G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / POLITIKA / (UŽIVO) „RUSKA VOJSKA ČEKA NAREDBU“ Ukrajinska kriza: Separatistički lideri traže pomoć, Putin dobio KLJUČNI IZGOVOR za napad?

(UŽIVO) „RUSKA VOJSKA ČEKA NAREDBU“ Ukrajinska kriza: Separatistički lideri traže pomoć, Putin dobio KLJUČNI IZGOVOR za napad?

FELJTON.rs
23.02.2022.

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, Nemačka je zaustavila projekat gasovoda Severni tok 2, a Velika Britanija, SAD i EU uvele su sankcije Moskvi. Kijev je saopštio da „neće nasesti na provokacije“, a Kremlj da će žestoko uzvratiti na sankcije.

Ukrajina

Dobrodošli u „Blicov“ blog u okviru kog ćemo vas blagovremeno izveštavati o najaktuelnijim dešavanjima vezanim sa situaciju u Ukrajini. Šta se dešavalo tokom današnjeg dana, pročitajte u našem dnevnom blogu.

BLOG UŽIVO

22:07 – Vođe separatista traže Putinovu pomoć

Slobodna Dalmacija - Johnson huška na rat u Ukrajini, najavljuje 'veliko  vojno raspoređivanje' u Europi, u Kijev je poslao komandose. Što stoji iza  toga? Ima veliki plan za Britaniju, ali i snažan

Vođe odmetnutih ukrajinskih regija Luganska i Donjecka zamolili su Rusiju da im pomogne da odvrate „agresiju ukrajinske vojske“, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Image

Mnogi stručnjaci tvrde da bi ti zahtevi mogli da budu potencijalno zadnji i ključni izgovor Rusiji da započne totalni napad na Ukrajinu, piše Gardijan.

Image
Image

Šta znamo do sada:

  • Ruski predsednik priznao nezavisnost samoproglašene Donjecke Narodne Republike (LNR) i Luganske narodne Republike (LNR)
  • Odobren Putinov zahtev da se vojska rasporedi van granica
  • Zaustavljen projekat gasovoda Severni tok 2
  • Britanija i EU uvele sankcije Rusiji, isto učinile i SAD, ali i druge zemlje
  • Rusija povlači diplomatsko osoblje iz Ukrajine
  • Ukrajina na korak od vanrednog stanja
  • Ukrajinski parlament usvojio nacrt zakona kojim se dozvoljava Ukrajincima da nose vatreno oružje i reaguju u samoodbrani.

22:00 – Kako će izgledati vanredno stanje u Ukrajini

Ukrjinski parlament je na predlog predsednika Zelenskog izglasao uvođenje 30-dnevnog vanrednog stanja. Ono će u praksi omogućiti vlastima da, između ostalog, uvode policijski čas, legitimišu građane, zabrane proteste i kontrolišu širenje informacija onlajn.

21:51 – Ukrajina: Evakuisano hemijsko postrojenje

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba objavio je da je evakuisano hemijsko postrojenje na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala.

– Zabrinjavajući izveštaji iz Krima. Kompletna noćna smena hemijskog pogona Titan u Armjansku je evakuisana. Ovo bi mogla da bude priprema za još jednu rusku insceniranu provokaciju. Izgleda da Moskva nema granica u pokušajima da lažira izgovor za dalju agresiju – napisao je Kuleba na Tviteru.

21:00 – Vanredno stanje u Ukrajini

Ukrajinski parlament je odobrio uvođenje vanrednog stanja na teritoriji zemlje osim u Donbasu koje će sttupiti na snagu u ponoć po lokalnom vremenu.

Image

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da uvedu ograničenja kretanja, blokiraju skupove i zabranjuju političke partije i organizacije „u interesu nacionalne bezbednosti i javnog reda“.

20:49 – Blinken razgovarao sa Liz Tras

Američki sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa britanskom šeficom diplomatije Liz Tras o situaciji na istoku Ukrajine. Oba zvaničnika osudila su odluku Rusije da prizna nezavisnost Luganska i Donjecka.

Njih dvoje su takođe razgovarali o opsežnoj bilateralnoj koordinaciji u razvoju i sprovođenju brzih i oštrih ekonomskih mera protiv Rusije.

20:46 – Švajcarska suzdržana od sankcija

Švajcarska je i dalje suzdržana od uvođenja sankcija Rusiji i planira da odluči nakon ispitivanja sankcija Evropske unije.

– Savezni savet želi da osigura da Švajcarska neće biti korišćena kao platforma za zaobilaženje sankcija koje je uvela EU – navodi se u saopštenju kabineta.

20:45 – LNR: Poginuo jedan pripadnik Narodne milicije Luganske

Vlasti samoproglašene Narodne republike Lugansk saopštile su da je jedan pripadnik Narodne milicije poginuo tokom granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga, prenosi agencija RIA.

20:43 – Znamenitosti Pariza i Berlina u bojama ukrajinske zastave

Brandenburška kapija, obeležje nemačke prestonice Berlina, osvetljena je plavo-žutim svetlom u znak solidarnosti sa Ukrajinom. U Parizu, Gradska skupština je na sličan način osvetljena nacionalnim bojama Ukrajine.

Image

20:21 – Bajden sankcioniše Severni tok 2

Američki predsednik Bajden zvanično je najavio nove sankcije Severnom toku 2 AG, firmi registrovanoj u Švajcarskoj čija je matična kompanija ruski gasni gigant Gasprom, kao i njenim korporativnim službenicima.

Image

20:03 – Lider DNR: „Ne isključujem vojno rešenje“

Denis Pušilin, lider teritorije u Donjecku pod kontrolom Rusije, izjavio je da neće odmah da naredi napad na ukrajinske pozicije na liniji fronta, ali da takođe neće ni da isključi “vojno rešenje” za proširenje granice svog regiona.

19:53 – Rusija evakuisala ambasadu u Kijevu

Rusija je počela evakuaciju svoje ambasade u Кijevu, prenosi „Gardijan“.https://pulsembed.eu/p2em/EeJSup_yJ/

Prema državnoj novinskoj agenciji TAS S, Rusija je sve uklonila osoblje iz diplomatskih predstavništava u Ukrajini nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo plan za evakuaciju. Od srede popodne ruska zastava se više ne vijori iznad ambasade u Кijevu. Policija okružuje zgradu.

19:51 – Svetu preti nova izbeglička kriza

Ambasadork SAD upozorio je svet na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da bi akcije Rusije u Ukrajini mogle da izazovu jednu od najvećih izbegličkih kriza sa kojima se svet danas suočava i da „agresija“ te zemlje ugrožava međunarodnu bezbednost i zajednicu.

– Ako Rusija nastavi ovim putem, to bi, prema našim procenama, moglo da stvori novu izbegličku krizu, jednu od najvećih sa kojima se svet danas suočava, sa još oko pet miliona raseljenih – rekla je Linda Tomas-Grinfild.

19:41 – Cure novi detalji upozorenja

Ranije danas američki obaveštajci su upozorilii Zelenskog da bi ruska invazija mogla da počne u „narednih 48 sati“, a sada cure novi detalji tog upozorenja.

Amerikanci su, piše CNN, posebno zabrinuti za severoistočni ukrajinski grad Harkiv. To su za američki medij potvrdili visoki ukrajinski zvaničnik, kao i jedan američki zvaničnik upoznat sa upozorenjem koje je Amerika poslala Zelenskom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba danas je na pres konferenciji u Vašingtonu rekao kako Ukrajina ne planira evakuaciju Harkiva.

19:33 – DNR: „Reporteri TV Zvezda pod paljbom ukrajinske vojske“

Izveštači TV kanala „Zvezda“ našli su se pod paljbom ukrajinskih snaga na periferiji Donjecka, izjavio je danas predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

Pod paljbom ukrajinskih vojnika iz 56. brigade našla se snimateljska ekipa TV kanala Zvezda, koja je radila na mestu gde su uništene stambene zgrade van naselja Spartak, prenosi agencija TAS S.

Prema navodima Narodne milicije DNR, stambeni objekti su se zapalili usled minobacackog granatiranja naselja Spartak, koje se nalazi severno od Donjecka.

19:27 – Pentagon: „Uz granicu je 100% ruskih trupa koje smo očekivali“

Rusija je uz granicu nagomilala „gotovo 100 odsto snaga“ za koje je Pentagon očekivao da će ih Putin poslati na teren, rekao je viši zvaničnik američkog Ministarstva obrane na briefingu u Pentagonu.

Kako je dodao, oko 80 posto ruskih snaga nagomilanih na granici Ukrajine su razmeštene „u onom što smatramo pozicijama za invaziju“ i spremne su za napad „čim im bude naređeno“.

19:10 – Zaharova: Zapad izmislio da je Rusija agresor

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je za BBC da je reputacija Rusije kao agresora na Ukrajinu „izmišljena“.

– Ideju da je Rusija kriva za krizu u Ukrajini je izmislio Zapad – rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je Zapad ionako hteo da uvede sankcije Rusiji, bez obzira na sve i poručila Londonu i Vašingtonu da razmostre svoje postupke u međunarodnim konfliktima.

18:56 – Kako je Kremlj zloupotrebio snimak finske vojne vežbe

Kao izgovor za slanje vojske na teritoriju Ukrajine, Rusija pominje navodne napade ukrajinske vojske na proruske separatiste. Zvaničnici se pozivaju na snimke koji navodno dokumentuju zločine od strane Ukrajine. Međutim, malo boljim pregledanjem snimaka vidi se da je istina nešto sasvim drugo.

Image

TV izveštaj ruske državne televizije Kanala jedan prikazao je navodni ukrajinski diverzantski tim poslat da „digne u vazduh“ lokalnu fabriku hlora u gradu Horlivki koji drže pobunjenici. Kako navodi istraživački sajt Belingket, snimak je zapravo star više od decenije i prikazuje finske vojne vežbe.

18:36 – Rojters: Dva konvoja vojne opreme idu ka Donjecku

Dva odvojena konvoja vojne opreme bez prepoznatljivih obeležja kretala su se ka gradu Donjeck u istočnoj Ukrajini različitim putevima iz pravca ruske granice, izvestio je Rojtersov.

U jednom konvoju se navodno nalazi devet tenkova i još jedno vojno vozilo bez prepoznatljivih oznaka.

18:30 – Bela kuća najavila nove sankcije

Bela kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici nameravaju da nastave da sankcionišu.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

– Ruski gubici će nastaviti da rastu. Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo – rekao je Sing u za CNN.

18:15 – Amerika uvodi sankcije firmi koja gradi SeverniI Tok 2

Kako javlja Rojters, SAD planiraju uda uvedu sankcije kompanije koja gradi ruski gasovod Severni Tok 2.

18:06 – Gutereš: Odluka Rusije je u suprotnosti sa Poveljom UN

Odluka Rusije da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike je u suprotnosti sa principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom govora pred Generalnom skupštinom svetske organizacije.

Image

Gutereš je istakao potrebu za uspostavljanjem primirja u Ukrajini, prenela je agencija TAS S.

18:03 – „Nalazimo se u kritičnom trenutku svetske istorije“

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u govoru na sednici UN-a pozvao na „brzu, konkretnu i odlučnu akciju“.

Image

– Nalazimo se u kritičnom trenutku svetske istorije. Ono što svet preduzme danas će definisati decenije koje dolaze. Svi smo čitali o greškama koje su političari napravili pre početak nekog rata – rekao je Kuleba i pozvao sve zemlje da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

17:51 – Vanredno stanje do ponoći?

Ukrajinski predsednik Zelenski predložio je danas da parlament od ponoći uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u Donjecku i Lugansku, na 30 dana, navodi se u predsedničkom ukazu o kojem treba da se raspravlja u Vrhovnoj radi, preneo je TAS S.

Ranije danas, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je na brifingu da odluku o uvođenju vanrednog stanje treba da odobri Vrhovna rada u roku od 48 sati. Kako navodi, vanredno stanje trajaće 30 dana, a može da bude produženo do 60 dana.

On je dodao da će policijski čas biti uveden ako bude bilo potrebno. Vanredno stanje je na snazi u samoproglašenim republikama od 2014. godine.

17:38 – „Putin je poslao dodatne trupe u Lugansk i Donjeck“

Ruske trupe ušle su u odmetnute ukrajinske regije Lugansk i Donjeck, a koje je Moskva priznala kao „nezavisne države“, poručio je letonski premijer, a prenosi CNN.

– Prema informacijama koje su mi predočene, Putin šalje dodatne trupe i tenkove u okupirane teritorije Donbasa – rekao je za CNN premijer Letonije Arturs Krišjanis Karinš koji je dodao da je to „prema svakoj definiciji ulazak na suverenu teritoriju druge države“.

15:32 – Putin: „SAD i NATO ignorišu legitimne zahteve Rusije“

Putin je izrazio razočarenje u telefonskom razgovoru sa turskom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zbog, kako je rekao, pokušaja SAD i NATO da ignorišu legitimne bezbednosne zahteve Rusije, saopštio je danas Kremlj.

17:22 – EU zvanično usvojila sankcije za Rusiju

EU je i zvanično usvojila svoj prvi paket sankcija kao odgovor na „odluku Ruske Federacije da nastavi sa priznavanjem Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine kao nezavisnih entiteta, i naknadnu odluku da pošalje ruske trupe u ove oblasti”.

– Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive. One krše međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, međunarodne obaveze Rusije i dalje eskaliraju krizu – rekao je evropski šef diplomatije Đuzep Borelj.

17:01 – Vanredni sastanak EU

Lideri EU sastaće se sutra na posebnom samitu u Briselu radi razgovora o daljem odgovoru bloka Moskvi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost dva regiona na istoku Ukrajine.

16:54 – „Totalna invazija u narednih 48 sati“

Nekoliko američkih obaveštajaca otkrilo je za „Njuzvik“ da je administracija predsednika Džoa Bajdena obavestila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o tome da se Rusija sprema da sprovede totalnu invaziju u sledećih 48 sati. „Predsjednik Ukrajine je upozoren da će Rusija vrlo verovatno započeti invaziju u roku od 48 sati“, rekao je američki službenik.

Image

Prema neimenovanom američkom obaveštajcu, Pentagon procenjuje da će Rusija prilikom invazije koristiti vazdušne udare, krstareće rakete i kopnenu vojsku. Informaciju je potvrdio i drugi američki obaveštajni službenik, koji je naglasio „sveobuhvatnu prirodu“ vojnih operacija koje Pentagon očekuje od Rusije.

16:45 – Voditeljka šokirana Putinovim rečima

16:33 – Veliki napad na ukrajinske sajtove

Nekoliko ukrajinskih državnih sajtova, uključujući sajt vlade i ministarstva spoljnih poslova nedostupni su, javio je popodne Rojters.

Ukrajinske vlasti saopštile su ove sedmice da su videli onlajn upozorenja da hakeri pripremaju velike napade na vladine agencije, banke i odbrambeni sektor, prenela je britanska agencija. U jeku krize u i oko Ukrajine, Kijev optužuje Moskvu za sajber napade, dok Rusija odbacuje te optužbe.

16:22 – Moskva sprema odgovor na sankcije

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će Moskva ponuditi snažan odgovor na američke sankcije. „Ne treba da postoji sumnja, sankcije će naići na snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali odmeren i osetljiv po američku stranu“, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija TAS.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/blic)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

38 + = 42

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)