G-E0EWZBLP0V
уторак , 23 јула 2024
Home / DRUŠTVO / Da li sudije znaju da prepoznaju nužnu odbrana u Srbiji (19 KZ)

Da li sudije znaju da prepoznaju nužnu odbrana u Srbiji (19 KZ)

DRUŠTVO FELJTON.rs
17.02.2023.

Zakon predvidja da nije svaka radnja koja u sebi sadrzi neke elemente krivicnog dela i sama krivicno delo. Sama predvidjenost u Zakonu odredjene radnje krivicnog dela ucinjena u odbrani ili samoodbrani iskljucuje krivicno delo, jer ta predvidjenost u zakonu iskljucuje protivpravnost, a bez protivpravnosti – nema ni krivicnog dela.

Foto: Drustvene mreze/@FeljtonRs/@Jovana13890308

Ukoliko nas, recimo, neko negde napadne, zeleci da nas napadne, oduzme, osteti ili slicno neku nasu stvar, Zakon nam dozvoljava da se branimo, kako telo i zivot, tako i imovinu, te ukoliko u toj odbrani izvrsimo radnju koja ima elemente krivicnog dela mi cemo biti oslobodjeni, jer nam Zakon dozvoljava, da ukoliko se ispune odredjeni uslovi mi sami, dakle pre Suda stitimo svoje pravo, jer kasnije moze biti prekasno.

Naravno, da bi nasa radnja iskljucila postojanje krivicnog dela, tj. da bi nas sudija oslobodio ukoliko dodje do sudjenja, jer smo recimo nekome u samoodbrani polomili ruku, mora se najpre ispuniti nekoliko uslova. Ukoliko ih zbirno ne ostvarimo u napred navedenoj situaciji, moze doci da nas sudija ipak osudi bez obzira sto je neko drugi, u navedenom primeru, „kriv“ sto smo mu polomili ruku, jer je „zapoceo“ napad.

Pre svega nasa radnja (dakle radnja napadnutog ili radnja vlasnika stvari koji je zatekao lopova u kradji) mora biti NEOPHODNO POTREBNA, sto u praksi znaci da je bila nuzna. Nece postojati nuzna odbrana ako smo na drugi, laksi nacin mogli da odbijemo napad, a ne da, na primer, lomimo ruku napadacu ili da lisimo zivota nekoga ko pokusava da nam ukrade tasnu).

Radnja koju preduzimamo prilikom odbrane moze biti upravljena kako na zastitu sopstvenog dobra, tako i dobra trecih lica. Vazno je napomenuti da odbrana nasih dobara (tela, licnosti ili imovine) bude ISTOVREMENA sa napadom (neko pokusa da nas udari, a mi tom prilikom, odbijajuci napad, u samoodbrani udarimo njega.) kao i da napad bude PROTIVPRAVAN.

Istovremenost je zapravo podudarnost, sto se vidi iz navedenog primera, ali u nuznu odbranu ulazi i radnja koju smo preduzeli, kako bi sprecili neposredni napad, jer ako ne delamo na vreme tj.pre napada, kasnije moze biti kasno. Napadac nam pucnjem iz pistolja nanese ranu.

Foto: Tragovi krvi izbodenog vlasnika kuće/ foto izvor: Drustvene mreze/@FeljtonRs/@Jovana13890308

DAKLE, AKO NAPAD NEPOSREDNO PREDSTOJI MOZEMO DELATI KAKO BI ZASTITILI SVOJA ILI TUDJA DOBRA !

Medjutim , ako smo odbili napad, a zatim iz bilo kojih razloga (razdrazenosti ili osvete) nanesemo povredu napadacu, onda nece postojati nuzna odbrana.

Pored potpunog iskljucenja krivicne odgovornosti za delo koje je ucinjeno u nuznoj odbrani, Zakon predvidja i mogucnost ublazavanja kazne, kao i mogucnost oslobodjenja od kazne . Moguce je zamisliti da se neko, braneci svoja dobra, toliko razdrazi ili uplasi napadom, da prekoraci dozvoljene granice i povredi dobro napadaca vise nego sto mu je dozvoljeno u samoodbrani.

SRBIJA OKUPIRANA TEMOM: Kako se tumači i šta je “nužna odbrana”?

Javna polemika o “nužnoj odbrani” povedena je nakon što je starac (86), u svom domu u Lebanu, iz pištolja u legalnom posedu, upucao provalnika (34).

Lopov je sa povredama opasnim po život prevezen u Opštu bolnicu u Leskovcu i u kritičnom je stanju, a 86-godišnjak je bio uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju. Pušten je da se brani sa slobode.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da misli da je reč o samoodbrani, odnosno da je “čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru”.

Kako je ministar dodao, tužilac prema sadašnjem zakonu nije mogao drugačije da postupi. Zbog toga je Vulin naveo da će ministarki pravde Maji Popović predložiti da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane, i istakao da nije pravedno ići u zatvor zbog odbrane svog doma.

Ovo nije prvi put da kontroverze u vezi sa nužnom odbranom uzburkaju javnost.

Beograđanin Saško Bogeski uhapšen je 2013. godine nakon što je oko ponoći u svom stanu na Julinom brdu u Beogradu ubio provalnika Vladu Manića. Manić je upao u stan porodice Bogeski dok su u njemu bili Saško, njegova supruga i njihova maloletna ćerka.

Bogeski je priveden i određen mu je pritvor do 30 dana jer je, kako je pisalo u policijskom izveštaju, prekoračio nužnu odbranu. Posle više od četiri godine, Bogeskom je optužnica preinačena na ubistvo prekoračenjem nužne odbrane. Više tužilaštvo je preinačilo i sam opis kobnog događaja od 21. maja 2013, navodeći da je prvo provalnik Vladimir Manić napao šrafcigerom Bogeskog u njegovoj kući i da je onda optuženi upotrebio nož nanevši povrede zbog koje je lopov preminuo nekoliko ulica dalje.

Posle pet godina trajanja sudskog procesa, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Saška Bogeskog. Ovom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, koji je zaključio da je Bogeski delovao u samoodbrani.

Pitanje “kako se tumači nužna odbrana?” za “Blic” su objašnjavali bivši sudija Goran Obradović i advokat Nebojša Perović.

Obradović je rekao da se u drugim državama nužna odbrana tumači šire, tako da ubistvo razbojnika, bez suđenja, smatraju za nešto što nije krivično delo. Perović je svojevremeno rekao da je uvek prisutna polemika u kojoj meri je došlo do stvarne nužne odbrane.

  • U ovakvim slučajevima sud se dosta oslanja na nalaz veštaka. Pitanje je u kom stepenu je smanjena moć rasuđivanja i u kom stepenu je prisutan efekat straha i besa. Vrlo je teško proceniti koliko napadnuti može da kontroliše svoj postupak i u kom trenutku on brani sebe i porodicu, rekao je Perović.

Bivši sudija, sada advokat Krsto Bobot, za “Novosti” pojašnjava da li i u kojim slučajevima, građani imaju pravo na tzv. nužnu odbranu:

  • Svako ima pravo na nužnu odbranu. Dakle, građani imaju pravo da se brane od provalnika koji su im ušli u kuću ili stan u nameri da im nešto ukradu ili im naude, ali samo dok lopova ne nadjačaju. Jer, nužna odbrana je ona koja je adekvatna, srazmerna i istovremena napadu, rekao je Bobot za “Novosti”.

Obični ljudi pak smatraju da je reč o samoodbrani.

  • To, međutim, nije tako. Svaki čovek ima pravo da brani i svoju imovinu. Ali, treba znati da je nužna odbrana moguća samo onda kada je napad započeo ili dok traje, a smatra se da je dozvoljena i kada napad očigledno predstoji. Stoga, nije baš sve dopušteno u odbrani života i sopstvenog dobra, jer ako je, na primer, provalnik zatečen u stanu prilikom krađe prestao sa krađom, beži, a vlasnik ga sustigne, povredi ili usmrti, onda se to smatra prekoračenjem nužne odbrane, kaže sagovornik “Novosti”.

Kako u praksi ustanoviti gde je granica nužne odbrane i ko to procenjuje?

  • Nužna odbrana može da bude prekoračena samo kada je reč o takozvanom intenzivnom prekoračenju, odnosno kada odbrana nije srazmerna napadu i kada nije bila neophodno potrebna. Ako postoji izrazita nesrazmera između sredstava napada i odbrane, smatraće se da je nužna odbrana prekoračena. Na primer, to bi bio slučaj ako onaj koji je napadnut rukama, hladnokrvno puca na napadača iz vatrenog oružja. Uglavnom, nema definitivne zakonske formule, već je to procena u praksi, koja se zasniva na svim relevantnim objektivnim i subjektivnim okolnostima, a koju vrši nadležni sud, rekao je Bobot.

Kada je reč o nužnoj odbrani, zakoni i praksa i u EU su veoma slični našim propisima. Nešto je drugačije u SAD…

  • U SAD je još živa tradicija “divljeg zapada”, ali ni tamo nije moguće ubiti čoveka štiteći svoju imovinu. I tamo je značajan uslov za samoodbranu, odnosno neku vrstu nužne odbrane, odgovarajuća srazmernost. To znači da se u SAD u samom zakonu striktno zahteva direktna proporcionalnost između onoga “što se napada i onoga što se povređuje u odbrani od napada”. Postoje posebne situacije, a u SAD se i dalje tradicionalno ispoljava velika pažnja zaštiti kućnog doma, pa čovek koji je napadnut u svojoj kući ima široko pravo na odbranu u pogledu intenziteta odbrane u odnosu na napad, objasnio je Bobot za “Novosti”.

Izvor: ( FELJTON.rs/besplatnapravnaedukacija.rs/evrsac.rs)

ZBOG BAHATOG VOZAČA SAM POSTALA INVALID, A ON NI DAN NEĆE BITI U ZATVORU: Ipak neće biti tako, ponavlja se sudjenje za gaženje pešaka na pešačkom

ISPRAVKA DNEVNIKOVIH LAŽI „ORIGINAL TEKST“. ODLOŽENO SUDJENJE ZA UBISTVO LOPOVA NA SALAJCI, kriminal vlada novosadskim sudovima, pod plaštom sudija.

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 48 = 50

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)