G-E0EWZBLP0V
недеља , 26 маја 2024
Home / DRUŠTVO / Pisanje FELJTON.rs! o samoubistvu radnika NIS izazvalo pravu medijsku buru u Srbiji: Otac četvoro dece se ubio iz očaja, a ne iz besa!

Pisanje FELJTON.rs! o samoubistvu radnika NIS izazvalo pravu medijsku buru u Srbiji: Otac četvoro dece se ubio iz očaja, a ne iz besa!

FELJTON.rs

16.05.2021

Nakon što je Alo! razotkrio težak položaj zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije, koji je prouzrokovao i samoubistvo Branka Kurilića (55) iz Temerina, reagovala je njegova supruga ali i menadžment kompanije. U potresnoj ispovesti, žena pokojnog Kurilića, koja je ostala sama sa četvoro dece, ispričala je sve o torturi kroz koju je njen suprug prolazio od 2016. godine pa sve do aprila ove godine kada se suočio sa za njega nerešivom dilemom – da prihvati da dobrovoljno napusti kompaniju uz otpremninu koja bi njegovoj porodici nakratko omogućila egzistenciju ili da u suprotnom bude izbačen na ulicu kao tehnološki višak.

Pisanje Alo! o samoubistvu radnika NIS izazvalo pravu medijsku buru u Srbiji:   Otac četvoro dece se ubio  iz očaja, a ne iz besa!
Tanjug

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

HIT VEST

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA BILJANA PESEVEKA! NAPLACUJE! 136.000 ZA DUG OD 15.000 DIN

Nakon što je Alo! razotkrio težak položaj zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije, koji je prouzrokovao i samoubistvo Branka Kurilića (55) iz Temerina, reagovala je njegova supruga ali i menadžment kompanije. U potresnoj ispovesti, žena pokojnog Kurilića, koja je ostala sama sa četvoro dece, ispričala je sve o torturi kroz koju je njen suprug prolazio od 2016. godine pa sve do aprila ove godine kada se suočio sa za njega nerešivom dilemom – da prihvati da dobrovoljno napusti kompaniju uz otpremninu koja bi njegovoj porodici nakratko omogućila egzistenciju ili da u suprotnom bude izbačen na ulicu kao tehnološki višak.

– Kako objasniti deci da su ostala bez nasmejanog, požrtvovanog oca, uvek spremnog da reši problem? Kako objasniti sebi da od sada moram sama da se borim sa istim i još većim problemima? Kako dalje? Kako ne mrzeti? Kako ne kriviti? – samo su neka od pitanja koja ovih dana sebi postavlja ova žena.

Ona ni sama nema odgovor na sva ova pitanja ali zna da mora da nastavi dalje.

– Nije mogao da podnese toliku nepravdu. Tražio je objašnjenje, govorio im da moraju ljudima dati razloge zbog kojih im daju otkaze, ali nije vredelo – ispričala je ona ističući da se pokojni Branko nije borio samo za sebe, već i za svoje kolege.

Kompanija NIS je u petak uveče našoj redakciji poslala poduže reagovanje, ali u njemu nažalost nije odgovoreno na ključne probleme zbog kojih je Kurilić izvršio samoubistvo a mnogi drugi su morali da odu iz kompanije.

Osim pokušaja da sa sebe spere krivicu, menadžment NIS-a i pored notornih činjenica (a samoubistvo zaposlenog je samo vrh ledenog brega) pokušava da Alo! optuži za zlonamernost i neistinito pisanje.

Kao car Selasije

Jedan dnevni list u Srbiji prošle jeseni objavio je da generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev u Srbiji živi kao car Selasije! Kako štampano izdanje lista „Objektiv“ saznaje, za njegov boravak u Srbiji dobrano se pobrinula „Naftna industrija Srbije”, koja godišnje plaća 300.000 evra za raskošnu vilu na Dedinju u vlasništvu jednog istaknutog srpskog tajkuna, bliskog nekadašnjoj vlasti. Vila na Dedinju, čija je vrednost procenjena na oko pet miliona evra, ima površinu 1.124 kvadratna metra, a pored toga ima i pomoćne prostorije, površine 296 kvadrata. U pitanju je troetažni stan – prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, s pomoćnom prostorijom u podrumu, a prema proceni stručnjaka za nekretnine, na tržištu vredi između četiri i pet miliona evra. To znači da NIS, koji se između ostalog finansira i novcem građana Srbije, daje Tjurdenjevu za baškarenje na Dedinju 25.000 evra mesečno.

Pored svega ovoga, u njihovom reagovanju nije odgovoreno na nekoliko ključnih pitanja koja je Alo! pokrenuo a koja su, prema našem mišljenju, veoma važna. Pre svega, pitanje zbog čega generalni direktor kompanije Kiril Tjurdenjev nije postupio prema zahtevu predsednika odbora direktora NIS-a da izvrši analizu mogućnosti ušteda i pripremi dopunski program za povećanje efikasnosti poslovanja NIS-a i dostavi ga na razmatranje Odboru direktora. Zbog čega nije ispoštovao svoje obećanje srpskoj premijerki Ani Brnabić da neće otpuštati radnike? Zašto direktor nije ni pomislio da umanji nepotrebne i ogromne troškove u mnogim delovima kompanije, niti da ukine nepotrebna predstavništva? Zašto nije smanjio najveći trošak – prisustvo ogromnog broja inostranih radnika i eksperata čije su plate deset i više puta veće od primanja Srba koji su angažovani na sličnim poslovima?

U reakciji NIS-a spominje se da stranci čine samo 1,3 odsto zaposlenih ali se prećutkuje činjenica da njihove plate čine nešto manje od 15 odsto ukupnog platnog fonda. Naravno, nije pomenuta ni mesečna plata generalnog direktora Kirila Tjurdenjeva, koja, prema našim nezvaničnim saznanjima, ima šest cifara u evrima! Bez namere da učimo menadžment kompanije na koji način se mogu izvršiti uštede, ovo bi mogao biti pokušaj vredan pažnje.

Reagovanje kompanije NIS

Imajući u vidu potrebu da javnost bude istinito informisana o radu kompanije NIS, molimo vas da na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima objavite naše reagovanje u prvom sledećem broju štampanog izdanja, kao i na vašem veb portalu.

SLEDECA VEST

Sve što treba da znate o izvršiteljima, a niko vam nije rekao, ZASTITITE SE OD JAVNIH LOPOVA, JAVI TE NAM SVE VASE PROBLEME sa izvrsiteljima FELJTON.rs

HIT VEST NE PROPUSTITE…

FELJTON.rs: POCELA CISTKA INSPEKTORA U Policijskoj ispostavi Klisa Novi Sad! INSPEKTOR T.T. SUSPENDOVAN I UZETA MU ZNACKA

U štampanom izdanju vašeg dnevnika u broju od 14. maja 2021. godine objavljen je tekst pod naslovom „Kiril Grozni“ u kom se iznose brojni netačni podaci o našoj kompaniji. U tekstu se, između ostalog, tvrdi da generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev „nemilosrdno otpušta i šikanira srpske radnike“ što je apsolutno netačno i nanosi štetu našoj kompaniji, uključujući i optužbe za diskriminaciju po državljanstvu, što je neprihvatljivo. Pored toga, činjenica je da nam niste pružili priliku da odgovorimo na navode u ovom tekstu, što nas dodatno učvršćuje u uverenju da cilj članka nije objektivno i sveobuhvatno informisanje javnosti.

U kompaniji NIS je završen proces dobrovoljnog odlaska zaposlenih sa ciljem povećanja efikasnosti isključivo administracije. Međutim, nije reč o samovolji menadžmenta, već o neophodnom i planiranom procesu kako bi se dodatno unapredila operativna efikasnost NIS-a, a kompanija ostala stabilna i konkurentna u izuzetno izazovnim makroekonomskim uslovima. Pre početka procesa sprovedena je detaljna analiza, benčmarking brojnosti administrativnog kadra i razrađen alat za ocenjivanje efikasnosti tog kadra.

Kada je reč o predlogu kompanije za dobrovoljni odlazak zaposlenih u kompaniji – u skladu sa čl. 175 i 177 Zakona o radu, poslodavac i zaposleni imaju pravo da prekinu radni odnos po uzajamnoj saglasnosti. Kako bi postigli što bolji dogovor sa zaposlenima, kolegama je u martu javno ponuđen program dobrovoljnog odlaska po uslovima koji su povoljniji od onih koji su garantovani Kolektivnim ugovorom. Cilj ovog programa je bio da zaposleni koji rade na procesima koji će biti optimizovani imaju mogućnost da napuste kompaniju po boljim uslovima. Želja NIS-a je da zaposleni koji žele da odu postignu dogovor sa kompanijom, uz puno poštovanje svakog pojedinca i kompanije u ovom procesu. Zbog toga su ponuđeni kvalitetan program i fer uslovi, prilagođeni različitim grupama zaposlenih čiji će procesi biti revidirani/ukinuti.

Ova ponuda nije bila adresirana samo na lokalne saradnike, odnosno „srpske radnike“ jer bi to predstavljalo javnu diskriminaciju. Činjenica je da je u NIS-u u programu ušteda uključena i optimizacija troškova saradnika sa ekspatskim paketom, koja odgovara unapred najavljenom programu po smanjenju ekspatskih paketa. Skrećemo pažnju da je reč upravo o smanjenju broja ekspatskih ugovora, a ne o smanjenju broja zaposlenih NIS-a sa stranim državljanstvom, što bi predstavljalo diskriminaciju. U našoj kompaniji rade zaposleni iz oko 17 zemalja sveta i ravnopravnost je osnova svakog odnosa u kompaniji.

Kada je reč o tvrdnjama o navodnom „ogromnom broju inostranih radnika“ u NIS-u, ističemo da je u trenutku formiranja Biznis plana za 2021. broj saradnika-stranaca u kompaniji bio 164 zaposlenih (1,5% od ukupnog broja saradnika NIS). Od toga, njih 112 su predstavljali ekspate (1% od ukupnog broja zaposlenih NIS), a njih 52 – zaposleni stranci koji rade pod domaćim uslovima (0,5% od ukupnog broja zaposlenih NIS). Podsećamo da se na rad u NIS-u privlače specijalisti na osnovu radnih kvaliteta i profesionalnih kompetencija.

Razmatranje faktora državljanstva i nacionalnosti prilikom prijema u radni odnos, kao i sprovođenja bilo kakvih kadrovskih aktivnosti, predstavlja diskriminaciju, odnosno direktno kršenje Zakona o radu (čl. 2, 18-23) i Zakona o zabrani diskriminacije (čl.2, 16) i takva praksa je nedozvoljena u NIS-u.

Kada je reč o navodnim pritužbama o mobingu, u kompaniji postoje procedure i mehanizmi – procedura „postupak unutrašnjeg uzbunjivanja“ i procedura „zaštita od zlostavljanja na radu“. Isto tako, zaposlenima je omogućeno da se obrate za pružanje psihološke podrške. Osim toga, program kompanije „Poštovanje pre svega“ je nominovan od strane agencije Infostud kao jedan od najboljih HR projekata za 2021. u Srbiji, dok je prema istraživanju iste agencije NIS proglašen za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji u 2020. godini.

Na našu veliku žalost, istina je da smo izgubili kolegu koji je radio u Poslovnom centru Novi Sad. Kompanija NIS izrazila je najiskrenije saučešće porodici preminulog kolege, sa kojom smo stupili u kontakt i kojoj pružamo podršku u ovom tragičnom trenutku i pomoći ćemo i u budućnosti. Mi poštujemo bol, gubitak i privatnost porodice našeg preminulog kolege i kompanija neće komentarisati ovu tragediju u javnosti i medijima.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/alo)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

53 + = 55

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)