G-E0EWZBLP0V
Home / BIZNIS / NA ŠTA NOVAC TROŠE ULTRA BOGATI Maštu pretvaraju u realnost – kupuju muzeje, sportske timove, vinarije

NA ŠTA NOVAC TROŠE ULTRA BOGATI Maštu pretvaraju u realnost – kupuju muzeje, sportske timove, vinarije

  •  27.02.2021. 19:00
auto luksuz

Dok jedni grade najveći zoološki vrt na svetu, drugi milijarderi otvaraju muzeje i kupuju vinarije.

Komodo zmajevi, gepardi i ptice, poslednji su u nizu projekata najbogatijske indijske porodice. Porodica Makeša Ambanija, najbogatijeg Indijca, gradi najveći zoološki vrt na svetu baš u ovoj zemlji. Ovo mesto za životinje imaće i centar za spasavanje ugroženih životinja trebalo bi da bude otvoren do 2023. godine, piše Blumberg.

Ambjanijevi vrede oko 80 milijardi dolara, a pored Zoo vrta koji će tek da poseduju, sada su i vlasnici kriket tima i fudbalskog tima.

– Imaju ekonomsku moć da pretvore maštu u realnost – smatra jedan analitičar.

Ali, oni nisu jedini ultra bogataši koji novac troše na stvari koje nama smrtnicima nikada neće biti dostupne, piše Blumberg, a prenosi Telegraf Biznis.

Indonežanski tajkun Lou Tak Kvong takođe je napravio zoološki vrt u blizini kompanije za kopanje uglja koja ga je obogatila. U njega je uložio četiri miliona dolara, a kež da mu cilj nije bila zarada, već je to učinio zbog ljubavi prema životinjama.

Najbogatiji čovek Gruzije Bidzina Ivanišvili, potrošio je tri miliona dolara na dendrološiki park u kome drveće iz mašte pluta na Crnom moru.

Filipinski milijarder Vilijam Belo ulaže u krokodile. Nakon što je započeo farmu za proizvodnju jaja 1989. godine, nije znao šta da radi sa kokoškama koje više ne mogu a ih nose, pa je odlučio da njima hrani krokodile. Njegova farma kožu krokodila prodaj luskuznim brendovima, a meso lokalnim restoranima.PROČITAJTE JOŠ…

Mnogi milioneri ulažu novac u sprtske timove. Tako Roman Abramovič, najbogatiji Rus, poseduje londonski Čelzi, Stiv Balmer, bivši šef Majkrosofta kupio je za života košarkaški tim LA Kliperse. I brojni kineski bogataši pokupovali su fudbalske timove iz evropskih liga.

Sa druge strane, ima i onih koji više vole umetnost. Treća najbogatija osoba u Francuskoj Fransoa Pino, uskoro će otvoriti muzej kako bi imao gde da prikaže svoju velelepnu kolekciju savremenih umetničkih dela.I Rus Leonid Mikelson je dao 130 miliona dolara za muzej u Moskvi, dok je Viktor Vekselberg potrošio 40 milliona dolara na restauraciju palate u Sankt Petersburgu u kojoj sada izlaže više od 1.000 Faberžeovih jaja.

Kineski milijarder Džek Ma, vlansik Alibabe, dao je 16 miliona evra za vinariju u Francuskoj.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

28 + = 36

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.