G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / SRBIJA / NOVI VIRUS KOSI DECU U SRPSKIM VRTIĆIMA! Od bolesti i visoke temperature NE MOGU DA HODAJU danima

NOVI VIRUS KOSI DECU U SRPSKIM VRTIĆIMA! Od bolesti i visoke temperature NE MOGU DA HODAJU danima

DRUŠTVO FELJTON.rs
02.07.2021.

Dešava se da ovaj virus dovede do upale pluća, moždane opne, srčanog mišića, a u ekstremnim situacijama može doći do otpadanja noktiju

Veoma zarazni virus BRNU (bolest ruku, nogu/stopala i usta) poslednjih nedelja hara među decom u beogradskim vrtićima! Kako Kurir nezvanično saznaje, virus se pojavio kod nekoliko dece u vrtiću na opštini Palilula, zbog čega su grupe mališana vraćene kući.

Ovaj virus manifestuje se ospama i plikovima po usnama, šakama i stopalima i veoma je sličan malim boginjama. Bolest, koja se prenosi prljavim rukama i protiv koje ne postoji nikakva terapija, nije smrtonosna, ali ako se ne odleži može da dovede do težih kliničkih slika. Može da dovede do upale pluća, moždane opne, srčanog mišića, ali je to izrazito retko, kaže za Kurir Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike KBC Dragiša Mišović. Naša sagovornica navela je da je bolest ruku, nogu, stopala i usta karakteristična za ovaj period godine.

dr Olivera Ostojić
FOTO: PRINTASCREEN/ RTS

– Ovaj virus nije se javljao nekoliko godina. Imali smo blaži porast u broju obolelih pre 3,4 godine, kada smo se sa njime bolje i upoznali. Obično se javlja u manjim grupama dece, kod dece uzrasta do 10 godina, ali većinski se javlja u vrtićima – rekla je ona i ispričala nam više o ovoj vrsti koksaki virusa koji pogađa decu.

– Ono što karakteriše virus jeste izrazito visoka temperatura, koja ide na 39,5 pa i više. Najgore za decu je što virus nosi promene na jeziku zbog čega ona ne mogu da jedu. Kada se ta dva simptoma spoje, deca su izrazito malaksala. Pre nekoliko godina imali smo slučajeve dece koja zbog otoka stopala i dlanova nisu mogla da hodaju po tri dana. Neka su zbog iznemoglosti i bolova zadržavana i u bolnici, da bi primala infuziju – kaže Ostojić i dodaje da je intenzivno skidati temperaturu.

Ovo su simptomi BRNU virusa:

Prvi simptomi

– Povišena temperatura – Smanjen apetit – Bol u grlu – Malaksalost

Simptom koji usledi dan- dva od početnih simptoma – osip (najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, nekad na kolenima, laktovima i genitalijama)

– Važno je deci ne davati kiselo, kao ni preterano hladnu ni toplu hranu, kao ni bilo šta što može da iritira plikove u ustima i stvori im još veće bolove. Kašasta hrana je najbolja, i važno je da se dete hidrira. Konkretne terapije nema, a bolest zaključuju pedijatri u domovima zdravlja – rekla je ona i dodala da je na vaspitačima pomenutog vrtića da povedu dodatnu pažnju na dezinfekciju površina sa kojom deca imaju dodir.

Naša sagovornica takođe je napomenula da su retki slučajevi oboljevanja odraslih, a i ako obole, to ostane lokalno, na grlu i bez komplikacija.

Šta je prava prevencija?

– Pranje ruku, posebno posle toaleta i menjanja pelena – Kod kuće i u dečijim kolektivima i igraonicama dezinfikovati igračke

Inače, neke američke studije pokazale su da se kod ovog virusa retko javlja i gubitak noktiju na rukama i nogama, ali da nokti ponovo izrastu posle bolesti. Takvi slučajevi, ipak, u Srbiji nisu zabeleženi.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + 5 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)