G-E0EWZBLP0V
недеља , 5 маја 2024
Home / CRNA HRONIKA / ДОКАЗ О ПРОПУСТИМА У ИСТРАЖИВАЊУ МАСАКРА na Cetinju: 4 DANA POSLE MASAKRA DOŠAO NA MESTO ZLOČINA

ДОКАЗ О ПРОПУСТИМА У ИСТРАЖИВАЊУ МАСАКРА na Cetinju: 4 DANA POSLE MASAKRA DOŠAO NA MESTO ZLOČINA

FELJTON.rs
28.08.2022.

Цетињанин, који је 12. августа у крвопролићу суграђанина Вука Бориловића изгубио породицу – супругу и два сина, пронашао је трагове на месту злочина који истражитељи нису успели да искључе

Foto: Cetinjski list

Зашто је Милош Мартиновић морао да проживљава трагедију?!

Како је могуће да су трагови злочина, евентуално докази, пронађени четири дана након увиђаја у стану у којем је живела породица Мартиновић? Ако су пронађени нови трагови у стану, у „затвореном простору” који је место злочина, колико је детаљан увиђај у насељу Медовина, у отвореном и ширем кругу, где је Вук Бориловић убио још седам, а ранио шест особа. ? Много је неодговорених питања и много индиција да истражитељи нису професионално обавили увиђај који би требало да послужи за реконструкцију трагичних догађаја на Цетињу 12. августа.

Зашто је Милош Мартиновић морао да проживљава трагедију?!Фото: Побједа/С. Васиљевић

Форензичар ОДРАДИО ПОСАО ДО КРАЈА: Трагови дан после увиђаја

Када је, четири дана након масакра на Цетињу, Милош Мартиновић ушао у изнајмљени стан у насељу Медовина бб, где је газда Вук Бориловић убио његову супругу Наташу, једанаестогодишњег Машана и осмогодишњег Марка, дочекао га је крвљу по поду и намештају, на фотељи је пронашао комаде меса исцепљене мецима, неискоришћене патроне ловачке муниције у кухињи, футролу за ловачку пушку испод кревета, породичне мобилне телефоне… 

Тог дана је ушао у стан да узме породичне ствари. Само он зна како се осећао када је, гледајући место где су донедавно мирно живели, поново проживео трагедију. Пажљиво је сакупио остатке тела и похранио у Цркви у Бајицама, одакле ће их, када се поврати снаге, положити у гроб.

Неискоришћену пушчану муницију Мартиновић је однео са собом у породичну кућу у Бајицама, где сада живи.

ЖАЛБА БЕЗ РЕАКЦИЈЕ 

Дан након тога о пронађеним доказима обавестио је, како каже, једног од командира у полицијској станици Лековића. Касније, негде око 19.00 часова, каже Мартиновић, дошао је чабаркапски полицајац коме је испред куће у Бајицама предао девет комада неискоришћене пушчане муниције.

Мартиновић је истог дана, 17. августа, мејлом послао обавештење о свему што се дешавало на адресе начелника Одељења безбедности Цетиње Далибора Шабана, директора Управе полиције Зорана Брђанина и министра унутрашњих послова. послова, Филип Аџић.

– Дана 16. августа 2022. године око 13.30 часова отишао сам у Медовину бб, кућу у којој се злочин догодио, да узмем личне ствари. Том приликом је у кући, поред личних ствари, у кухињи пронашао и неискоришћену пушчану муницију (патроне). По свему судећи, закључујем да увиђај није обављен и нису испоштоване законске процедуре – обавештава Мартиновић, начелник црногорске полиције.

Он је истакао да проживљава тешке тренутке и изразио отворену сумњу да ли је полиција уопште хтјела да расвијетли злочин који се догодио 12. августа на Цетињу. 

– Осећам се повређено због оваквог неодговорног односа према жртвама овог монструозног злочина, пре свега члановима моје породице. У неверици да поред све муке морам да обилазим кућу да купим неиспаљену муницију и друге трагове злочина, губим наду да полиција уопште жели да расветли овај злочин – навео је Мартиновић у писму. послато на три адресе.

Форензичка торба (Стево Васиљевић/Побједа)

А ово мучно свједочење о проналажењу трагова на мјесту злочина отвара низ тешких питања за црногорске истражитеље.

Према сазнањима Побједе, након што је послао мејл, осим људи из Сектора безбједности Цетиње, нико из врха полиције или МУП-а није се удостојио да Мартиновићу одговори, ни Брђанин ни Аџић?!

Пре свега: како је могуће да се после увиђаја на месту злочина нађу меци који, сасвим могуће, одговарају пушци коју је користио масовни убица?

Према сазнањима Побједе, након што је послао мејл, осим људи из Сектора безбједности Цетиње, нико из врха полиције или МУП-а није се удостојио да Мартиновићу одговори, ни Брђанин ни Аџић?!

ОДГОВОР ТУЖИЛАШТВА 

Поводом проналажења могућих нових доказа и трагова, Побједа је затражила појашњење од Вишег државног тужилаштва које истражује злочин на Цетињу.

– Увиђајем надлежног дежурног тужиоца у стамбеној кући настрадалих није пронађена муниција. Претрес те куће није извршен јер је то место становања страдалих у трагедији, већ је извршен увиђај, а претрес је извршен у кући у којој је живео извршилац кривичног дела – Више тужилаштво. Канцеларија је одговорила за наш лист.

Истовремено су потврдили информацију да је, накнадно, пронађена муниција достављена полицији.

– Полицији је накнадно саопштено да је у стану Мартиновићевог станара пронађена муниција, о чему је обавештено Тужилаштво. Муниција је одузета и послата на вештачење. Још није познато да ли пронађена муниција припада оружју које је Вук Бориловић користио приликом извршења кривичног дела. Тужилаштво није обавијештено да су у кући пронађени дијелови меса – кратко је одговорила Побједи. 

Увиђајем надлежног дежурног тужиоца у стамбеној кући настрадалих није пронађена муниција. Претрес те куће није извршен јер је то место становања страдалих у трагедији, већ је извршен увиђај, а претрес је извршен у кући у којој је живио извршилац кривичног дела – Вишег тужилаштва. Канцеларија је одговорила за наше новине

МНОГО ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА 

Кратко саопштење Вишег државног тужилаштва не расветљава кључну енигму: како је могуће да су трагови злочина, а можда и докази, пронађени четири дана након истраге? 

Ако су пронађени нови докази у стану, у „затвореном простору” који је место злочина, колико је насеље Медовина детаљно претресено током истраге?

Постоје сведоци који могу потврдити да су, непуна двадесет четири сата након трагедије, пронађени трагови злочина у насељу где је Вук Бориловић убио десет људи, а ранио шест. И неки који не би требало да остану након завршене истраге.

Екипа Побједе била је, непун сат након масакра на Цетињу, на лицу мјеста, у вријеме када је почео увиђај. Дан касније, фоторепортер нашег листа Стево Васиљевић обишао је цетињско насеље Медовина и посматрао, како каже, „околности које сматра необичним” – на улазу у насеље, из зграде Владе, тамо зар није било полицијске траке или униформисаних полицајаца и место где злочин није ни на који начин обезбеђен?!

– Прошетао сам потпуно слободно насељем, прошао поред локација на којима се, по свему судећи, пуцало, разговарао са мештанима, колико је то било пристојно у том тренутку, и присуствовао сценама и предметима за које сматрам да би требало да буду окачени, а који једноставно стоје. расути около. Неке од њих сам сликао, пошто је то у складу са професионалним и етичким стандардима новинарства, неке сам видео, али нисам сликао јер мислим да нису од интереса за јавност, а Немам намеру да се бавим форензичким и истражним радњама, што сматрам да треба да буде и мотив и задатак полицијских службеника – наглашава Васиљевић.

Стево Васиљевић/Побједа

Он је о свом сазнању обавестио Врховно и Више државно тужилаштво, приложивши фотографије на којима се виде ствари које су остале након увиђаја – крвави чаршав, торбе за судску медицину…

Све са једним циљем – да се сазнају сви детаљи и омогуће квалитетна истрага, али и да се изврши реконструкција страшног злочина.

ТРАЖИТЕ ИСТИНУ 

Питање је, међутим, да ли ће полиција и тужилаштво заиста успети да открију пуну истину. Искусни полицајци, као и безбједносни стручњаци које је консултовала Побједа, упозоравају да је у оваквим случајевима сваки детаљ важан и да је истрага од кључног значаја у реконструкцији догађаја од 12. августа.

Чињеница да је Милош Мартиновић четири дана касније на месту злочина пронашао метке за које се сумња да су припадали Вуку Бориловићу, отвара дилему професионално обављеном делу полицијско-тужилачке форензике.

И понашање црногорске полиције, од самог врха до појединих начелника који су се појавили првих дана након масакра – и дали низ контрадикторних и нетачних изјава, као и саопштења Управе полиције, која су се више бавила демантујући утемељене медијске извештаје и служили као својеврсни одбрамбени штит за челнике УП или МУП-а – указују да је многима било важније да се сакрију од одговорности него да открију истину.

Кућа у којој су живели Мартиновићи (Стево Васиљевић/Побједа)

Само овим мотивом се може објаснити чињеница да, шеснаест дана након догађаја на Цетињу, црногорска јавност не зна: какав је био командни ланац и да ли је начелник ЦБ Подгорица Горан Јокић заиста руководио полицијском акцијом; да ли је прва информација била да је у питању талачка криза; када је обавештена и када је на Цетиње уопште стигла Антитерористичка јединица (ПТЈ), ко је и када обавестио Специјалну јединицу стационирану у Будви, да ли је и САЈ умешан и када…

На сваки новинарски упит надлежни из државних институција реагују лежерно и постављена питања јасно доживљавају као неку врсту „лова на вештице“, уместо да стоје пред очима јавности и одговарају на сваку оправдану критику или аргументовано демантују лажне наводе.

На Цетињу је 12. августа страдало десет невиних људи, животи су им угашени и цео злочин се десио под чудним околностима, а интерес јавности је да сазна како је тог дана функционисао командни ланац, а испоставило се да је сама истрага била траљаво спроведено?!

Изузетно је важно да се случај истражи до краја, да се сазна истина о злочиначким намерама, како би се извукле поуке и можда спречила или спречила велика трагедија у будућности.

ЗЕКОВИЋ: Забрињавајући је приступ полиције и тужилаштва током истраге

У изјави за Побједу Александар Саша Зековић, координатор Грађанске иницијативе „21. мај“, оцјењује да податак о проналаску евентуално нових доказа, након увиђаја, показује да полицијски службеници нису предузели све мјере и радње из своје надлежности, те да има евидентних пропуста у раду.

Зековић, који има вишедеценијско истраживачко искуство у праћењу полицијског поступања, а био је неколико година члан и председник Савета за грађанску контролу рада полиције, очекује да ће министар унутрашњих послова Филип Аџић или посебна комисија коју је он формирао да провјери цјелокупно поступање полиције у вези са масакром на Цетињу, анализира и овај дио одговорности.

– Сматрам да има евидентних пропуста у раду, односно да поступајући полицијски службеници нису предузели све мере и радње из своје надлежности на спровођењу увиђаја и утврђивању околности у циљу потпуног расветљавања овог кривичног дела. Разумем да је поступак био хитан и да су сви били у великом шоку. Такође, чињеница да је извршилац овог кривичног дела познат и ликвидиран на лицу места је, чини се, умањила пажњу и фокус криминалистичке службе и ослободила је додатног притиска, што је довело до тога да смо сада суочени са недопустивом површношћу, брзоплетошћу и недовољна савесност – каже Зековић.

Александар Зековић (Мара Бабовић/Побједа)

Истиче да каснији налази доводе у питање методичност и систематичност увиђаја који је спроведен на тој локацији.

– Полицијски службеници требало је да адекватно обезбеде место, да обрате пажњу на све трагове и предмете на лицу места и да својим професионалним и пажљивим понашањем спрече свако и било чије разорно деловање, а посебно деловање људског фактора из разлога саосећања за страдале и њихове породице или чиста радозналост, каже координатор Грађанске иницијативе, 21. Може“.

Полиција је, према његовом суду, била дужна да, ради спровођења истраге коју води Више државно тужилаштво, „пронађе, обележи и уклони сваки траг и предмет који се доводи или би могао довести у везу са извршеним кривичним делом. „.

– То подручје је место извршења злочина. Овакав приступ тужилаштва и полиције увиђајима на лицу места је забрињавајући. То је злочин који је потресао локалну заједницу и узнемирио цјелокупну црногорску јавност, а наше институције је требало да у потпуности потврде своје капацитете и оправдају наду и повјерење које јавност има и има према њима. Још је поразније ако неко мисли да је неко подметнуо доказе. Ко би могао да има такав мотив јер ће сваки доказ, па и они накнадно узети од стране полиције, бити подвргнут одговарајућем вештачењу. Претпостављам да су сви докази искључени по правилима криминалистичке технике, анализира Зековић.

Да нису предузете све неопходне радње током увиђаја, према Зековићевим речима, доказ је и чињеница да је на месту злочина, четири дана након масакра, пронађена муниција.

– Сам проналазак муниције на лицу места, неколико дана након извршења кривичног дела и након увиђаја, сам по себи указује да полицијски службеници који су извршили увиђај, под оперативним вођством тужиоца, нису предузели све потребне мере. и акције – каже саговорник Побједе.

Чудно је, сматра Зековић, да није било хитне и адекватне реакције након што су на месту злочина пронађени трагови и могући нови докази.

– Што се тиче накнадно пронађених делова тела жртава, неке од њих документоване, о томе ће их обавестити лице које их је затекло на месту извршења кривичног дела или их је приметило у близини. Бојим се да комуникација и сарадња полиције и тужилаштва није била довољно блиска и квалитетна, јер је изненађујуће да државно тужилаштво није одмах, подвлачим одмах, позвало оне који би могли да им дају одговарајуће информације. у својству грађана – закључује Зековић.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/pobjeda.me)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 1 = 10

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)