G-E0EWZBLP0V
Home / INTERVJU / Advokat progovorio o porukama i snimku: Danijela može da ODGOVARA i za lažno prijavljivanje?

Advokat progovorio o porukama i snimku: Danijela može da ODGOVARA i za lažno prijavljivanje?

FELJTON.rs

Advokat podseća da je za sada dosta nepoznanica oko ovog slučaja

Crna hronika

24.03.2021.

Foto: Printscreen

Velika prašina podigla se u javnosti nakon objavljivanja audio snimka razgovora između Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića.

U javnosti se spekulisalo da bi zapravo Danijela Štajnfeld mogla da odgovara krivično delo neovlašćenog snimanja, budući da je kao dokaz za silovanje iznela audio snimak razgovora između nje i Lečića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, advokat Svetozar Vujačić kaže da nema govora da je glumica počinila krivično delo zato što je snimila svoj razgovor sa drugom osobom, ali podseća da  pretpostavka nevinosti po zakonu mora da se poštuje kako u ovom slučaju protiv Lečića, tako i svakom drugom slučaju, dok sud ne donese odluku.Možda vas zanima

Prema njegovim rečima, snimanje razgovara je nelegalno ukoliko se radi o trećim licima.

– Ovo je legalno, jer ona nije snimala tuđi razgovor, već svoj razgovor sa drugom osobom. Od priče da će ona da odgovara zbog toga, nema ništa – potvrđuje Vujačić.

Ali, ukoliko se ispostavi da je neki snimak koji je priložen kao dokaz izmenjen, to već može da se računa u lažni dokaz.– Ako je snimak montiran ili skraćen, ona može da odgovara i za lažno prijavljivanje. Ali, ukoliko se ispostavi da je snimak verodostojan, to može da bude dokaz, jer pokazuje indicije da se nešto dogodilo – kaže Vujačić.

Nakon snimka, na društvenim mrežama pojavile su se prepiske i poruke koje je Branislav Lečić slao određenim ženskim osobama sa kojima je dolazio kontakt. Na pitanje da li to može da bude validan dokaz za neku tvrdnju na sudu, Vujačić kaže da to zavisi od više faktora.

– Te poruke same po sebi nisu krivično delo, ali generalno, mogu da pređu u krivično delo uznemiravanja. Ako nije prijavljeno na vreme, ovakvi slučajevi brzo zastarevaju. Lečić ne može zbog takvih poruka sada da odgovara, ali, ako neka od žena kojima je slao poruke bude svedočila na sudu, to za njega može da bude otežavajuća okolonost. To je indicija da je sklon ovakvim delima i može da pojača dokaze protiv njega – kaže Vujačić.

Advokat podseća da je za sada dosta nepoznanica oko ovog slučaja, da ne treba “trčati pred rudu”, već sačekati validnije dokaze.

– Prema zakonu, bilo da je u pitanju Miroslav Aleksić, glumac Branislav Lečić ili neko treći, propisuje se pretpostavka nevinosti. Mediji i društvo su već osudili, ali zakonski i pravno to nije tako i to svi treba da znaju. Jedno je da se objavi vest ili informacija, a sasvim drugo tvrditi da je bilo ko kriv 100 odsto za neko krivično delo, ako to sud nije dokazao. Ne smeju da postoje dupli aršini, u zavisnosti od toga koliko je neko poznat ili koliko ima simpatija u javnosti – podseća Vujačić.

(feljton.rs/objektiv)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 6 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.