Spoj čokolade i pomorandže mazi nepca: Svetogorski posni kolač koji morate probati ove zime (RECEPT)

FELJTON.rs

10.12.2021


Ukoliko tragate za savršenim receptom za posni kolač koji ima pun i bogat ukus i pruža najbolje od letnjih i još bolje od zimskih poslastica, ovaj će vam se dopasti

foto: Randall Skeffington/Shutterstock
FOTO: RANDALL SKEFFINGTON/SHUTTERSTOCK

Mnoge će ovaj recept podsetiti na domaću verziju čuvenog engleskog jafa kolača, koji će uskoro proslaviti pun vek, pre svega zbog mešavine čokolade i pomorandže na biskvitu. Međutim, u pitanju je poslastica koju prave svetogorski monasi i kojoj poseban „šmek“ daju koštunjavo voće i suvo grožđe.

Sastojci:

  • 500 grama brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 ml mlake vode
  • 80 grama šećera
  • 150 grama čokolade za kuvanje
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 cela pomorandža
  • sok od jedne pomorandže
  • sok od jednog limuna
  • 1 šaka seckanih badema ili oraha
  • džem od kajsije

Priprema


Izmiksajte džem sa šećerom, pa dodajte vodu. Kada sve sjedinite, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite koštunjavo voće po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.


Nakon što dobijete kompaktnu masu, preručite je u pleh prethodno obložen papriom za pečenje, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.


Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte istopljenu čokoladu za kuvanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/espreso)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.