G-E0EWZBLP0V
уторак , 19 марта 2024
Home / DRUŠTVO / Apatin, Banja Junaković, Feketić: Tri nedelje potrage za misterioznom životinjom koja trenutno trči prema Novom Sadu

Apatin, Banja Junaković, Feketić: Tri nedelje potrage za misterioznom životinjom koja trenutno trči prema Novom Sadu

FELJTON.rs
27.11.2022.

Skoro tri nedelje na više lokacija u Srbiji odvija se prava drama – pojavili su se snimci životinje koja podseća na crnog pantera, a i nadležne institucije zvanično su saopštile da je u toku potraga za ovom divljom životinjom. Potraga je potom obustavljena zbog nedostatka dokaza o prisustvu divlje životinje, da bi se juče ponovo pojavili video snimci životinje koja mnoge podseća na crnog pantera.

Foto: Shutterstock

U toku ove tri nedelje, građani su tvrdili da su videli crnog pantera, institucije da za njim aktivno tragaju, a onda su stigle potpuno suprotne informacije, te se otvorilo pitanje – da li opasna životinja slobodno šeta šumama Srbije, ili nikada nije ni bila tu?

Međutim, prva vest o crnom panteru u blizini Srbije pojavila se davno pre nego što se podigla prašina i raširila panika među meštanima.

15. decembar 2021. – crni panter pobegao iz zatočeništva

Kako su tada pisali mediji, policija u Mađarskoj intenzivno je tragala za opasnom životinjom na području Kiškunhalaša, grada nedaleko od granice sa Srbijom, na svega 40 kilometara od Subotice. Kako je tada saopšteno iz mađarske policije, nakon što su se pojavili autentični snimci opasne divlje mačke, tragalo se za životinjom koja je bila u zatočeništvu, a za koju se sumnjalo da je crni panter.

Međutim, prašina se brzo slegla, a meštani su, makar sudeći po novinskim člancima, brzo zaboravili na crnog pantera.

10. novembar 2022. – panter kod Apatina, nadležni izdali upozorenje

Kako su tog dana pisali lokalni mediji, ista životinja koja je pobegla iz zatočeništva godinu dana ranije, viđena je u okolini Apatina, preciznije u selu Sonta.

Nakon što su se fotografije nesvakidašnjih otisaka šapa pojavile na društvenim mrežama, u potragu su prvo krenula lokalna lovačka društva, koja su već prvog dana naišla na pomenuti otisak šape, a tom prilikom su zaključili da je otisak preveliki da bi pripadao bilo kojoj ovdašnjoj životinji, bila ona pitoma ili divlja.

Posebnu paniku među meštanima izazvala je činjenica da su na objavljenoj fotografiji dominantan detalj dugačke kandže, a rendžeri su tom prilikom rekli da uobičajen trag velikih mačaka nema kandže, s obzirom na to da one prilikom kretanja “uvlače” svoje kandže u šape, kako ih ne bi tupile.

„Pojava kandži u otiscima velikih mačaka poput leoparda ili lava moguća je ukoliko se u tom momentu prikradao svom plenu ili ukoliko je u tom momentu bio u punom trku za njim. Tada velike mačke ‘izvlače’ svoje kandže kako bi u svakom momentu bile sposobne za skok, ali i kako bi povećali trenje između tla i šapa što im omogućava brzu promenu pravca u pokušaju hvatanja plena kojem je upravo to jedna od taktika izbegavanja i preživljavanja u susretu sa velikom mačkom“, rekao je Robert Mvangi, rendžer u Nacionalnom parku Aruša u Tanzaniji, dodajući da se ipak na osnovu samo jednog otiska ne usuđuje da daje konačnu ocenu njegovog porekla.

Istog dana je javno preduzeće “Vojvodinašume” Petrovaradin zvanično saopštilo da je u ataru opštine Apatin uočen crni panter.

Foto: Shutterstock

„Ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje bližnje“, piše u obaveštenju Srbijašuma, a dodaje se i da je “predator izuzetno opasan”.

Iako je zvanična potvrda o prisustvu divlje životinje stigla desetog novembra, ispostavilo se da su meštani neobičnub zver videli dvadesetak dana ranije, ali niko nije želeo javno da posvedoči o tome, u strahu od podsmeha.

12. novembar – panter u blizini Banje Junaković

Samo dva dana kasnije, opština Apatin upozorila je građane da je crni panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala da se ne približavaju ovom predelu.

U saopštenju je tada navedeno da su u lociranje i hvatanje crnog pantera uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić.

Foto: Shutterstock

13. novembar – bez uspeha u potrazi, dokaza o postojanju pantera nema

Višesatna potraga za crnim panterom koja je tog dana sprovedena bila je neuspešna, jer divlja životinja nije uočena u šumi oko Sonte, rekao je Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu za inspekcijske poslove. On je naveo da su u akciji pretraživanja terena učestvovali policajci iz Apatina, lovočuvari „Vojvodinašuma“ i radnici „Voda Vojvodine“ sa dronovima, ali da nikakva velika mačka nije primećena.

„Pregledali smo je dva dana i sa termovizijskom kamerom i kamerom visoke rezolucije, sa dronom. Pregazili smo je peške i nismo naišli ni na jedan trag koja ukazuje da je ta životinja tamo“, rekao je Ivanović.

Nemanja Ivanović Foto: RTS

Komentarišući video snimak objavljen samo dan ranije, rekao je da je problem u tome što je on snimljen sa velike udaljenosti.

„U konsultacijama sa profesorom Veterinarskog fakulteta i biolozima Pokrajinskog zavoda, ne može niko sa sigurnoću da tvrdi iz koje je grupe mačaka. Ne znamo ni da li je pripadnik veće vrste. Na samoj lokaciji na kojoj je snimljena, nasut je tucanik, pa nismo našli tragova, ni na drvetu nismo našli tragove grebanja, niko u okolini nije prijavio sumnjiv nestanak domaćih životinja. Nismo naišli na tragove načetih divljih životinja. Bilo šta sumnjivo da se pojavi, istog momenta krećemo. Sva oprema stoji u vozilima. Molimo građane da ne šire paniku. Nema potrebe za strahom, već dva dana nam niko ništa sumnjivo nije dojavio“, naglasio je Ivanović.

17. novembar – potraga obustavljena

Nakon višednevne pretrage Prigrevačke šume u okolini Apatina i tamošnje Banje Junaković, dronovi i termalne kamere koji su tom prilikom korišćeni, spakovani su, a potraga za navodnom velikom divljom mačkom je do daljnjeg suspendovana.

Ivanović je objasnio da nadležni nisu pronašli nijedan dokaz o pristustvu bilo koje divlje životinje u ovom delu Srbije.

26. novembar – drama se nastavlja, panter viđen kod Feketića

Lovočuvari “Vojvodinašuma” izašli su juče na teren, nakon što su se pojavili navodi da je crni panter ponovo viđen, u blizini Feketića.

Kako se vidi na snimku koji su objavili mediji, životinja trči velikom brzinom kroz njive. Međutim, još uvek nema zvanične potvrde da je u pitanju upravo crni panter.

„Ekipe su i dalje na terenu, pretraga je izvršena juče, ali tragovi životinje nisu pronađeni. Na ovom terenu nisu korišćeni dronovi ni termovizijske kamere. Pretraženo je onoliko koliko nam to trenutni uslovi dozvoljavaju“, rekao je načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović za Telegraf.rs.

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)