G-E0EWZBLP0V
среда , 24 априла 2024
Home / POLITIKA / Vučić je najavio vraćanje vojske i policije na KiM: Istražili smo u kom slučaju je to moguće

Vučić je najavio vraćanje vojske i policije na KiM: Istražili smo u kom slučaju je to moguće

FELJTON.rs
11.12.2022.

POLITIKA Autor:Jelena Jelovac

Novi incidenti na severu Kosova i Metohije naveli su srpsku vlast na ideju o vraćanju 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na područje KiM. Najpre su se premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvali na član 4 Rezolucije 1244 i član 6 Aneksa 2. Nakon njih, u subotu uveče na konferenciji za medije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija zatražiti od Kfora da se vrate vojska i policija. Sagovornici novina „Nova“ kažu da ova mogućnost postoji, uz jedno veliko “ali”…

Foto: Video/FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija podneti zahtev da se srpske snage vrate na Kosovo, ali da nema iluzije da će to Kfor prihvatiti.

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika. Ali ja nemam iluziju i znam da će taj zahtev da odbiju“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je komentarišući aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji rekla da nas je Aljbin Kurti vratio ne u 19. već u 18. vek.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/Tv Pink

“Sve što on radi je opasnost, ne samo za Srbe, već za Albance i za čitavu Evropu. Kurti nas je doveo na samu ivicu rata. Imamov jedno potpuno ignorantsko ponašaje partnera. KFOR i Euleks ne rade svoj posao, oni ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenje Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Veoma smo blizu tome da prema rezoluciji 1244 zatražimo povratak naših snaga na teritoiju Kosova i Metohije“, rekla Brnabić i praktično ponovila ono što je dan ranije nagovestio direktor Kancelarije za Kim Petar Petković.

Petar Petković Foto: Printscreen/RTS

On je izjavio da je na sever Kosova u četvrtak predveče ušlo 300 do 350 pripadnika kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. Petković je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama“ u cilju okupacije severa Kosova. Najavio je i da će Beograd zbog svega toga „razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2.

Šta piše u Rezoluciji

Član 4 Rezolucije 1244 UN potvrđuje da će dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2.

U Aneksu 2 piše da se to može desiti samo u sledećim slučajevima:

“Kao veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, za obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima”.

Profesor međunarodnog prava Pravnog fakulteta u penziji Milenko Kreća za novine “Nova” kaže da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i član 6 Aneksa 2 daju pravni osnov za povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM.

“Ali, da bi se relevantne odredbe Rezolucije i Aneksa realizovale neophodan je politički dogovor Srbije i nadležnih međunarodnih aktera”, navodi Kreća.

To bi, zapravo, trebalo da znači saglasnost komandanta KFOR.

Prvo da testiramo, pa da kažemo da je nemoguće

Iako zvuči neverovatno da bi Srbija mogla da dobije saglasnost KFOR, a to zapravo znači NATO, politikolog Cvijetin Milivojević za Novu kaže da ništa nije nemoguće.

“Meni nije jasno zašto od potpisivanja Briselskog sporazuma nijedna naša delegacija nije kandidovala ovu temu. Nije mi poznato da jeste. I uvek je obrazloženje bilo da nam to ne bi dozvolili. Ali, kako vi znate šta bi bilo? Da bi tretirali nešto kao nemoguće, morali bi prvo to da istestiramo”, kaže Milivojević.

Kako dalje navodi, vlast je u mnogo čemu imala propuste, pa evo i po ovom pitanju.

“A da li je moguće vratiti naših 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga? Mislim da je moguće, jer konačnu odluku ne donosi komandant KFOR kao što se često navodi. On odlučuje o tehničkim stvarima, konačna odluka je zapravo na Savetu bezbednosti UN. Samo mislim da se do saglasnosti pre moglo doći u mirnim uslovima, pa da naše bezbednosne snage budu oko svih manastira, u enklavama, pa i u Velikoj Hoči, gde je sad bilo incidenata”, zaključuje Milivojević.

Sve ovo izazvano je čitavom niza incidenata na severu KiM, a poslednji podrazumeva događaje od četvrtka uveče kada je više od 200 naoružanih pripadnika kosovske policije, u pratnji oklopnih vozila, ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu.

Foto: Nova.rs

Kako je javio reporter Kosovo onlajn, policajci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu. Bacili su i dve šok bombe, a prema njihovim rečima, došli su da bi osigurali bezbednost.

Zabeležen je i jedan incident, kada je pucano na redovnu patrolu u mesto Srbovac, u blizini opštine Zvečan. Tom prilikom lakše je povređen jedan policajac, dok je automobil vidno oštećen.

U kasnim večernjim pripadnici kosovske policije su se povukli, da bi sutradan u manjem broju ponovo bili raspoređeni na istim mestima.

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)