G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / SLOBODNO VREME / DOMINIKANSKA REPUBLIKA – PUTOVANJE IZ SNOVA! „ISKUSTVA“

DOMINIKANSKA REPUBLIKA – PUTOVANJE IZ SNOVA! „ISKUSTVA“

FELJTON.rs
14.03.2022.

Bilo da želite zabavu, odmor za dušu i telo ili romantično putovanje sa voljenom osobom, ova egzotična destinacija će biti pravi izbor za vašu avanturu iz snova!

Dominikanska Republika je biser Kariba i jedna od najrazvijenijih država ovog područja.

Ona je zajedno sa državom Haiti smeštena na najvećem karipskom ostrvu Hispanjola. Ovo ostrvo, uključujući Portoriko, Jamajku i Kubu pripada Velikim Antilima.

Glavni grad ove prelepe egzotične države je Santo Domingo. Baš na ovom tlu se davne 1492.godine iskrcao Kristofor Kolumbo i tako otkrio ovo malo parče raja na zemlji. Danas se u Santo Domingu najvećim znamenitostima smatraju spomenik napravljen u čast ovog poznatog moreplovca, kao i njegova muzej-kuća.

Plaža Bavaro u Punta Cani

Stanovništvo Dominikanske Republike

Svako od nas kada čuje ime ove države pomisli na egzotiku, palme, kokos, savršene i kilometrima duge peščane plaže sa kristalno plavom bojom mora i luksuzne hotele koje ih okružuju. Sve navedeno i jeste tačno, ali to je samo jedan deo Dominikanske Republike koji mi kao turisti vidimo prilikom posete ili razgledanja slika po društvenim mrežama.

Veliki procenat stanovnika živi skromnim životom u ruralnim sredinama, baveći se najčešće poljoprivredom. U ponekim delovima zemlje vlada nešto niži standard, kao i kriminal, ali u većim gradovima i turističkim mestima toga nema.

Uprkos svemu, možemo reći da pripadaju jednoj od najveselijih nacija, uvek raspoloženi, nasmejani i spremni na dobru zabavu i ples. U prilog ovome govori činjenica koju smo saznali od meštana, da se skoro niko od doktora ne specijalizuje za kardiologiju, jer nema posla.

Dakle, ugledajmo se na njih, manje stresa, više plesa! ?

Kako stići do Dominikanske Republike ?

Prvo da napomenemo, za ovu zemlju našim državljanima nije potrebna viza. Za turistički boravak do maksimalnih 30 dana je potreban važeći pasoš i propusnica tkz. Tarjeta de Turista koja se do skoro plaćala na šalterima pre pasoške kontrole, a od 1.1.2018.god je uključena u cenu avionske karte.

Aerodrom Punta Cana Dominikanska Republika

Nakon dugog i iscrpnog puta stižemo na aerodrom koji nas je oduševio zbog svoje specifičnosti. Već prvim koracima oseća se miris trske, palmi i mora… Organizovanim autobuskim prevozom krećemo do izabranog hotela.

Pre samog ulaska, osmeh na lice nam je izmamila velika tabla na kojoj piše: ‘’Sezona kupanja traje od 1.novembra do 31.oktobra’’.

Hotel – smeštaj u letovalištu Punta Cana

Cena avionske karte do Punta Cane iznosi oko 1000e, a ostatak zavisi od smeštaja i naravno usluge koju izaberete. Naša preporuka je da ako se odlučite za određeni hotel,  izaberete all inclusive uslugu jer razlike u ceni nisu velike, a ovo će vam mnogo olakšati boravak. Prvi razlog je to što su možda prodavnice dosta udaljene od vašeg smeštaja, a drugi, restorani u sklopu resorta su preskupi i nećete proći ništa jeftinije.

Mi smo se odlučili da deset dana provedemo u hotelu Iberostar Punta Cana. Već pri samom ulasku dočekao nas je koktel dobrodošlice uz ljubazne i vesele radnike hotela. Unutrašnjost resorta čine prelepo sređene bašte, nekoliko bazena, barovi, brojni restorani i sve to u neposrednoj blizini kilometrima dugačke plaže Bavaro. Sve je kao stvoreno za potpuno uživanje i opuštanje!

Hrana i piće – čista egzotika!

Uz all inclusive uslugu, hrana i piće su vam na raspolaganju tokom čitavog dana. Švedski sto je za sve obroke bogat mnogobrojnim specijalitetima njihove domaće, ali i italijanske, meksičke i mediteranske kuhinje…Tokom dana na plaži i pored bazena, kuvari spremaju neverovatna jela za svačiji ukus od jednostavnih burgera do jastoga.

Slatke poslastice su već posebna priča, izbor je ogroman i naprosto ne znate šta pre da probate. Međutim, ono što je nas najviše oduševilo su razne vrste egzotičnog voća koje su specifične za zemlje kao što je ova. Avokado im je svakodnevno na meniju i glavni sastojak slanih, ali i slatkih specijaliteta.

Hotel Iberostar u Punta Cani

Usluga je na toliko visokom nivou da ćete se u nekim trenucima osećati i neprijatno i razmaženo u isto vreme. Tokom celog dana svi radnici hotela, a naročito ljubazni i spretni konobari ne dozvoljavaju da vam bilo šta zafali. Vaše je samo da se prepustite i uživate.

Svakodnevne aktivnosti u resortu

Verovatno turistima koji su avanturističkog duha i vole aktivan odmor, ovakva putovanja deluju prilično monotona ili kako bi neki rekli ’’penzionerska’’. Međutim, ovde postoji bogat sadržaj aktivnosti i svako može pronaći nešto po svom ukusu da upotpuni dan.

Zaposleni u hotelu, tačnije animatori se svakodnevno trude da vas zabave na razne načine. Priznajemo, nekada znaju da budu naporni, ali su većinom preterano ljubazni i samo rade svoj posao najbolje što mogu. Na plaži ili bazenu se organizuju razne igre, ples, joga, vežbanje u vodi uz obavezne ritmove latino muzike i odličnu, veselu atmosferu.

Sve je stvoreno za uživanje i čist hedonizam. Na plaži postoje mnogobrojni tereni za razne sportove, kao i organizovane aktivnosti na vodi. Takođe, možete se opustiti uz masažu, saunu ili u đakuziju hotela koji uglavnom ulaze u cenu all inclusive ponude.

Iskoristite priliku da u kasnim popodnevnim satima, za vreme zalaska sunca prošetate toplim peskom kilometrima duge plaže. Ovo može posebno biti romantično za parove koji su odlučili da svoj medeni mesec provedu baš ovde.

Dvorište hotela Iberostar u Dominikani

Šta sve obići u Dominikanskoj Republici?

Ovo je još jedan način da upotpunite svoje putovanje, ali i da što bolje upoznate ovu prelepu egzotičnu zemlju. U hotelu na recepciji se obavezno raspitajte gde možete pogledati sve ponude, ideje i cene za izlete. Kao na svim turističkim mestima na primorju i ovde imate priliku da odete u delfinarijum, gledate show i plivate sa ovim umiljatim životinjama; ronite i upoznate fascinantan podvodni svet, krstarite, itd….

Ali kako bi što bolje stekli utisak o tome kakva je zemlja Dominikanska Republika, predlažemo vam da obiđete njena najlepša i najznačajnija mesta.

Izlet u Santo Domingo

Glavni grad Santo Domingo predstavlja centar dominikanske kulture i mesto gde se istorijski i urbani delovi neprekidno spajaju. Stara i večna arhitektura, spomenici, znamenitosti zajedno sa luksuznim restoranima, velikim tržnim centrima i bogatim noćnim životom, ostavljaju bez daha svakog posetioca ove prestonice.

Možete posetiti vilu Alkazar de Kolon koja je početkom 16.veka bila dom porodice Kolumbo, zatim mnoge muzeje, poznatu katedralu Santa Maria La Menor, akvarijum i neverovatnu botaničku baštu koju krase razne vrste biljaka sa ostrva Hispanjola.

Turistima su definitivno najzanimljiviji buvljaci i ulične pijace, gde možete uživati u šarenolikoj, bogatoj ponudi egzotičnog voća, povrća i mnogih drugih stvari.

Cena ovog jednodnevnog izleta iz Punta Cane sa organizovanim prevozom je oko 70e po osobi.

Ostrvo Saona

Prelepo ostrvo Saona, Dominikanska Republika

Prvo vas očekuje vožnja autobusom do obližnje luke malog ribarskog sela, a zatim ukrcavanje na brze čamce sve do broda koji vas vozi direktno do ostrva. U toku dvočasovne plovidbe je organizovana žurka, kao i kratka pauza za slikanje i kupanje. Ostatak dana se provodi u uživanju na ovom predivnom ostrvu.

Cena ovog izleta je oko 50-60e po osobi, uključujući ručak i besplatna pića.

Ovo je svakako bilo naše putovanje iz snova i nadamo se da ćemo u skorije vreme imati priliku da opet posetimo ovaj mali deo raja na zemlji. Do tada ćemo uživati u slikama koje smo podelili i sa vama u ovom tekstu, kao i prepričavanju prelepih uspomena.

Da li ste posetitili Dominikansku Republiku i koje je vaše putovanje iz snova?

Dominikanska Republika

Dominikanska Republika Iskustva

Dominikanska Republika – putovanje 2022.

Ukoliko planirate odlazak na neku daleku destinaciju tokom 2022. godine, naša preporuka je Dominikanska Republika. Ova karipska država obuhvata dve trećine ostrva Hispanjola, a kopnenu granicu ima samo sa Republikom Haiti. Glavni grad je Santo Domingo, a najpopularniji turistički centar Punta Kana. Kada je Kristifor Kolumbo 1492. godine, krenuvši ka Indiji, stigao na američko tlo, ovo je prvo ostrvo na kome se njegova posada iskrcala. U čast slavnog moreplovca, danas u Santo Domingu postoji spomenik i muzej-kuća u kojoj i sam Kolumbo neko vreme živeo. Nemojte propustiti priliku da se upoznate sa prestonicom ove energične zemlje, kao ni sa njenim lokalnim stanovništvom. U Dominikani živi oko 8,5 miliona ljudi, a oko 80% su melezi koji vode poreklo od starosedelaca i španskih osvajača iz 15. veka. Jezik na kome možete komunicirati sa njima je španski. Dominikanska Republika putovanje 2022. je prava prilika da uživate u rajskom odmoru na Karibima. 

Dominikanska Republika – avionska karta i hotel

Kada ste odlučili da svoj odmor provedete u Dominikani, sigurno se pitate koliko to zapravo košta. Cena zavisi od termina putovanja, avio-karte i hotela. 

Klima se promenila na celom svetu i sezone se sve više gube. Dominikansku Republiku možete posetiti u bilo koje doba godine, jer su temperature u proseku oko 28 stepeni. Međutim, kako je ovo područje podložno uraganima koji donose kišu, od maja do oktobra se može reći da je vreme nestabilno. Shodno tome, cene avio-karata i hotela su više u periodu od novembra do maja. 

Najveći međunarodni aerodrom „Las Americas“ nalazi se u glavnom gradu, ali kako biste izbegli dug transfer, mi tražimo konekcije iz Beograda do Punta Kane sa presedanjem. Avio-kompanije na koje možete računati su Air France/KLM, Lufthansa/Swiss i Condor. Najpovoljnije avio-karte za Dominikansku Republiku možemo naći za vas, zato nam pošaljite upit ovde.

Što se tiče smeštaja, u ponudi imamo hotele od 3, 4 i 5 zvezdica. Izbor hotela, vrste sobe (pogled na more, pogled na baštu, standard, superior, itd) i usluge (pretežno je all inclusive) ostaje na vama, a deo ponude možete pogledati ovde. 

Hotel u Dominikanskoj republici

Viza za Dominikansku Republiku

Državljanima Srbije je potrebna viza za Dominikansku Republiku. Tarjeta de Turista se pribavlja na aerodromu, na šalterima pre pasoške kontrole košta 10 USD. Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, te je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo. Osim toga, u povratku je potrebno platiti i izlaznu taksu iz Dominikanske Republike koja košta 20 USD. Ne zaboravite da proverite svoj pasoš pre nego što se odlučite za putovanje, jer je potrebno da važi najmanje 6 meseci od datuma povratka. 

Dominikanska Republika prelepa plaža sa palmama i tirkiznom bojom mora.

Dominikanska Republika – plaže koje ne smete propustiti

Punta Kana je jedna od najlepših oblasti u Dominikanskoj Republici sa 10 plaža koje zapljuskuju talasi Atlantskog okeana. Iako se na obali mora nalazi ogroman broj hotelskih kompleksa, prema dominikanskom zakonu sve plaže su javne. 

Najpopularnije i najlepše plaže u celoj Dominikani su: Punta Cana, Bavaro, Macao, Rincon, Dorada, Boca Chica, Cabarete, Sosua kao i ostrvo Levantado.

Punta Cana je prostrana plaža na kojoj se možete oprobati u brojnim sportovima na vodi. Na njoj se stalno organizuju neke aktivnosti poput aerobika, boćanja, odbojke na pesku, itd. Bavaro se često nalazi na listi najlepših plaža na svetu, a Macao je čak zbog svoje lepote zaštićena od strane Uneska (idealna za surf). Okružena zelenilom i kokosovim palmama, Playa Rincon predstavlja pravi raj na zemlji. Playa Dorada, Sosua i Playa Grande nalaze se u blizini gradića Puerto Plata, a nedaleko od njih na severu ostrva, ušuškana je i plaža Cabarete. Boca Chica je pravi biser u blizi prestonice, Santo Dominga. Ogromni morski koralni grebeni, prozirnost i najfiniji beli pesak sa spektakularnom prirodom čine ovu plažu jednom od najlepših na Karibima. Do ostrva Levantado (Kayo Levantado) možete stići čamcem. Tamo će vas dočekati gusta tropska šuma i fini beli pesak. 

Plaža u Dominikanskoj Republici slikana iz vazduha.

Dominikanska Republika iskustva

Zašto je ova karipska zemlja toliko egzotična i kako izgleda putovanje u Dominikansku Republiku, možete saznati iz iskustva naših putnika. Oni pre svega ističu fenomenalne plaže i predivnu karipsku atmosferu koju pravi lokalno stanovništvo kao najjači utisak nakon posete Dominikani. 

All inclusive usluga u hotelima koji se nalaze u Punta Kani znači samo jedno – možete jesti i piti svašta od 7h do 24h. Hrana je prilagođena američkim turistima, kojih očekivano ima najviše. Ali, za one koji vole više „light“ varijante, mogu probati lokalnu hranu – ribu, morske plodove, sveže voće. Nemojte piti vodu sa česme, samo flaširanu. 

Stanovnici Dominikanske Republike žive za muziku. Bez koktela sa suncobrančićem i latino ritma neće vam proći nijedan dan odmora. Još ako znate španski i malo više proćaskate sa lokalcima, videćete koliko su oni zapravo veseli. Kao i na Kubi, prestiž im je da budu u društvu belaca. Često možete videti starije Amerikanke ili Evropljanke koje šetaju sa mladim Dominikancima. 

Od izleta putnici preporučuju ostrvo Saona, glavni grad Santo Domingo, vodopad Cascada de Limon, pogled sa vrha planine Redonda i vožnju balonom.

Cene su inače vrlo pristupačne, a Dominikana važi za jednu od jefinijih karipskih država. Cene lekarskih usluga su izuzetno visoke, zato se preporučuje da uplatite međunarodno putno osiguranje. 

Što se tiče bezbednosti, u turističkim zonama je na zavidnom nivou. Međutim, treba biti obazriv i paziti na svoje vredne stvari zbog krađa koje su, kao i u svakom turističkom mestu, moguće. 

Zvanična valuta je dominikanski pesos – DOP, a u menjačnicama možete promeniti dolare i evre u lokalnu valutu. Preporučuje se da ne koristite platne kartice van hotela i boljih restorana. 

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/yourway/turizamiputovanje)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

79 − 75 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)