G-E0EWZBLP0V
Home / SRBIJA / VUČIĆ NA AERODROMU, U SRBIJU STIGLA ČETVRTA VAKCINA: AstraZeneka od sutra dostupna građanima Srbije

VUČIĆ NA AERODROMU, U SRBIJU STIGLA ČETVRTA VAKCINA: AstraZeneka od sutra dostupna građanima Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu „Nikola Tesla“  prvi kontigent vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača „AstraZeneka“.

U prvom prvi kontingentu stiglo je 150.000 doza.

Vučić je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

– Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas – rekao je Vučić.

Predsednik je saopštio da je avionom iz Istanbula stiglo 150.000 vakcina, a ne doza, jer revakcina sa AstraZenekom ide posle 12 nedelja.

Avion je sleteo nešto pre 8 časova, a sa predsednikom je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

– Ponosan sam na ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za život i zdravlje naših građana. Za ovo je bilo potrebno mnogo truda, molio sam i Borisa Džonsona i neke druge ljude u britanskoj vlasti i hvala im na podršci i što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili maloj Srbiji. Hvala što su vakcine stigle prvo u Srbiju nego negde drugo na našem kontinentu. Srbija je jedina zemlja na svetu sa četiri vakcine – poručio je predsednik.

Vučić je naglasio i da je cena ovih vakcina izuzetno povoljna, a da su već od sutra dostupne građanima Srbije.

– Želim da zamolim građane Srbije da se ne opuštaju, još nismo postigli mnogo iako su naši brojevi po pitanju vakcina veliki. U martu ćemo tek početi da osećamo blagodeti vakcina uprkos našoj nedisciplini i neodgovornom ponašanju – objasnio je predsednik Srbije.

On je istakao da je Srbija uspela da dobije pre svih oksfordsku vakcinu i još jednom zahvalio prijateljima iz Britanije i Indije.

– Astra Zeneka je odlična vakcina, ali da ne budem ja taj koji će da štiti njihove interese, ali su one bile na meti, zbog niske cene. Nisam lekar, ali cela Evropa se pretplatila na ovu vakcinu, uspeli smo pre mnogih da dobijemo značajne količine, ali to ne bismo mogli bez naših britanskih i indijskih prijatelja. Zdravlje ljudi je ono u šta treba najviše ulagati – rekao je predsednik Vučić u obraćanju na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Predsednik je odgovarao na pitanja novinara.

O vakcinama iz kovaks sistema

– Ovo su naši bilatelarni razgovori, ali za nas će biti značajan i kovaks program. Ali do tada mi ćemo revakcinisati više od milion građana Srbije. Mi smo ovo uspeli trilateralno da rešimo, borili smo se dugo. Mnogo muka za britanske zvaničnike koliko smo ih mučili i davili našim zahtevima, ali morali smo da se borimo za našu zemlju i građane, a oni su imali dovoljno strpljenja da nas saslušaju – rekao je Vučić i dodao da vakcine AstraZeneka nisu pale s neba.

On kaže da se nada da će prve isporuke vakcine iz kovaks programa biti sredinom marta.

On je za RTL rekao i da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih sada već prva.

Inače, osim 150.000 doza „AstraZeneka“ vakcine, očekuje se da danas u Srbiju stigne i novi kontigent od 50.000 doza ruskog cepiva.

FELJTON.rs / Izvor: Kurir.rs

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + = 15

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.