoran u tretiranju bradavica.

Napomena: sve biljke treba koristiti oprezno jer sadrže moćne bioaktivne supstance. Počnite sa manjim količinana prvo da biste videli kako reagujete. Čuvajte se alergijskih reakcija. Ljudi koji imaju alergiju na ambroziju mogu imati slične reakcije na divizmu.

(feljton.rs/bioteo)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 6 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.