G-E0EWZBLP0V
понедељак , 27 маја 2024
Home / SLOBODNO VREME / ANKSIOZNOST JE NAJPODMUKLIJA BOLJKA MODERNOG ČOVEKA: Postoje 4 tipa- prepoznajete li ove SIMPTOME?

ANKSIOZNOST JE NAJPODMUKLIJA BOLJKA MODERNOG ČOVEKA: Postoje 4 tipa- prepoznajete li ove SIMPTOME?

FELJTON.rs

05.05.2021.

Svako nekoliko puta u životu oseti anksioznost, na primer kada se nečega plašimo, uznemireni smo, imamo tremu ili nam je neprijatno u nekoj situaciji. Ali to je privremeni i bezopasni talas anksioznosti sa kojim možemo lako da se suočimo. Sa druge strane, trajna anksioznost i napad panike mogu poremetiti svakodnevno funkcionisanje tokom života.

Teži oblici anksioznosti sprečavaju izvrešenje svakodnevnih obaveza, bude osećaj nemoći, gubi se kontrola i osobu nadlvladava strah, a to dovodi do napada panike. Napad panike je odgovor našeg tela na strah ili stres. Simptomi koji ukazuju na napad panike su: ubrzano lupanje srca, znojenje, mučnina, bol u grudima i konstantan strah.

Napad panike
foto: Profimedia

SLEDECA VEST…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

Iskustva mnogih anskioznih osoba pokazuju da skup ovih simptoma budi dodatan strah od bolesti ili infrakta. Napad panike kod teško anksiozne osobe može se javiti u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu, pa čak može da vas probudi iz sna. Napadi traju od 5 do 20 minuta i javljaju se potpuno iznenada. Postoje 4 različita tipa anksioznog poremećaja.

1. Generalizovani anksiozni poremećaj

Ovaj poremećaj poznat je i po nazivu GAP, a prepoznaje se po neosnovanoj zabrinitosti koja traje već duže vreme. Ovakva dijagnoza se postavlja se ako osoba ima izraženu bespotrebnu brigu duže od 6 meseci. Osobe sa ovim poremećajem imaju zabrinutost za različite segmente života, kao što su posao, porodica, zdravlje, finansije. Negativno utiče na međuljudske odnose i kvalitet života, a na fizičkom nivou može uzrokovati kardiovaskularne bolesti.

Napad panike
foto: Profimedia

2. Opsesivno-kopulsivni poremećaj (OKP)

Ovaj poremećaj nastaje kao uzrok velikog stresa i najčešće se javlja u periodu adolescencije. Simptomi su prisilne misli i ponavljanje određene radnje koja na kratak vremenski period osobu oslobađa od velikog pritiska. Osoba zna da su misli koje je podstiču na neku bespotrebnu radnju besmislene, ali je nemoguće da im se odupre. Najčešće se ispoljava u sledećim slučajevima:

  1. kada osoba misli da nešto mora biti urađeno na određen, precizan, simetričan način
  2. javljaju se misli o zarazi i bakterijama, pa se kao radnja ispoljava preterano pranje ruku
  3. misli o nedozvoljenoj agresiji
  4. reči ili brojevi koje često ponavljamo u sebi
  5. ponavljanje određenih radnji na isti način

3. Post-traumski stresni poremećaj

Nastaje kao posledica vrlo stresnog događaja, lične povrede ili prisustvo pri povredi bliske osobe. Ovaj poremećaj se najčšeće javlja nakon nesrećnih slučajeva, a kao simptomi javljaju se intezivni napadi panike, konstantan strah, negatvine misli i košmari.

Napad panike
foto: Profimedia

4. Fobija

Fobija je najčešće iracionalan strah koji je povezan sa određenim situacijama, radnjama i objektima. Na primer, fobija od letenja avionom, zatvorenog protora, strah od paukova, prostorija puna ljudi… Čak i ako ne postoji potencijalna opasnost, kod osobe se može javiti strah i napad panike. Na primer, znamo da pauk nije otrovan i da nas neće ugristi, ali osećaj straha i panike ne prestaje.

Napomena: Ukoliko kod sebe primećujete simptome anksioznosti, najvažnije je da se obratite stručnjaku!

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/espreso)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 9 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)