G-E0EWZBLP0V
Home / PLANETA / OSLOBOÐEN BROD KOJI JE BLOKIRAO SUECKI KANAL!

OSLOBOÐEN BROD KOJI JE BLOKIRAO SUECKI KANAL!

FELJTON.rs

Gigantski teretni brod „Ever given“ koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija Inćcape Shipping

Ever Given je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbedan“, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.Kako navodi Blumberg, iako su spasioci uspeli da pokrenu brod, još nie poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj.

Vol strit džornal preneo je izjavu Osame Rabijea, direktora Uprave Sueckog kanala, da je brod delimično oslobođen i da je počeo da se pomera.

„Još nije gotovo, ali pomera se“, rekao je Rabije, dodajući da će tegljači nastaviti da rade kako bi brod mogao ponovo da počne da se kreće kanalom.

Na fotografijama objavljenim na sajtovima za praćenje brodova vidi se da je brod promenio položaj između dve obale, a snimci pomeranja broda zabeleženi video kamerama počeli su da kruže društvenim mrežama.

„Ever given“, brod kompanije Japans Shoei Kisen koji plovi pod zastavom Paname, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu.

SLEDECA VEST

DOMACE PROPALE NAJEFTINIJE JUTJUBERKE, BLOGERKE RIJALITI ZVEZDE, ALI SVE SU U POKUSAJU! TOP 10 PROPALITETA..Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se meri milijardama dolara.

Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gde su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je „Ever Given“ uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals internešenel upozorila je da na potencijalnu „tragediju“ koja preti oko 130.000 životinja.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

26 − = 25

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.