G-E0EWZBLP0V
Home / KORONA VIRUS / VAKCINA JE SPASONOSNO REŠENJE, MORAMO DA SE PRIDRŽAVAMO RIGOROZNIH MERA! Profesor Veličković otkrio KADA ĆEMO IZAĆI IZ PANDEMIJE!

VAKCINA JE SPASONOSNO REŠENJE, MORAMO DA SE PRIDRŽAVAMO RIGOROZNIH MERA! Profesor Veličković otkrio KADA ĆEMO IZAĆI IZ PANDEMIJE!

Iz epidemije kovida-19 možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigoroznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju, kaže Vladica Veličković, naučnik sa Harvarda

Sa koronavirusom borićemo se bar do 2025. godine ako se ne budemo vakcinisali i ako nastavimo da masovno kršimo mere!

Kada bi većina stanovništva Srbije u kratkom roku bila vakcinisana, mogli bismo da se vratimo normalnom životu već sledeće godine, smatra Vladica Veličković, ugledni srpski naučnik i profesor na Univerzitetu Harvard.

– Iz epidemije kovida-19 možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigoroznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju. U slučaju da se naše ponašanje ne promeni, iz krize ne možemo da očekujemo da ćemo izaći pre 2024. ili 2025. godine – upozorava on.

Nema kraja ove godine

Veličković podseća da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna, gora čak i od samog početka pandemije, te da ona neće prestati ove godine.

– Vakcinacija nema za cilj da iskoreni virus već da ga stavi pod kontrolu. Iako ne znamo kada će tačno vakcina prestati da štiti, sigurno je da će u jednom momentu revakcinacija biti potrebna – objašnjava Veličković i dodaje da je najgori scenario onaj u kom gubimo imunitet, i od vakcina i onaj stečen infekcijom, zbog čega kraj epidemije može ostati neizvestan – navodi ovaj stručnjak.

Potvrda o vakcinaciji stiže na mejl

Direktor Kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović kaže da građane do kraja nedelje na sajtu e-Uprave očekuju dve nove opcije koje se odnose na vakcinaciju.

– Pošto građani često izgube potvrdu o vakcinaciji ili je zaborave, do kraja nedelje biće otvorena opcija na sajtu da građani poruče potvrdu koja stiže na mejl. Druga nova opcija je namenjena onima koji su propustili prvi ili drugi termin za vakcinaciju i biće im omogućeno da nam to kažu, obrazlože i zakažu novi termin za vakcinaciju – kaže Jovanović.

On posebno ističe i da to što vakcinacija ide dobrim tempom u Srbiji, ali još nema nekog uticaja na tok epidemije, jeste zbog toga što je zahvat vakcinisanih relativno mali, a paralelno se kroz Srbiju širi britanski soj korone.

– U Srbiji postoji masivan program vakcinisanja i nepostojanja ekstremno strogih mera zaštite, a ta kombinacija je idealna za razvoj novih sojeva na kojima vakcine neće funkcionisati. Mi smo mala zemlja, i ako se to desi, niko neće razvijati vakcinu za nas, što može da nas košta nove višegodišnje izolacije – naveo je Veličković.

Hara britanski virus

A da novi britanski soj već hara Srbijom, potvrdio je i epidemiolog Branislav Tiodorović.

– Čak 80 odsto zaraženih, po onome što obrađuju naše laboratorije, dokazano je da je inficirano britanskim sojem za koji se zna da je veoma zarazan i da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – ističe Tiodorović.

Epidemiolog Mihajlo Luković kaže da je vakcinacija „jedini spas“ protiv epidemije koronavirusa.

– Oni koji su protiv vakcinacije nemaju pravo da ruše napore celog društva. Mislim da će takvi postupci, pogotovo pojedinih zdravstvenih radnika koji promovišu nevakcinisanje, uskoro biti sankcionisani. Imamo odlične rezultate vakcinacije, dobar je i odziv građana i zadovoljan sam. Dinamika je mimo svih naših očekivanja i bilo bi dobro da se tako nastavi – kaže Luković.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 87 = 91

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.