G-E0EWZBLP0V
среда , 17 јула 2024
Home / SRBIJA / ZELJKO BEBEK: zivotna prica BJELOG DUGMETA…

ZELJKO BEBEK: zivotna prica BJELOG DUGMETA…

FELJTON.rs

06.05 2021

Želimir Željko Bebek je jugoslovenski rok muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi pevač grupe Bijelo dugme. Rođen je 16. decembra 1945. godine u Sarajevu. Željkovi roditelji su se zvali Katarina i Zvonimir. Fascinantna stvar je  da oko mjesta rođenja postoji polemika, neki kažu da je rođen u Bugojnu, neki u Hercegovini u selu Vojnići, neki da je rođen u Konjicu, međutim na njegovom facebook profilu stoji da mu je rodni grad Sarajevo.

Od malih nogu se interesovao za muziku i zabavljao je ukućane pevajući im pesme koje je čuo na radiju. Majka Katarina je imala lep glas pa je Željko od nje nasledio tu osobinu. Bio je član hora i želeo je da nauči da svira neki instrument. Pošto su u školi imali mandolinski orkestar, prvo je nju savladao, a zatim je prešao na gitaru. Shvatio je da privlači pažnju devojčica kada peva pa je počeo da nastupa i na školskim priredbama. U gimnaziji se pročulo za Željkove vokalne sposobnosti, pa je sa šesnaest godina počeo da peva u bendu „Eho 61“ čiji je član bio Kornelije Kovač. Kada se grupa raspala, nastupao je sa Zoranom i Fadilom Redžićem sve dok Fadil nije prešao u Indekse.

Šezdesetih godina je prihvatio ponudu grupe Kodeks koja je bila jedan od značajnijih sarajevskih sastava tog vremena. Željko je pevao i, po potrebi, svirao gitaru, ali nikako nisu mogli da nađu basistu. 1969. godine je zapazio Gorana Bregović za koga je ocenio da je talentovan muzičar. On je bio član grupe Beštije, ali je pristao da pređe u Kodekse. U leto iste godine su počeli da nastupaju u dubrovačkom baru „Splendid“ gde su svirali klasičan repertoar za turiste. Zapazio ih je Italijan Renato Pacifiko i pitao ih je da nastupaju u njegovom klubu koji se nalazio u Napulju. Članovi grupe su se upustili u tu avanturu i otišli u Italiju gde su se zadržali nepunih godinu dana. Uvežbavali su nove pesme, ali Renato im je tražio da ne menjaju repertoar. Posle dva meseca ih je napustio Edo Bogeljić, a došao je Zoran Redžić sa bubnjarom Milićem Vukašinovićem. Milić je uticao na članove da počnu da sviraju muziku poput Led zepelina, ali u roku od dve nedelje su dobili otkaz u klubovima u kojima su nastupali. Bez ušteđevine i plana, otišli su na ostrvo Kapri. Ubrzo su počeli da sviraju na ostrvu Iskria, ali i taj angažman je kratko trajao. Vratili su se u Napulj gde su preživljavali i sve više su zapostavljali Željka. Rekli su mu da prestane da svira ritam gitaru i više im nije bio potreban ni kao pevač.

35948_pijano_af

Sredinom 1970. godine Željko se vratio u Sarajevo gde je sa Edom Begovićem je formirao Nove Kodekse koji su kratko postojali. Željko je morao da služi vojsku i nakon dve godine, postao je deo Bregovićevog benda koji se prvobitno zvao Jutro. Prva pesma koju je otpevao bila je „Patim, evo deset dana“. 1972. godine ih je napustio Ismet Arnautalić koji je odneo pravo na ime grupe zbog čega su 1. januara 1974. godine službeno nazvani Bijelo dugme. Narednih deset godina Željko je bio pevač i, po potrebi, bas gitarista Bijelog dugmeta što je, ujedno, i najproduktivniji period njegove karijere. Članovi benda su shvatili da moraju da odu iz Sarajeva jer su im Indeksi bili konkurencija koja nije planirala nikome da prepusti mesto na vrhu jugoslovenske muzičke scene. Čelni ljudi Diskotona nisu odmah bili zainteresovani za saradnju, zbog čega su se obratili Jugotonu koji im je ponudio ekskluzivan ugovor na pet godina. Željko je odlučio da napusti posao u Savezu zajednica socijalnog osiguranja Bosne i Hercegovine i da, iako oženjen i sa malim detetom, krene u rizičnu avanturu. U početku su svirali u manjim gradovima kao što je Zenica. 1974. godine u izdanju Jugotona izašao prvi album Bijelog dugmeta sa pesmama: „Kad bih bio bijelo dugme“, „Bluz za moju bivšu dragu“, „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Sve ću da ti dam samo da zaigram“, „Selma“, „Patim evo deset dana“. 10. maja su učestvovali na BOOM festivalu gde su predstavljeni kao mlade nade, 9. novembra na Skopskom festivalu, a potom u beogradskom Domu sindikata na rođendanskoj proslavi emisije „Veče uz radio“, gde su uz Pop mašinu, Smak i Crne bisere, osvojili publiku. 1975. godine Željko je otpevao numere koje su se našle na novoj ploči, a njihovi nazivi su: „Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac“, „Hop cup“, „Došao sam da ti kažem da odlazim“, „Ne gledaj me tako i ne ljubi me više“, „Požurite, konji moji“, „Bekrija si cijelo selo viče, e pa jesam, šta se koga tiče“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Da mi je znati koji joj je vrag“. Album je prodat u 200.000 primeraka pa je Jugoton izmislio dijamantsku ploču koju su im dodelili zbog ogromnog tiraža.

NE PROPUSTITE

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

HIT VEST

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA BILJANA PESEVEKA! NAPLACUJE! 136.000 ZA DUG OD 15.000 DIN

1976. godine su u Londonu snimili album „Eto! Baš hoću!“ koji, osim pomenute, sadrži još sedam pesama: „Slatko li je ljubit’ tajno“, „Ništa mudro“, „Ne dese se takve stvari pravom muškarcu“, „Sanjao sam noćas da te nemam“, „Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze“, „Loše vino“, „Dede, bona, sjeti se, de tako ti svega“. Takođe su za Jugoton izdali singlicu sa singlovima: „Milovan“ i „Goodbye, America“. Producent je bio Nil Harison. 1977. godine su rasprodali letnju turneju, ali Brega je otkazao koncerte. Željko je došao na nastup u Splitu ne znajući za tu promenu. Među članovima je bilo mnogo nesuglasica pa se spekulisalo da će se grupa raspasti. Ipak, u Sarajevu su se sastali i odlučili da naprave besplatan koncert kod Hajdučke česme. Očekivali su 10.000 posetilaca, a došlo ih je 100.000. Nisu imali odgovarajuću binu, osvetljenje i druge stvari pa je bilo pitanje da li će ga uopšte održati. Publika je znala ime svakog člana grupe što dodatno govori o ogromnoj popularnosti koju su uživali. Posle toga su organizovali VIP koncert i koncert na Koševu, a snimke sa ovih nastupa je objavio Jugoton pod nazivom „Koncert kod Hajdučke česme“.

1978. godine pevač je uradio solo album na kome su se našle numere: „I tako to ostaje“, „Podijum“, „Skoro da smo isti“, „Srušeni zidovi“, „U tišini“, „Upitaj sebe“. Sarađivao je sa gitaristom Edom Bogaljićem, klavijaturistom Nevenom Pocrnjićem i Draganom Jankelićem Điđijem, bubnjarom koji je ubrzo postao član Bijelog dugmeta umesto Ipeta Ivandića. Album nije bio preterano zapažen i prodat je u samo nekoliko hiljada primeraka. 1979. godine Željko je otpevao pesme za novi album Bijelog dugmeta koji je postao veoma popularan. Ima ih sedam, a njihovi nazivi su: „Bitanga i princeza“, „Ala je glupo zaboravit’ njen broj“, „Ipak, poželim neko pismo“, „Kad zaboraviš juli“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“, „A, koliko si ih imala do sad“, „Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i sas“. 1980. godine je grupa objavila novu ploču na kojoj je Željko izveo numere: „Doživjeti stotu“, „Lova“, „Tramvaj kreće“ („Kako biti heroj u ova šugava vremena“), „Hotel, motel“, „Pjesma mom mlađem bratu“, „Čudesno jutro u krevetu gđe Petrović“, „Mogla je biti prosta priča“, „Ha, ha, ha“, „Zažmuri i broj“, „Pristao sam biću sve što hoće“. 1983. godine je sa članovima Bijelog dugmeta snimio poslednji album otpevavši sledeće pesme: „Polubauk polukruži poluevropom“, „Drugovi i drugarice“, „Kosovska“, „U vrijeme otkazanih letova“, „Zašto me ne podnosi tvoj tata“, „Ako možeš, zaboravi“, „Ovaj ples dame biraju“, „Ne plači“, „Uspavanka za Radmilu M“. Željku je zasmetalo što je na jednoj strani singla potpisan samo Brega, a na drugoj ostali članovi benda. On se zalagao da prihodi budu pravednije raspoređeni zbog čega je 23. aprila 1984. godine zvanično napustio Bijelo dugme.

SLEDECA VEST

Sve što treba da znate o izvršiteljima, a niko vam nije rekao, ZASTITITE SE OD JAVNIH LOPOVA, JAVI TE NAM SVE VASE PROBLEME sa izvrsiteljima FELJTON.rs

SLEDECA VEST

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC “ZA 4 GODINA NA SLOBODI”! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

bijelo-dugme

Isto se dogodilo Mladenu Vojčiću Tifi i Alenu Islamoviću. Za PGP RTB je objavio svoj drugi samostalni album. Na njemu su se našle numere: „Ona je bila vrela“, „Imam samo tebe“, „Mene tjera neki vrag“, „Noćas plaćam duplo“, „Nisam taj“, „Hej, carice“, „Mala moja, da li znaš“, „Kao april na istoku“, „Pomoli se još jednom“, „Kako tužna priča“. 1985. godine je prešao u Diskoton koji je izdao album „Armija B“ sa pesmama: „Šta te muči, jarane“, „Selam alejxum, Muhanede“, „Doći ću po tebe“, „Gdje li si mi ti sad“, „Široko nam toplo polje Glamočko“, „Ipak, ponekad nazovi me“, „Ništa nije kao lani“, „Fala“. 1989. godine je za Jugoton objavio dva albuma. Na prvom se nalaze numere: „Sinoć sam pola kafane popio“, „Žuta ruža“, „Nema šanse da te zavolim“, „Pričaju mi za tebe“, „Ko će da mi sudi“, „Da zna zora“, „Da je sreće bilo“, „Bijela ptica“, „Niko više ne sanja“, „Tri daljine“. Tekst za pesmu „Sinoć sam pola kafane popio“, koja spada u jedan od najvećih Željkovih hitova, je napisao Bora Đorđević. Drugi se sastoji od numera: „Gdje će ti duša“, „Pjevaj, moj narode“, „Oprosti mi što te volim“, „Moj biseru“, „Navikli su da sam prvi“, „Fatima“, „Drugovi se moji žene“, „Ej, ko te drugom, dušo, obećo“, „Anava ni iveret“ („Ljubav je slijepa“), „Laku noć, svirači“.

Na fotografiji je prikazan pevač: Željko Bebek

Pevačevi brakovi Iako na pozornici deluje agresivno, Željko je veoma emotivan i osetljiv na žensku patnju. Tabloidi i žuti magazini poput Kurira, Dnevnog Avaza i Sveta su preneli vest da je izjavio da je se u mladosti drogirao, no sam Bebek i njegovi prijatelji su potvrdili da se nikada nije drogirao, pio, tukao, niti radio druge stvari koje su karakteristične za rok zvezde. Iza sebe ima dva propala braka. Prvi je sa Spomenkom sa kojom ima ćerku Silviju, a drugi je sa Sandrom koja mu je rodila ćerku Bjanku. 2002. godine se po treći put oženio i srećan je u zajednici sa 34 godine mlađom suprugom Ružicom. 2003. godine su dobili sina Zvonimira, a dve godine kasnije ćerku Katarinu. U početku su bili u tajnoj vezi jer su se plašili da će ih okolina osuditi. Željku je bilo bitno da ga ćerke razumeju i da Ružicu ne posmatraju kao konkurenciju. Tvrdi da je jednom vozio 400 km/h samo da bi je video, a o posledicama je kasnije razmišljao. Za dvanaestogodišnjicu godina braka, par je okačio sliku na društvenim mrežama za koju su mnogi prokomentarisali da je nastala posle seksualnog odnosa. Željko je izjavio da je zdrav i da ne mora da koristi vijagru, ali da mu je drago što se nauka i za to pobrinula. Svoju ljubav prema skijanju je preneo i na porodicu pa svake godine odlaze na Kupres, planinu u Bosni i Hercegovini, gde imaju vikendicu. Tu uspevaju da se odmore i da pronađu pravi mir. Leti plove Jadranom, a pevač se bavi plivanjem, vozi biciklu i drži se podalje od poroka. Snagom volje je ostavio cigarete i trudi se da zdravo živi. Željko i Ružica mnogo putuju pa je on, u šali, naziva svojom zgodnom sekretaricom. Inače mu je menadžer i organizuje njegove nastupe. Kaže da imaju dovoljno za život i da se svaki dan iznova zaljubljuje u svoju suprugu što smatra garancijom za dug i srećan brak.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/biografija.org,nd,klap.probono.advokatisrs)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + = 11

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)