G-E0EWZBLP0V
уторак , 18 јуна 2024
Home / DRUŠTVO / BOG GA BLAGOSLOVIO! PORFIRIJE NOVI PATRIJARH SRPSKI!

BOG GA BLAGOSLOVIO! PORFIRIJE NOVI PATRIJARH SRPSKI!

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz Jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem

15.35 – Porfirije je novi patrijarh srpski!
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh srpski!
Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašio ga je aktuelni vladika bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

„Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja“, rekao je Porfirije jednom prilikom objašnjavajući zašto je postao monah.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskkog Bogoslovskog fakulteta nasledio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića.

U manastiru Kovilj bio je veoma predan izlečenju mladih od zavisnosti.

To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsednik Upravnog odbora srpskog privredngo društva “Privrednik“ u Zagrebu, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Kao predstavnik svih crkava i verskih zajednica 2005. godine izabran je za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008.

Sabor mu je 2010. godine poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije.

Svoje stručne bogoslovske radove je objavljivao u časopisima u zemlji i u svetu.

„Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica. Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima“, piše, između ostalog, u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi „s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“.

„Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih veroispovesti, pozdravljam i ateiste i agnostike. Uvek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi“, rekao je tada Porfirije.
 
15.24 – Vladika Jefrem treći kandidat
Vladika banjalučki Jefrem treći je kandidat za novog patrijarha! On je u trećem krugu dobio 25 glasova. U prvom krugu mitropolit Porfirije dobio je 31 glas, a u drugom vladika Irinej 30 glasova.
Sve ostale vladike dobile su tokom glasanja znatno manju podršku članova Sabora.
15.16 – Porfirije i Irinej prošli u prvom i drugom krugu glasanja, čeka se treći kandidat!
Kako Informer ekskluzivno saznaje, u prvom krugu glasanja za novog patrijarha, natpolovičnu većinu glasova Sabora dobio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, dok je u drugom krugu izabran vladika bački Irinej. U toku je pauza, a glasanje će biti nastavljeno odmah posle nje.

Kako takođe saznajemo, najviše glasova članova Sabora, pored Porfirija i Irineja, dobili su vladike Fotije zvorničko-tuzlanski i Jefrem banjalučki.
14.09 – Samo jedan vladika dobio natpolovičnu većinu u prvom krugu
Kako Informer saznaje, u prvom krugu glasanja natpolovičnu većinu dobio je samo jedan od vladika i tako ušao u „prvu kovertu“ koja će ići u Apostolski žreb.
Naši izvori iz Hrama nisu hteli da nam kažu ko je episkop koji je prvi „izglasan“. Glasanje se nastavlja sve dok još dvojica arhijereja ne dobiju natpolovičnu većinu glasova.
Kako su medji spekulisali i prema tvrdnjama poznavaoca prilika u vrhu SPC, najveće šanse da uđu u ove tri koverte imaju vladike Irinej (Bulović), kao i Porfirije, Jefrem, Teodosije i Joanikije. 
Mada, uvek su moguća iznenađenja, jer patrijarha na kraju bira Duh Sveti. Ni patrijarh Pavle, ni patrijarh Irinej pre izbora za čelnika Crkve nikada nisu spominjani kao favoriti.
Za 15.00 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.
14.00 – Počelo glasanje
U kripti Hrama Svetog Save gde je u toku radni deo Sabora počelo je glasanje za izbor 46. patrijarja SPC.
12.00 – U kripti Hrama Svetog Save počeo izborni Sabor
U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha, a početak Sabora označila su zvona sa Hrama.
Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

U Kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku

Vrata Hrama zaključana su u 12. 00 časova, a ispred se nalazi veliki broj medijskih ekipa što govori o zainteresovanosti i važnosti ovog događaja.

11.00  Završena Sveta Liturgija 

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save je završena je u 11 sati i vladike su izašle iz Hrama. Proglašena je pauza nakon koje, u 12 sati, počinje radni deo Sabora.

– Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora – poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

– Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog – poručio je mitropolit.

9.00 – Počela Sveta Liturgija! 

u Hramu Svetog Save u toku je Liturgija sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su među ostalima vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Rakita, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion, a do sada u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadnoamerički Maksim.

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza.

Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC.

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno devet krugova glasanja dok se nije dobio i treći kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.

08.30 – Vladike stigle u Hram Svetog Save

Vladike su, uz zvuk zvona, ulšli u Hram Svetog Save.

8.00 – Sve je spremno 

Hramu Svetog Save na Vračaru sve je spremno za liturgiju arhijereja i početak izbornog Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sveta liturgija zakazana je za 9 časova. 

Hram je trenutno zaključan, a ispred vrata stoji policija.

FELJTON.rs / Izvor: Informer.rs

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

26 − 25 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)