Ruzmarin je drvenasti žbun i zaslužuje počasno mesto u svakoj bašti što zbog svojih lekovitih dejstava, što zbog kulinarstva. Iako ne izgleda ni nalik drugim biljkama iz familije mente, i ruzmarin se ubraja u ovu familiju. Iz drugog dela latinskog naziva officinalis, zaključujemo da se ruzmarin smatrao lekovitim još od antičkog doba, a danas se smatra da je koristan za opšte zdravlje i vitalnost čitavog organizma, pre nego za neku specifičnu boljku.
Odavno se smatra da je ruzmarin dobar za pamćenje i da podstiče bolju memoriju, a od skora su i neke studije to potvrdile. Pokazalo se da karnozična kiselina iz ruzmarina sprečava oštećenje mozga i neurodegeneraciju hipokampusa indukovanu beta-amiloidnim peptidima. Ovi peptidi se javljaju kod Alchajmerove bolesti. Druga studija je potvrdila da ulje ruzmarina poboljšava kognitivne funkcije i usporava starenje mozga. Njegov potencijal u lečenju raka je takođe obećavajući.
Ruzmarin možete da uzgajate u saksiji ili da ga posadite direktno u zemlju i napravite lepu aromatičnu ogradu u svojoj leovitoj bašti. Koristite lišće redovno u kuvanju i za spremanje čaja za maksimalne benefite.
(feljton.rs/bioteo)