G-E0EWZBLP0V
уторак , 22 октобра 2024
Home / SRBIJA / Babići napravili zgradu od 4000m2 na izvorištu lekovite vode?

Babići napravili zgradu od 4000m2 na izvorištu lekovite vode?

CRNA HRONIKA: FELJTON.rs
04.09.2023.

Stambena zgrada od 4.000 kvadrata i čak 84 stana, sagrađena je odmah pored poznatog izvorišta mineralne vode Snežnik u Vrnjačkoj Banji. U toku su završni radovi, a investitor objekta je Goran Babić, brat od strica Zorana Babića, direktora Koridora Srbije. Iako nema potvrde da je Zoran Babić umešan u posao izgradnje „impozantne“ zgrade sa tri sprata, koja je praktično u delu vrnjačkog parka, stanovnici ovog dela Banje kažu da su ga viđali na gradilištu.

Foto: N1/Zoran Babić, FOTO: Printscreen/YouTube/ illustracija drustvene mreze

Inspekcija je utvdila da je dozvola za gradnju u zonama zaštite izvorišta izdata na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o zaštiti izvorišta i kulturnih dobara, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje. Zbog toga je inspekcija početkom godine predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije. Međutim, radovi nisu zaustavljeni.

Protiv izgradnje ovog stambenog objekta, prvi se pobunio Dragan Brđović koji je u prijavi naveo da „jedan moćnik“ gradi objekat po planovima koji su nezakoniti.

„Čim grade na ovoj lokaciji, onda to može da bude samo neko od moćnika. Verovatno da ne bi mogao da gradi, da nema privilegiju da radi šta hoće. I to na mestu gde je bio stari izvor. Ovo je katastrofa za nas Vrnjčane. Ako ovo ostane ovde, Vrnjačka Banja više ne postoji“, kategoričan je Brđović.

Izgradnja nastavljena uprkos nalazu inspekcije Ministarstva građevinarstva

Goran Babić je građevinsku dozvolu za pomenuti objekat dobio u aprilu 2019. godine.

Protiv izgradnje tog stambenog objekta prvi se pobunio komšija koji je u prijavi naveo da „jedan moćnik“ gradi objekat po planovima koji nisu doneti valjano.

Nakon dobijanja ove prijave, Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poslalo je nadležnu građevinsku inspekciju da izvrši vanredni nadzor, a nalaz inspektorke potvrdio je navode nezadovoljnog komšije. 

Tokom inspekcijskog nadzora 26. decembra 2019. utvrđeno je da Plan generalne regulacije Vrnjačke Banje nije izrađen u skladu sa Prostornim planom tog mesta i Zakonom o planiranju i izgradnji u delu kojim se utvrđuju zone sanitarne zaštite.

Inspekcija je utvrdila da Planu generalne regulacije nedostaje elaborat o zonama zaštite izvorišta mineralne vode, jer upravo ta studija bitno određuje uslove gradnje u tim zonama.

Mere zaštite izvorišta „bitno utiču upravo na pravila gradnje i uređenja i u nekim slučajevima su i određujući, jer se njima može zabraniti određena namena“, piše u izveštaju inspekcije.

Uprkos svemu i tokom epidemije virusa korona, zidanje je nastavljeno.

Ovaj Vrnjčanin koji stanuje u blizini objekta koji se gradi, kaže da se obraćao svim ustanovama u Srbji, pa čak je o ovom slučaju pisao i predsedniku Srbije. Brđović kaže da i ostale komšije, a njih 20 odsto se prema njegovim informacijama, odselilo kada je objekat počeo da se zida, uglavnom ćute, jer se plaše da bi oni ili njihova deca mogli izgubiti posao.

„Jedino mi je odgovoreno iz kabineta Aleksandra Vučića. Rekli su mi da oni nisu nadležni i uputili me na ministarstvo građevine. Niko mi više ništa nije odgovorio“, priča Brđović.

Zoran Babić, FOTO: Printscreen/YouTube

Građevinsku dozvolu je početkom aprila izdao Odsek za urbanizam opštine Vrnjačka Banja, a isti organ je polovinom aprila i potvrdio početak radova. Završetak radova planiran je do kraja 2020. godine.

„Trista metara od izvora Snežnik ne smeš da ubodeš „budak u zemlju“. A ovo je samo šest metara od izvora. Bruka i sramota za onog ko gradi i za onog ko mu je dozvolio da to učini. Banja sve više propada“, objašnjava Brđović.

Nakon dobijanja ove prijave, ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poslalo je nadležnu građevinsku inspekciju da izvrši vanredni nadzor. Nalaz inspekcije praktično je potvrdio Brđovićeve navode. Utvrdili su da u Planu generalne regulacije nedostaje elaborat o zonama zaštite izvorišta mineralne vode, jer upravo ta studija bitno određuje uslove gradnje u tim zonama.

„Na osnovu sprovedenog inspekcijskog nadzora, 16. marta, pokrenut je postupak ocene zakonitosti Plana generalne regulacije Vrnjačka Banja kod Ustavnog suda, koji je u toku. Ovaj plan je na pravnoj snazi do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka, odnosno ocene zakonitosti pripreme, koordinacije, praćenja izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Bez obzira što je slučaj pred sudom, radovi na objektu nisu prekidani, pa su stigli i u završnu fazu. I pored toga, u ministarstvu tvrde da će se, ukoliko se ispostavi da je objekat nelegalan, postupiti po zakonu. Prema pisanju BIRN-a, stanovi se u fazi izgradnje prodaju po ceni od 1.200 evra za kvadrat bez uračunatog PDV-a, koji je 10 odsto od vrednosti stana. S obzirom na veličinu objekta, to može da znači da bi investitor mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra, kad se odbiju troškovi ulaganja koji prema podacima iz građevinske dozvole iznose oko 1,5 miliona evra.

Izvor Snežnik je najposećeniji izvor mineralne vrnjačke vode, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran, a onda nekoliko godina nije bio u funkciji. U vodi Snežnika tada su se pojavile fekalne bakterije nakon što je došlo do izlivanja kanalizacije zbog prekomerne gradnje.

Foto: N1

2. Babićev brat završio zgradu na izvorištu lekovite vode?

Stambena zgrada od čak 84 stana, koju je pored poznatog izvorišta mineralne vode Snežnik u Vrnjačkoj Banji, navodno sagradio Goran Babić, inače brat Zorana Babića, useljena je. I pored toga što je javnost sugerisala da je zgrada napravljena na izvorištu lekovite vode i bez elaborata za gradnju u zaštićenim zonama, investitor počinje prodaju čak 4.000 kvadrata u centru Vrnjačke Banje. Prema gruboj proceni, zarada se kreće oko 3,5 miliona evra.

Da se stambeni objekat zida na izvoru lekovite vode, prvi je alarmirao Dragan Brđović koji živi odmah pored Snežnika. On je u prijavi koju je dostavio nadležnim inspekcijama naveo da se gradi objekat po planovima koji su nezakoniti. Ali, i pored toga, građevinska dozvola je dobijena od Odseka za urbanizam u Vrnjačkoj Banji, a isti organ je i potvrdio početak radova. Radovi nikada nisu stopirani, a zgrada je već useljena.

– U Ustavnom sudu već godinu dana stoji predmet, koji bi trebalo da se reši u našu, u korist svih stanovnika Vrnjačke Banje. Jer, mi smo oštećeni i ojađeni. Ali, niko ništa ne radi, jer godinu dana ne mogu da se sastanu. Vrlo je teško reći kome možemo da verujemo. Ovo je krivično delo, a kriminal u urbanizmu je isti kao i kad prodaješ drogu – kaže Brđović.

Iako nema potvrde da je Zoran Babić umešan u posao izgradnje „impozantne“ zgrade sa tri sprata, koja je praktično u delu Vrnjačkog parka, stanovnici ovog dela Banje kažu da su ga viđali na gradilištu. Kao investitor upisan je Goran Babić, njegov brat od strica. Vrnjčani pričaju da je njegova uloga u poslu fiktivna, jer je njegov “background” potpuno nepoznat.

– Čovek je 15 godina bez radnog staža, a pravi objekat od 3,5 miliona evra.

– Goran je brat Zorana Babića, a pre toga nigde nije radio. Ajde da je napravio običan objekat. Ali on je sazidao zgradurinu. To je isto kao kada bih ja u Knez Mihajlovoj uboo budak, i uzmem 10 miliona evra, a nisam ga ni sagradio – objašnjava Brđović.

Inspekcija je prošle godine utvrdila da je dozvola za gradnju u zonama zaštite izvorišta izdata na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o zaštiti izvorišta i kulturnih dobara, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje. Zbog toga je inspekcija početkom godine predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije. Međutim, ni tada radovi nisu zaustavljeni. Sada je Plan izložen u zgradi Skupštine opštine u Vrnjačkoj Banji na javni uvid. Tako će biti do polovine jula, a onda će se usvajati.

– Izmenom Plana detaljne regulacije dobija se mogućnost da se objekat kod Snežnika uklopi. I onda je kako kažu, pojeo vuk magarca. Znači da niko neće reagovati, pogotovo što Ustavni sud još ne rešava slučaj. Neko to namerno radi. Smatram da je to velika šteta, I mislim da će ako ovaj plan prođe, biti žalosno za Banju i početak njenog uništavanja – rekao je Dragan Brđović.

Trospratna zgrada koju gradi Babićev brat, niče u zoni prepoznatljivoj po specifičnoj arhitekturi i vilama, ali i kulturnim spomenicima Vrnjačke Banje, od kojih neke potiču iz sredine 19. veka. A praktično je smeštena u poznatom Vrnjačkom parku.

Stanovi se u fazi izgradnje prodaju po ceni od 1.200 do 1.500 evra za kvadrat. S obzirom na veličinu objekta, to može da znači da bi investitor mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra. Zgrada se nalazi na manje od desetak metara od Snežnika najposećenijeg izvora mineralne vrnjačke vode, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran.

U vodi Snežnika tada su se pojavile fekalne bakterije nakon što je došlo do izlivanja kanalizacije. Kako nam je rečeno u opštini Vrnjačka Banja, investitor je ispunio sve uslove koje Zavod za zaštitu spomenika tražio, misleći na zaštitu izvorišta kao kulturno dobro. Međutim, iz ovog zavoda su za N1 rekli da se njima investitor zgrade nikada nije obratio za saglasnost.

2. [ Izvor: N1/republika ]

Izvor: ( FELJTON.rs/nova.rs) POLITIKA Autor: Nova 

„UBISTVO LOPOVA NA SALAJCI“. Sudija Nataša Vojnović na pola sudjenja proglasila: Predmet rešen: REŠENO PO ČL.250 ST.8 SUDSKOG POSLOVNIKA dana 06/06/2023

Raspisana poternica za ubistvo lopova u Novom Sadu! Nema veštačenja automatske puške – ideš u pritvor da ćutiš malo

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)