G-E0EWZBLP0V
петак , 26 априла 2024
Home / DRUŠTVO / Šekspir rođen i preminuo na isti dan

Šekspir rođen i preminuo na isti dan

FELJTON.rs

Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas su na repertoarima svjetskih pozorištaA. K.prije 1 sat

VREMEPLOV Šekspir rođen i preminuo na isti dan

William Shakespeare

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

William Shakespeare

FOTO: AGENCIJE


Na današnji dan, 23. aprila, rođen je Vilijam Šekspir (William Shakespeare), u požaru je izgorio veliki dio Kopenhagena, a Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije i ključna figura u postkomunističkoj Rusiji je preminuo.

1564. – Rođen engleski pisac Vilijam Šekspir. Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas su na repertoarima svjetskih pozorišta. Umro je na isti dan 1616. godine.

1616. – U Madridu umro španski književnik Migel de Servantes Savedra. Pisao romane, drame, komedije, pripovijetke i pjesme; u svjetsku književnost je ušao romanom „Don Kihot“, koji se smatra pretečom modernog romana.

1728. – U požaru izgorio veliki dio Kopenhagena.

1775. – Rođen engleski slikar Džozef Malard Vilijem Tarner. Njegovo slikarstvo imalo znatan uticaj na francuske impresioniste.

1850. – Umro pjesnik Vilijem Vordsvort, uz Kodlridža najznačajniji predstavnik romantizma u engleskoj književnosti. Njegova zbirka pjesama „Lirske balade“ označila početak romantizma u engleskoj književnosti.

Posljednja sajgonska vlada podnijela ostavku

1858. – Rođen njemački fizičar Maks Plank, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu.

1880. – Rođen ruski baletski igrač, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog baleta.

1891. – Rođen ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca dvadesetog vijeka.

1897. – Rođen kanadski političar i državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije od 1948. godine do 1957. godine i premijer Kanade od 1963. do 1968. godine. Zalaganje za mirno rješenje Suecke krize

1928. – Rođena Širli Templ. Kao dijete postala holivudska filmska zvijezda. Kasnije je bila ambasador SAD u Gani i u Čehoslovačkoj.

1938. – Sudetski Nijemci tražili, uz podršku Adolfa Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler Sudete pripaja Njemačkoj, 1939. godine okupira Čehoslovačku.

1941. – Grčka vojska je kapitulirala pred trupama nacističke Njemačke, kralj i vlada napuštaju zemlju.

1975. – Posljednja sajgonska vlada podnijela ostavku, predsjednik SAD Džerald Ford priznao poraz u Vijetnamskom ratu.

Premijer Kine Li Peng doputovao u Moskvu

1986. – Umro američki filmski reditelj austrijskog porijekla Oto Preminger.

1990. – Premijer Kine Li Peng doputovao u Moskvu, i to je prva posjeta nekog šefa kineske vlade SSSR-u poslije 26 godina.

1992. – Umro indijski filmski reditelj Satjađit Raj, tri sedmice nakon što je dobio nagradu „Oskar“ za životno djelo.

1997. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin i predsjednik Kine Đijang Cemin potpisali deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji jedne supersile u posthladnoratovskoj eri.

1998. – Umro grčki državnik Konstantin Karamanlis, premijer od 1955. do 1963. godine i 1974. godine nakon pada vojne hunte, predsjednik od 1980. do 1985. godine.

2003. – U Pekingu održani prvi direktni pregovori SAD i Sjeverne Koreje poslije priznanja Pjongjanga da je u tajnosti radio na unapređenju nuklearnog oružja, čime su prekršene međunarodne norme.

2007. – Umro Boris Jeljcin, prvi predsjednik Rusije i ključna figura u postkomunističkoj Rusiji. Na predsjedničkom položaju bio je dva mandata, od juna 1991. do 31. decembra 1999. godine, kada je podnio ostavku i na mjesto vršioca dužnosti predsjednika imenovao je Vladimira Putina. Imao je ključnu ulogu u sprečavanju državnog udara u avgustu 1991. godine. Te godine potpisao je i ukaz o zabrani rada Komunističke partije.

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/avaz.ba)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)