G-E0EWZBLP0V
четвртак , 28 марта 2024
Home / BIZNIS / Stižu novi porezi na imovinu, koliko ćete više platiti BICE TE VISE NEGO IZNENADJENI, VEC SU NAJAVLJENI STRAJKOVI

Stižu novi porezi na imovinu, koliko ćete više platiti BICE TE VISE NEGO IZNENADJENI, VEC SU NAJAVLJENI STRAJKOVI

FELJTON.rs

13. apr. 2021

Građani Srbije počeli su da dobijaju rešenja za naplatu poreza na imovinu za 2021. godinu. Svima njima, bez obzira na to iz kojeg grada dolaze, zajedničko je to što će se iznenaditi cenom koju će platiti.

Pišu: Danilo Savić, Ana Lalić, Ljubica Sokić, Aleksandra Petrović

Porezi na imovinu za 2021. godinu počeli su da pristižu u beogradska domaćinstva, a oni koji nisu dobili za sada porez mogu to da očekuju u narednih nekoliko dana. Generalno, porez je poskupeo na nivou celog grada, ali lokalne samouprave, odnosno opštine, imaju pravo da povećaju cenu mimo osnovice.

Obično se to pravda rastom cena nekretnina na tržištu, ali po rečima poreskih savetnika, to je uglavnom izgovor kako bi se prikupilo više novca – rast cena nekretnina ne diktira uvek i cenu poreza na imovinu.

Poreski stručnjak Đerđ Pap rekao je za Nova.rs da se porez na imovinu utvrđuje na osnovu kvadrature koju vlasnik poseduje i odluke lokalnih samouprava, konkretno o tržišnoj vrednosti nekretnina.

„Lokalna samouprava donosi odluku o tržišnoj vrednosti nekretnina po zonama. U svakoj toj zoni se utrđuje vrednost nekretnina koja se množi kvadraturom i sa stopom koja se nije menjala prethodnih godina. Ako neko dobije drugačiji porez nego prethodnih godina, to znači da su neke opštine menjale cenu tih poreza, odnosno tržišnu vrednost nekretnina“, rekao je za Nova.rs Đerđ Pap.

Kada je reč o beogradskim opština, porezi rastu proporcionalno zoni u kojoj živite, pa će stanovnici prve i druge najviše ispaštatati novim poćenjem, dok će procentualno najmanje trpeti oni iz sedme ili osme zone, a bilo je i opština u kojima je došlo do smanjenja poreza.

Foto: Shutterstock

Čukarica, delovi Novog Beograd, Zemun, stari deo Beograda, Bežanija – povećanje od pet do šest odsto

Građani koji žive na Čukarici (Ulica Blagoja Parovića, Zimonjićeve, Kneza Višeslava) platiće porez na imovinu za svoj stan šest odsto više nego u 2020. godini. Kada je reč o Novom Beorgadu, to važi za prostor oko ulica Omladinskih brigada, Jurija Gagarina, Aleksandra Dubčeka, kao i bulevara Mihajla Pupina. Sve ove lokacije, ali i brojne druge ulaze u novi obračun poreza koji će biti skuplji za pet odsto.

Ovaj procenat direktno je proporcionalan ceni kvadrata nekretnina u Beogradu, koja je na na pomenutim lokacijama 2020. bila 190.091 dinara, a 2021. 199.943 dinara.

Nove promene u porezima na imovinu konkretno znače, da ćete za stan na Novom Beogradu, koji ima 38 kvadrata platiti po tržišnoj ceni kvadrata dobiti porez na naplatu od 7.517 dinara. Samo godinu dana ranije, porez za isti stan iznosio je 7.067 dinara.

Novi nameti pogodiće i stanovnike starog dela Beograda, konkretno lokacija od ušća Topčiderske reke, pa dalje obalom Dunava, pa sve to Pančevačkog mosta. To uključuje Bulevar Despota Stefana, ulice Starine Novaka, Vojvode Brane, Gospodara Vučića, ali i brojne druge poput Vojvode Stepe, Jove Ilića, Bulevara oslobođenja, Milana Blagojevića Španca, Drajzerove…

Zvezdara, Palilula, Rakovića, Voždovac – povećanje od 3.6 odsto

Građani na opštini Zvezdara, konkretno meštani ulica Dragoslava Sreovića, Oštreljske, Jovanke Radaković platiće porez na imovinu za svoj stan 3.6 odsto više nego prethodne godine. Isto važi za meštane koji žive na Paliluli u Ulici Save Kovačevića, Grge Andrijanovića.

Cena kvadrata u ovim opštinama bila je 2020. godine 89.163 dinara po kvadratu, a već 2021. 92.425 dinara, što se odrazilo i na porez u ovim opštinama. To praktično znači da ste za stan od 50 kvadrata 2020. platili porez od 8.024 dinara, a 2021. 8.318 dinara, što je više od 300 dinara.

Novo povećanje poreza za svoj stan platiće i stanari Borske, Baštovanske, Pere Velimirovića, Patrijarha Dimitrija, Požeške, Patrijarha Joanikija i brojnih drugih ulica.

Karaburma, hronika
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac –  povećanje poreza od jedan odsto.

Kada je reč o stanovnicima u Grockoj, Barajevu, Mladenovcu, oni će plaćati nešto manji porez nego u 2020. godine.

Evidentno je da je porez povećan odlukama lokalnih samouprava, te su sporna povećanja odluka lokalnih samouprava. Nedavno je gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović rekla da većina Beograđana neće imati značajnije povećanje poreza na imovinu.

„Neznatno povećanje poreza biće za stanove i garaže zato što se u prometu njihove cene povećavaju. Postoje zone gde će biti smanjenje poreske osnovice jer su prosečne cene kvadrata niže. Na sve to treba dodati da će osnovica biti manja za jedan posto po osnovu starosti objekta“, rekla je Nićiforović nedavno.

Novi Sad – Poskupljenje od 3 do 4 odsto

I u ovom gradu, zbog skoka cene nekretnina, iznos uvećanja poreza će biti raznolik. Naime, tržišna cena stanova, koji se nalaze u prvoj zoni, porasla je za 3.5 odsto, u drugoj 3,80 a u trećoj 4.93 odsto. Iz novosadske gradske uprave kažu da iako su u nekim zonama cene značajno porasle, stopa u ovoj lokalnoj samoupravi nije menjana od 2013. godine, pa će većina građana biti opterećena sa neznatno uvećanim iznosima.

„Za stan od 50 kvadrata, koji je izgrađen pre 10 godina, u prvoj zoni, prošle godine je porez plaćen 9.806 dinara a u 2021. godini to je 10.038 dinara, što je 231 dinar više. Kod novoizgrađenih stanova, maksimalno povećanje poreza na imovinu iznosi 373 dinara na godišnjem nivou, i to u prvoj zoni“, navodi se u saopštenju.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Čačak – Kako izaći na kraj

Građani Čačka šokirani su novim poskupljenjima  poreza na imovinu i kažu da je to samo jedna kap, koja je prelila ionako prepunu čašu u uslovima pandemije koronavirusa, zatvaranja u kućama i ističu da ne znaju kako da izađu na kraj sa silnim obavezama koje im država i lokalna samouprava nameću.Prema rečima načelnika službe za lokalnu poresku administraciju, Dula Savkovića, poskupljenje se beleži kod poreza na imovinu za stanove. Prošle godine ta suma je bila u prvoj zoni 80.361, 97, a ove je 82.390, 86 dinara, u drugoj je sa 80.064, 91 skočila na 81.947, 39 RSD, u trećoj je sa 82.537, 92 porasla čak na 86.719, 89, u četvrtoj sa 69.119, 82 otišla na 77. 990, 46, dok se u petoj beleži pad sa 65. 464, 45 na 26.386, 37 dinara, kazao je on. Na naše pitanje na osnovu čega se iznos utvrđuje, on kaže da se u obzir uzima prodaja stanova, a ukoliko do nje ne dođe utvrđuje se prvom sledećom cenom.Bojana Karović ima stan površine 64 metra kvadratna u Čačku, u drugoj zoni i kaže da na godišnjem nivou plaća oko 8000 dinara poreza na imovinu.„Smatram da je to veliki namet imajući u vidu uslove u kojima živimo. Cene nenormalno rastu, ja i suprug smo zaposleni, imamo sina, ali jedva izlazimo na kraj sa obavezama, kao i većina Čačana. Dok platimo ratu za kredit, jer smo stan kupili pre nekoliko godina, zatim dečak ide u vrtić i tu izdvajamo oko 9000 dinara mesečno, treba se prehraniti…Za ovu godinu još nam nije stiglo rešenje, ali znam da su iz godine u godinu sve veće obaveze. I to nam je prevelika stavka“, rekla je ona za Nova.rs.

Foto:N1

Četvoročlana porodica Marić poseduje stan u prvoj zoni, površine 55 m2, ali ni njima još uvek nije stiglo rešenje za porez na imovinu za tekuću godinu.„Prošle godine taj iznos je bio oko 12.000 dinara, ali moramo da napomenemo da mi nismo prijavljeni na toj adresi. Zbog toga plaćamo naknadu za luksuz, ali se pitamo kakav je to luksuz budući da nas četvoro živimo u 55 metara kvadratnih. Sticajem okolnosti prijavljeni smo u selu kod roditelja, ali i to je veliki iznos za tu kvadraturu“, ocenjuju Marići za naš portal i ističu da su generalno građanima nameti sve veći, a džepovi sve plići.Inače, porez na imovinu je izvorni prihod grada Čačka, on ostaje gradskoj kasi i nije deo poreskog zahvatanja koji se uplaćuje u republički budžet odakle se samo deo vraća lokalnoj samoupravi gde je ubran. Služi za komunalna investiranja poput izgradnje i obnove saobraćajnica, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova, sportskih objekata, a odluku o visini donosi Gradsko veće.Kragujevac – Nagađanja

Lokalna samouprava u Kragujevcu, od ove godine povećala je poresku stopu na imovinu fizičkih lica, pa će tako porez na imovinu, građani plaćati za 33 odsto više u odnosu na prošlu. Međutim, rešenja još uvek nisu dostavljena na kućne adrese, pa Kragujevčani nagađaju koliko će im za ovu godinu biti razrezan porez.

Dejan Tršić iz kragujevačkog naselja Šumarice, do sada je porez na kuću od 85 kvadrtata u četvrtoj gradskoj zoni plaćao oko 2.000 dinara. Kaže da je prostom matematikom izračunao da će mu uvećanje biti oko 600 dinara i da mu ’’nije problem da plati’’, ali očekuje i da lokalna samouprava ’’uzvrati’’ ovo poskupljenje.

’’Svestan sam da porez mora da se plaća, mogu da podnesem ovo poskupljenje, ali očekujem da nam konačno bude asfaltirana ulica. Moja ulica je jedina neasfaltirana u delu naselja gde živim, obećavaju nam asfalt skoro 30 godina. Svi smo uredno platili razne takse za građevinsko zemljište gde je bio ’ucrtan’ i asfalt, ali još uvek gazimo blato i razbijamo automobile. Povećanje poreza ima smisla jedino ako vidimo da nam se to vraća kroz uređenje naselja’’ kaže Dejan za Nova.rs.

Kragujevacko pozoriste Kragujevac
Kragujevačko pozorište Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Povećanje poreza za 33 odsto, gradska administracija pravdala je ’’fiskalnom konsolidacijom i ozdravljenjem gradskih finansija’’, najavljujući da će za 90 odsto porodica novo poresko rešenje biti uvećano iznosom do 2.000 dinara.

’’To je samo 500 dinara više po kvartalu’’ poručivali su gradski zvaničnici, prilikom usvajanja odluke o povećanju poreza, pokušavajući da umire građane, koji su u godini pandemije osetljivi na svako poskupljenje. Pojasnili su i da će tim povećanjme budžet grada biti veći za oko 140 miliona dinara, kao i da će novac biti upotrebljen za uređenje gradske infrastrukture.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/nova)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 6

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)