G-E0EWZBLP0V
Home / PLANETA / SARKOZI IDE U ZATVOR Proglašen je krivim za korupciju

SARKOZI IDE U ZATVOR Proglašen je krivim za korupciju

  •  01.03.2021.
Nikola Sarkozi

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je krivim na sudu po dve tačke optužnice za korupciju i zloupotrebu položaja i ići će u zatvor na godinu dana uz dve godine uslovne kazne.

Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Bivši predsednik, 66-godišnji političar optužen je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od Žilbera Azibera, višeg sudije, 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Nikola Sarkozi
Nikola Sarkozi

Ovo je prvi put da je jedan bivši francuski predsednik, zbog optužbi za korupciju, kažnjen zatvorom.

Tužioci su rekli da je Sarkozi ponudio sudiji Žilberu Aziberu unosan posao u Monaku, u zamenu za poverljive informacije o istrazi navodnih ilegalnih isplata koje je dobio od vlasnice „L’Oreala“ Lilijane Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. godine.

Optužnica je bila zasnovana na tajno snimljenim razgovorima Sarkozija i njegovog advokata Tijerija Ercoga iz februara 2014. godine.

Ercogu i Aziberu takođe se sudilo zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja, kao i zbog odavanja poslovnih tajni.

Ercog je takođe je osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno zbog davanja mita i kršenja profesionalne tajne, kao i na petogodišnju zabranu profesionalne prakse, prenosi francuski Mond.

Sudija Aziber osuđen je na istu zatvorsku kaznu, zbog pasivne korupcije i odavanja službene tajne.

Oni su, kao i Sarkozi, negirali da su počinili zločine za koje ih terete.PROČITAJTE JOŠ:

Tokom suđenja, Sarkozi je uporno poricao da je počinio bilo kakav čin korupcije i tvrdio da je bio žrtva kampanje blaćenja.

Tužilaštvo je prethodno tražilo četiri godine zatvora, mada bi dve bile uslovne. Tim odbrane Sarkozija tražio je da on bude oslobođen od optužbi.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

22 − = 12

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.