G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / POLITIKA / Analitičar FELJTON.rs: Putin napravio osam grešaka, a jedna će ga koštati svega!

Analitičar FELJTON.rs: Putin napravio osam grešaka, a jedna će ga koštati svega!

FELJTON.rs
02.03.2022.

Prva nedelja invazije režima Vladimira Putina na Ukrajinu je nedvosmisleno pokazala da ništa ne ide onako kako je planirao Kremlj i da je u toku improvizacija koja vodi direktno ka pretvaranju Ukrajine u neku vrstu evropske Sirije, uključujući i razaranje gradova.

Italijanski premijer Mario Dragi je otkrio da je Rusija ušestostručila svoje devizne rezerve u poslednjh osam godina, depozitujući ih u drugim centralnim i komercijalnim bankama. Sav taj novac je u prethodnih godinu dana, deo po deo, podignut i prebačen u Rusiju ili sakriven. Naravno, to nije dokaz da je Putin odavno spremao rat, ali je indikacija da se spremao za ekonomske sankcije Zapada.

Sa naknandnom pameću se može zaključiti da je odluku o napadu predsednik Rusije doneo sam, štaviše protivno mišljenju najbližih saradnika, od generala preko šefova tajnih službi do šefa diplomatije Sergeja Lavrova i guvernerke Nacionalne banke Elvire Nabjuline. Na snimcima igrokaznih sastanaka pred televizijskim kamerama vidi se strah, nelagoda i paralizovanost ljudi koji se nalaze na vodećim mestima ruskih institucija. Njihov govor tela upućuje da je malo verovatno da može doći, na kratak rok, do smene u Kremlju ili neke vrste državnog udar koja bi stavila Putina izvan igre.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Tragikomično je da je Putin žrtva vlastite propagande. Kao i većina autokrata i diktatora koji se okruže klimačima glavom, i Putin je poverovao u propagandu koju sam širi već 15 godina, od 2007. kada se Moskva vratila tzv. imperijalnom nacionalizmu. Već duže vreme je vidljiva militarizacija ruskog društva i jačanje nacionalnog osećenja kroz mitologizaciju pobede u Drugom svetskom ratu ili Velikom otadžinskom ratu kako ga zovu u Rusiji.

Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

Zahvaljujući kopreni mitova i ambicija da stane uz rame Petra Velikog ili Aleksandra III, Putin je na putu da postane Ivan Grozni, paranoični srednjovekovni car koji je sejao smrt i teror sa svojim trupama i opričnicima, ili Staljin koji je umro, pijan, sam u vlastitoj mokraći i izmetu jer niko nije smeo da uđe u njegovu sobu.

I pored toga što smo, po svoj prilici, tek na početku rata, već sada je jasno da je Putin napravio nekoliko krivih procena i grešaka. Prva je da u Ukrajini postoji narodno nezadovoljstvo koje će dovesti do pada režima sa prvim bombama ili apatija koja će omogućiti ruskim snagama da umarširaju u Kijev i druge ukrajinske gradove. Druga velika greška je potcenjivanje ukrajinskog nacionalizma koji je u poslednjih 15 godina ojačao upravo na antiruskom narativu. Treća loša procena je da će se ukrajinske vojne snage raspasti i da civili neće pružiti otpor. Četvrta je potcenjivanje Aleksandra Zelenskog i njegove hrabrosti da stane i ostane na čelu odbrane Ukrajine u glavnom gradu Kijevu.

Foto: AP Photo/Serhii Nuzhnenko

Peta i dugoročno, možda, najskuplja pogrešna procena Putina je uverenje da EU nije sposobna da se ujedini i da govori jednim glasom protiv režima u Kremlju i da deluje jedinstveno u odbrani Ukrajine, kroz ekonomske sankcije, vojnu i svaku drugu pomoć Ukrajincima.

Šesta računica koja je promašena se odnosi na reakciju Nemačke, Francuske i Italije koje tradicionalno imaju više razumevanja za Moskvu od ostalih. Sa napadom na Ukrajinu, Putin je, paradoksalno, uradio ono što niko nije ni mogao da zamisli: ujedinio je EU i širom otvorio vrata za stvaranje EU sistema obrane, odnosno geostrateške autonomije EU u okviru Severnoatlantske alijanse. Ako EU postane ikada federalna država moraće zato da se zahvali Ukrajini i njenoj herojskoj odbrani.

Sedmi previd je reakcija nadnacionalnih ogranizacija, od sporta do umetnosti i kulture, koji su praktično izolovali Rusiju. Osmi se odnosi na ekonomske efekte po rusku ekonomiju i Putinovo okruženje, uključujući i ono najbliže a posebno su bolni udarci na bankarski sistem.

Nažalost, posledice Putinovih grešaka, ili bolje reći iluzija o Ukrajini, biće razaranje zemlje. Ko poznaje rusku vojnu doktrinu zna da se ona bazira od Drugog svetskog rata na masivnoj upotrebi teške artijerije. To se videlo i u Drugom čečenskom ratu kada je sravnjen sa zemljom Grozni a i u Siriji gde su ruske snage učestvovale na strani režima Bašara el Asada.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Početak invazije u, kolkvijalno rečeno, trećoj brzini bez masovnog bombardovanja, upotrebe avijacije, prekida snabdevanja strujom,vodom, kanala komunikacije, telefonije, interneta, je potvrda da su u Kremlju zaista verovali da će ih dočekati, gotovo kao oslobodioce. Drugim rečima, Putin i njegova armada su bili zatečeni kada su otkrili da Ukrajinci nisu ni neonacisti, ni drogirani a da njihov predsednik nije klovn postavljen od zapadnih sila.

Ukrajina i njeni građani bi mogli da plate cenu pojedinih neodgovornih izjava i odluka britanskog premija Borisa Džonsona i britanske šefice diplomatije Liz Tras. Srećom Velika Britanija više nema ni deseti deo važnosti koju je imala do pre par decenija. I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je imao par izjava koje su, bez razloga, dolivale ulje na vatru. Bivši norveški premijer je dobio, kako bi to rekli u žargonu, po prstima od Amerikanaca i smanjio je i broj i ton svojih izjava.

Problematično je i objavljivanje na četiri strane sveta da će države članice EU naoružati Ukrajinu. EU već naoružava godiinama Ukrajinu, preko NATO zajedno sa SAD, ali zvuči kao provokacija, nepotrebna, objavljivati zvanično u ovom momentu. Posledice, kao što smo rekli, platiće Ukrajinci.

Tu ulazi i zahtev osam država članica EU o ekspresnom članstvu Ukrajine i podrška koju su dobili od predsednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen, kao i glasanje rezolucije Evropskog parlamenta o predlogu davanja statusa kandidata Ukrajini. Premijeri i predsednici osam članica EU, kao i Fon der Lajen, verovatno ne znaju da u osnivačkom aktu Evropske unije u članu 42 stoji klauzula zajedničke odbrane. U prevodu, EU bi ušla u rat sa Ruskom federacijom kada bi Ukrajina postala njena članica.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vadim Ghirda

Holandija i Nemačka nisu želele da kažu istinu koju poznaju svi koji ozbiljno prate proces proširenja EU, to jest da od tog posla nema ništa. Francuska, u svojstvu predsedavajućeg je stavila do znanja Kijevu da EU ne može da daje obećanja koja ne zna kada i kako može da ispuni.

Takođe, ni potez Evropskog parlamenta nije mudar budući da će morati da se pregovara o Ukrajini i njenom statusu po prekidu rata. Rusija bi mogla da shvati potez EP doslovno – iako on nema nikakvu obavezujuću formu o proširenju EU odlučuju isključivo države članice – i da promeni taktiku i krene u sprovođenje podele Ukrajine. Jedan od scenarija i predviđa da ruske formacije zauzmu istočni i južni deo Ukrajine – od Harkova preko Donbasa i Krima do Odese i Prednjestrovlja – ostavljajući severozapadni deo zemlje gde bi bili preseljeni Ukrajinci koji ne žele da žive u zagrljaju ruskog medveda.

Zvuči paradoksalno, ali samo na prvi pogled, Vašington se od svih zapadnih prestonica ponaša najmudrije i najpragmatičnije. Američki predsednik Džo Bajden i američki zvaničnici su pokazali čvrst i snažan stav u svakoj izjavi, ali su uvek naglašavali da neće slati svoje vojnike i biti direktno angažovani u Ukrajini.

Druga figura koja bi mogla da bude presudna i glavna u evantualnom pregovaračkom procesu je Emanuel Makron. Kina ne može da bude posrednik u ovom sukobu jer nemaju ni kapacitet ni iskustvo a ni senzibilitet neophodan za tu ulogu. Amerika nije strana u sukobu, ali je od Moskve viđena kao takva. Sve druge adrese za posredovanje su nedovoljno autoritativne tako da ostaje samo francuski predsednik, između ostalog i zato što je jedini važan zapadni zvaničnik koji ima otvorenu liniju sa Putinom.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)